PRIPOROČAMO: Zbirka izbranih čajev je prijazno in toplo darilo.   Preveri zdaj!

DARJEELING F.F. NAMRING, ČRNI ČAJ

Iz pokrajine Darjeeling v vzhodni Himalaji, kjer so Britanci začeli gojiti čajevec v drugi polovici 19. stoletja, prihaja najfinejši črni čaj na svetu. Darjeeling je danes velik čajni vrt, ki ga sestavlja okoli sto nasadov, po katerih so posamezne sortne vrste čaja darjeeling dobile svoje ime. Razlike med njimi so velike, tako zaradi lege posameznega čajnega vrta, kot zaradi časa obiranja. Pri tem je zanesljiv kazalnik cena – višja ko je, bolj kakovosten je čaj.
Prvo obiranje (first flush) se začne konec februarja in traja do aprila. Vrhunske čaje tega obiranja odlikuje veliko vršičkov, ki dajo največ arome. Iz njih pripravljen čaj je bister in svetel, lahkega okusa, zelo osvežilen in zelo prijetne muškatne arome. Še posebno prija popoldne.
Drugo obiranje (second flush) v Darjeelingu poteka konec pomladi in v zgodnjem poletju. To je vrhunec rastne sezone, v kateri so listi sočni in močni, med predelavo pa razvijejo močnejšo aromo. Pripravljen čaj ima poudarjen muškatni okus in je primeren tudi za jutranjo skodelico.
Čaji first flush darjeeling radi med pripravo hitro postanejo trpki zaradi visoke vsebnosti polifenolov, ki so bolj podobni polifenolom v zelenem kot v črnem čaju. Zato lahko pri pripravi odmerimo manj lističev ali jih pustimo v vodi manj časa. Poskusimo lahko tudi z načinom priprave, po katerem sicer pripravljamo zeleni čaj.
DARJEELING F.F. FTGFOP1 – Namring 
Eden najbolj kakovostnih čajev darjeeling prvega obiranja sploh. Pridelujejo ga v vrtu Namring.

Zaloga: Ni na zalogi

0,00 €

Cena glede na izbiro: 0,00 €

Postavite vprašanje o artiklu

ČRNI ČAJ

Glede na razširjenost črnega čaja v zahodnem svetu bi lahko domnevali, da je to »glavni« čaj na svetu. Po količini porabe je to res, v zgodovini čaja pa je črni čaj tako rekoč novinec. Kajti ves čaj je bil več kot dve tisočletji bolj ali manj zelen. Črni čaj so resda začeli izdelovati Kitajci, domnevno po spremenjenem postopku izdelave čajev oolong pred kakimi 300 leti, v svojem bistvu pa je črni čaj dediščina kolonialne dobe. Britanci so v 19. stoletju začeli gojiti čajevce v Indiji, na Cejlonu in v vzhodni Afriki, kjer so pridelovali samo črni čaj. Še danes so to klasična območja pridelave črnega čaja, medtem ko nam sicer zelo zelena Kitajska tudi ponuja nekaj odličnih črnih čajnih specialitet. Če so čajni lističi za zeleni čaj po obiranju le malo obdelani, so čajni lističi za črni čaj predelani. Po obiranju jih nekaj časa pustijo, da ovenijo. Nato jih ročno ali strojno svaljkajo, da se iz celic izloči sok z encimi. Naslednja faza je znana kot fermentacija, v bistvu pa je to encimska oksidacija, med katero se razvije samosvoja aroma, lističi pa postanejo bakreno rjave barve. Zatem jih posušijo, zapakirajo in razpošljejo po svetu. Večino črnega čaja danes izdelajo mehanizirano, s tem postopkom pa nastane drobljeni (broken) čaj. Naši čaji so predelani po ortodoksni metodi, ki ohrani cele lističe in omogoča »individualnost« iz njih pripravljenih čajev. Ti imajo različne in samosvoje arome, drobljeni čaji pa dajo predvsem izrazito obarvan in močan napitek. Glede učinka na zdravje črni čaji nimajo tako močnega antioksidativnega delovanja kot zeleni, ker flavonoidi v svežih čajnih listih med predelavo oksidirajo in se spremenijo. Še vedno pa učinkujejo kot antioksidanti, kar je v novejšem času potrdilo več znanstvenih raziskav.

PRIPRAVA

Na skodelico vode odmerimo zvrhano žličko črnega čaja. Prelijemo ga z vročo vodo, vendar šele zatem, ko voda v posodi zavre in jo odstavimo, da se dvigajoči mehurčki poležejo. Čaj pustimo v vodi tri do pet minut, natančna količina pa je odvisna od količine čaja in velikosti skodelice. Če smo za žličko odmerili manj vode (1,5 dcl), pustimo čaj v njej manj časa, če smo odmerili več vode (2 ali 2,5 dcl), pa več časa. Dlje ko se čajni lističi namakajo v vodi, več polifenolov se izloči in trpkejši je čaj. Večina kofeina se izloči v prvih treh minutah.

Več o razliki med čaji lahko preberete V članku Pravi čaj, tradicija in zdravje

Darjeeling F.F.FTGFOP1 Namring - črni čaj

Mnenja strank

Napiši mnenje

Napišite svoj komentar

Kako si ocenil ta artikel? *

  1 točka 2 točki 3 točke 4 točke 5 točke
Ocena
  1. Bodite prvi in ocenite ta artikel

Pogoji in stroški dostave veljajo samo znotraj Republike Slovenije.

DOSTAVA

Storitev dostave opravlja Pošta Slovenije

Pri na nakupu nad 60,00 € je dostava brezplačna, pri nakupu do 60,00 € je cena pakiranja in dostave 3,50 €.

V primeru osebnega prevzema na Glavnem trgu 16, Novo mesto, stroškov prevzema ni.

 V primeru naročila samo virtualnega e-izdelka oz. e-izdelkov se strošek dostave ne obračuna.

Za potrebe dostave in obveščanja o dostavi mora kupec pri nakupu navesti svoje popolne podatke (ime, priimek, ulico in hišno številko, kraj in poštno številko), telefonsko številko in email. Podatki ne bodo uporabljeni v druge namene, razen dostave, v kolikor kupec ne poda izrecne privolitve.

Naročene pošiljke se oddajo isti ali naslednji delovni dan po izvedenem naročilu. V primeru, da artikla ni na zalogi je kupec obveščen o predvidenem roku dostave in lahko odstopi od naročila. Pošiljke so dostavljene v enem do treh delovnih dni od naročila.

V primeru vprašanj, pritožb in poizvedb nam pišite na info@starimost.si. Ali nas pokličite na 051 245 383 vsak delovnik med 10.00 – 18.00.

NAČINI PLAČILA

Spletna trgovina omogoča naslednje načine plačila:

 * z gotovino ob prevzemu preko Pošte Slovenije,

* po predračunu (UPN nalogu) na račun podjetja (SI56 6100 0000 3478 670, DELAVSKA HRANILNICA d.d. LJUBLJANA),

* s Paypalom na račun podjetja,

* s plačilno oziroma kreditno kartico (Mastercard, Visa, Visa Electron, BA Maestro) preko preko aplikacije Paywiser – Cebasek Denmark IVS, CVR-nr: 36725168, Industriomradet 107, 8732 Hovedgard, Danska.

 

Na prevzemnem mestu Čajarna in delikatesa Stari most, Glavni trg 17, Novo mesto je možno plačilo z gotovino ali s plačilno oziroma kreditno kartico (Mastercard, Visa, Visa Electron, BA Maestro).

 

sofinanciranje Republika Slovenija in Evropska unija

Naložbo izdelave spletne trgovine sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Sofinanciranje je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing.