SONNENTOR
Avstrijsko podjetje Sonnentor s sedežem v Sprögnitzu v Spodnji Avstriji spada med pionirje na področju bio izdelkov. Podjetje trži zelišča, zeliščne mešanice in začmbe ekoloških kmetov iz regije in drugod tako doma kot v tujini.
-
Zelena kava predstavlja enega izmed trendov današnjega časa. Pripravljena je iz nepraženih kavnih zrn, pripravimo pa jo podobno kot čaj. Tudi njena aroma bolj spominja na zeliščni čaj. Prelita z vodo je travnato zelene barve in razširja vonj po senu in travniku.§Idealna kot napitek po športni aktivnosti ali po vsakem obroku.
-
Ali si je Aladin začinjal kavo s posebno mešanico začimb? Verjetno. V arabskih deželah tudi danes radi začinjajo kavo s kardamomom. Aladinova začimbna mešanica oplemeniti kavo, izboljša kakav, mlečne napitke in rooibos. Poda se k tiramisuju, čokoladni peni in tortam, izboljša sladke namaze iz tofuja, skute in kisle smetane.
-
Koriander je ena redkih rastlin, ki jo lahko uporabljamo kot zelišče ali kot začimbo. Prvotno so ga gojili v Sredozemlju in zahodni Aziji. Svetlozeleni listi spominjajo na peteršilj, zato mu pravijo tudi kitajski peteršilj. Zaradi izrazitega vonja, ki ne ugaja vsem, je bil tako rekoč izgnan iz zeliščnih vrtov.
-
Paprika (Capsicum annum/annuum) je najbolj znana rastlina iz rodu južnoameriških razhudnikovk in ima zelene, rumene in rdeče plodove različnih oblik. Mleto sladko rdečo papriko delajo iz posušene rdeče delikatesne paprike, ki raste na Madžarskem in v Španiji, a pridelujejo jo tudi v Izraelu, Maroku, na Portugalskem in v ZDA.
-
Kajenski poper (Capsicum frutescens; cajenski ali španski poper) je rdeč, zelo pekoč in dišeč prašek, ki ga pogosto uporabljamo namesto črnega popra. Kajenskega popra ne smemo zamenjati z ameriškim čilijevim praškom, saj je pripravljen z grobim ali s finim mletjem posušenega ploda čili paprike določene sorte.
-
Čiliji imajo oster vonj in so pekočega okusa zaradi kapsaicina, pekočega alkaloida, ki ga je največ v semenih, v belih prekatnih stenah plodov in v zunanji kožici. V kulinariki čili uporabljamo za začinjanje zelenjavnih in mesnih jedi, pikantnih omak, v namazih, kot dodatek siru, s stročnicami pa tudi v sladkih jedeh.
-
Kurkuma je zelo raznovrstna začimba, ki ugodno vpliva na naše počutje. Z zlatim kurkuminim čajem boste poskrbeli za svoj imunski sistem v vsakem letnem času. Čaj je temno rumene barve in polnega okusa po začimbah.§§Z malo (rastlinskega) mleka je idealna zamenjava za kavo. Kot mlačen napitek se poda k jedem s sirom in pisanim zelenjavnim jedem iz ponve.
-
Bolečine v grlu in žrelu? Potem si pripravite čaj Žaba v grlu in kmalu boste začutili olajšanje. Čaj je intenzivne rumene barve, njegova začinjena zeliščna aroma spominja na med, sadni jabolčni priokus in cvetlična nota bezga pa zaokrožita njegov mehak okus. Dobro se poda tudi k sladicam, h kolačem in k skutnim cmokom.