Ajurvedske mešanice
Ajurveda je najstarejša znanost o naravnih zakonitostih življenja; beseda sama pomeni »znanost o življenju«. Izvira iz Indije, njeni začetki pa segajo več tisočletij v preteklost. Človeško telo vidi kot celoto, kot soobstoj fizične, mentalne in duhovne energije.
Ajurveda pozna tri osnovne »značaje« ali doše, ki oblikujejo vsakega posameznika v povsem samosvojo osebo tako na fizični kot na mentalni in duhovni ravni. To so vata, pitta in kapha doša. Navadno v vsakem izmed nas ena od njih naravno prevladuje ali do skoraj enako močnega izraza prideta dve doši, medtem ko so osebe z enakim razmerjem vseh doš redke. Za optimalno zdravje in dobro počutje moramo stalno skrbeti za uravnovešanje doš, posebno »glavne« doše, ki nas najmočneje oblikuje. To delamo predvsem z upoštevanjem prehrane, vrste dela in drugih dejavnosti, ki so primerne za posamezne doše ali kombinacije doš. Pri tem nam lahko pomagajo tudi ajurvedski čaji, ki s svojimi okusi in delovanjem učinkujejo na neuravnovešene doše in jih približujejo ravnovesju.
Ker ajurvedske čaje sestavljajo predvsem začimbe (korenike, semena, lubje), svoje dobrodejno učinkovanje razvijejo šele, ko jih nekaj časa kuhamo. Poleg tega se sestavine celo med kuhanjem sproščajo počasi in postopoma, zato lahko isti čaj uporabimo dvakrat ali trikrat. Najprej pripravimo preliv, tako da žličko čaja prelijemo s skodelico vrele vode. Pustimo vsaj pet minut in precedimo. Nato spet odmerimo enako količino vode, damo čaj v hladno vodo, zavremo in na najmanjšem možnem ognju v pokriti posodi kuhamo nekaj minut. Nato posodo odstavimo z ognja, pustimo okoli pet minut in precedimo. Čaj je močnejšega okusa kot prvi preliv in učinkuje močneje. Enako, le da naj čaj vre pet do deset minut, lahko pripravimo še drugi zavretek. Ker imajo ajurvedski čaji zelo izrazite in močne arome, za njihovo pripravo ne uporabljamo istih posod kot za zelene in črne čaje.