PRIPOROČAMO: Zbirka izbranih čajev je prijazno in toplo darilo.   Preveri zdaj!

Črni čaji

ČRNI ČAJI

Glede na razširjenost črnega čaja v zahodnem svetu bi lahko domnevali, da je to »glavni« čaj na svetu. Po količini porabe je to res, v zgodovini čaja pa je črni čaj tako rekoč novinec. Kajti ves čaj je bil več kot dve tisočletji bolj ali manj zelen. Črni čaj so resda začeli izdelovati Kitajci, domnevno po spremenjenem postopku izdelave čajev oolong pred kakimi 300 leti, v svojem bistvu pa je črni čaj dediščina kolonialne dobe. Britanci so v 19. stoletju začeli gojiti čajevce v Indiji, na Cejlonu in v vzhodni Afriki, kjer so pridelovali samo črni čaj. Še danes so to klasična območja pridelave črnega čaja, medtem ko nam sicer zelo zelena Kitajska tudi ponuja nekaj odličnih črnih čajnih specialitet.

Če so čajni lističi za zeleni čaj po obiranju le malo obdelani, so čajni lističi za črni čaj predelani. Po obiranju jih nekaj časa pustijo, da ovenijo. Nato jih ročno ali strojno svaljkajo, da se iz celic izloči sok z encimi. Naslednja faza je znana kot fermentacija, v bistvu pa je to encimska oksidacija, med katero se razvije samosvoja aroma, lističi pa postanejo bakreno rjave barve. Zatem jih posušijo, zapakirajo in razpošljejo po svetu. Večino črnega čaja danes izdelajo mehanizirano, s tem postopkom pa nastane drobljeni (broken) čaj. Naši čaji so predelani po ortodoksni metodi, ki ohrani cele lističe in omogoča »individualnost« iz njih pripravljenih čajev. Ti imajo različne in samosvoje arome, drobljeni čaji pa dajo predvsem izrazito obarvan in močan napitek.

Glede učinka na zdravje črni čaji nimajo tako močnega antioksidativnega delovanja kot zeleni, ker flavonoidi v svežih čajnih listih med predelavo oksidirajo in se spremenijo. Še vedno pa učinkujejo kot antioksidanti, kar je v novejšem času potrdilo več znanstvenih raziskav.

Na skodelico vode odmerimo zvrhano žličko črnega čaja. Prelijemo ga z vročo vodo, vendar šele zatem, ko voda v posodi zavre in jo odstavimo, da se dvigajoči mehurčki poležejo. Čaj pustimo v vodi tri do pet minut, natančna količina pa je odvisna od količine čaja in velikosti skodelice. Če smo za žličko odmerili manj vode (1,5 dcl), pustimo čaj v njej manj časa, če smo odmerili več vode (2 ali 2,5 dcl), pa več časa. Dlje ko se čajni lističi namakajo v vodi, več polifenolov se izloči in trpkejši je čaj. Večina kofeina se izloči v prvih treh minutah.

Padajoče
 • Čaj črni Ceylon Darjeeling, ekološki, EZA, 24 vrečk
  Iz pokrajine Darjeeling v vzhodni Himalaji, kjer so Britanci začeli gojiti čajevec v drugi polovici 19. stoletja, prihaja najfinejši črni čaj na svetu. Darjeeling je danes velik čajni vrt, ki ga sestavlja okoli sto nasadov, po katerih so posamezne sortne vrste čaja darjeeling dobile svoje ime.
 • YUNNAN SGFOP, ČRNI ČAJ
  Ta vrhunski yunnan odlikuje veliko vršičkov in zelo prefinjena aroma. Napitek je rdečkasto rjave barve in intenzivnega okusa. Prija tudi z dodatkom mleka, predvsem v jutranjem in dopoldanskem času. Skupaj z enako kakovostnim čajem darjeeling da zelo samosvojo mešanico s povsem novo širino arome.Provinca Yunnan na Kitajskem je samo srce čajnega sveta, zibelka čaja. Čajevec izvira prav z območja današnjega Yunanna, ki leži vzhodno od Himalaje, severnega dela Mjanmara in indijskega Assama. Zanimivo je, da so v Yunnanu začeli izdelovati danes tako cenjeni črni čaj šele pred dobrega pol stoletja; pred tem sta bila v ospredju zeleni čaj in predvsem pu erh.
 • YUNNAN, ČRNI ČAJ

  YUNNAN, ČRNI ČAJ

  4,60 €
  Provinca Yunnan na Kitajskem je samo srce čajnega sveta, zibelka čaja. Čajevec izvira prav z območja današnjega Yunanna, ki leži vzhodno od Himalaje, severnega dela Mjanmara in indijskega Assama. Zanimivo je, da so v Yunnanu začeli izdelovati danes tako cenjeni črni čaj šele pred dobrega pol stoletja; pred tem sta bila v ospredju zeleni čaj in predvsem pu erh. Črni yunnan vsebuje nemalo puhastih vršičkov, z njim pripravljen napitek je zlato rdečkast, okus prijetno mehak, ne pretrpek in nekoliko čokoladne arome. Je krepak čaj, ki se še posebno prileže zjutraj ob zajtrku ali po njem. Odličen je tudi z mlekom.
 • VZHODNO FRIZIJSKA MEŠANICA, ČRNI ČAJ
  Mešanica je sestavljena iz assamskih ( 80 procentov ) in cejlonskih čajev, ki dajo močan jutranji napitek. V vzhodni Friziji, obmorski pokrajini na severozahodu Nemčije, so zimski dnevi sivi in dolgi, zato si jih krajšajo s sladkim čajem. Tradicionalna priprava zahteva, da na dno širše skodelice položimo kos sladkorja kandis in ga prelijemo z vročo pripravljeno čajno mešanico. Nato v čaj vlijemo še žlico ali dve sladke smetane, ki je ne premešamo. Opazujemo vzorec, ki nastaja v skodelici in počasi srebamo hranljivo tekočino. Postopek ponavljamo, dokler je še kaj sladkorja v skodelici in čaja v čajniku.
 • LAPSANG SOUCHONG, ČRNI ČAJ
  Čajna specialiteta, močno odišavljena z dimom iglavcev. Čaj prekadijo dvakrat, enkrat med venenjem in drugič v zadnji fazi sušenja. Zato izstopa po močno dimljeni aromi, medtem ko okus in poživilni učinek nista tako močna. Prileže se k slanim in začinjenim jedem ali po obilnejšem kosilu. To je čaj, s katerim se je, vsaj v vzporedni literarni resničnosti, med svojimi sklepanji krepčal Sherlock Holmes.
 • KENYA MARINYN, ČRNI ČAJ
  Kenija je mlada čajna dežela, vendar je po pridelku tretja na svetu, takoj za Indijo in Kitajsko. Čajevci se tam »vzpnejo« na nadmorsko višino okoli 2000 metrov, kjer je zaradi ugodnega podnebja kakovost pridelka sorazmerno stalna vse leto. Večino čajnih lističev predelajo v čajni drobiž za filtrske vrečke, plantaža Marinyn pa je ena redkih, ki predeluje čajne lističe po ortodoksni metodi, po kateri naredijo čaj v celih lističih. Iz njega pripravimo napitek bakreno rdeče barve, močnega okusa in polne arome. Spominja na klasične črne čaje iz Assama. Navadno ga pijemo zjutraj, z mlekom ali brez.
 • GOLDEN NEPAL, ČRNI ČAJ
  Presenečenje z vzhoda Nepala, kjer v pokrajini Ilam, ki meji na Darjeeling, pridelujejo kakovosten čaj, ki ni tako drugačen od znanih čajev onstran meje. Tu čajevce gojijo na višini 1000 - 2000 m. Plantaže so praviloma majhne, vodijo jih družinska podjetja. Pripravljen čaj je bister, zelo osvežilen in najbolj prija zjutraj ali dopoldne. Poskusite ga najprej brez mleka.
 • ENGLISH BREAKFAST, ČRNI ČAJ
  Klasično čajno mešanico črnega čaja sestavljajo cejlonski, assamski in vzhodnoafriški čaji. »Cejlon« da mešanici aromo, »assam« moč, »vzhodna Afrika« pa barvo. Zato s tem čajem v vseh pogledih pripravimo močan napitek, ki posebno prija, kot pove ime, zjutraj ob klasičnem angleškem ali kakršnem koli drugem zajtrku. Prileže se mu tudi kanec mleka.Mnenja o tem, kako je znamenita mešanica dobila svoje ime, so deljena. Dejstvo ostaja, da je tradicija mešanja različnih vrst črnega čaja za jutranjo skodelico v Veliki Britaniji že zelo stara. V literaturi najdemo podatek, da se je ime English Breakfast Tea prvič pojavilo v New Yorku, ko je angleški priseljenski trgovec Richard Davies tako poimenoval svojo čajno mešanico. Ime se je "prijelo" in danes poznamo ogromno različic tega čaja.
 • DARJEELING S.F. NAMRING UPPER, ČRNI ČAJ
  Iz pokrajine Darjeeling v vzhodni Himalaji, kjer so Britanci začeli gojiti čajevec v drugi polovici 19. stoletja, prihaja najfinejši črni čaj na svetu. Darjeeling je danes velik čajni vrt, ki ga sestavlja okoli sto nasadov, po katerih so posamezne sortne vrste čaja darjeeling dobile svoje ime. Razlike med njimi so velike, tako zaradi lege posameznega čajnega vrta, kot zaradi časa obiranja. Pri tem je zanesljiv kazalnik cena – višja ko je, bolj kakovosten je čaj.Drugo obiranje (second flush) v Darjeelingu poteka konec pomladi in v zgodnjem poletju. To je vrhunec rastne sezone, v kateri so listi sočni in močni, med predelavo pa razvijejo močnejšo aromo. Naš čaj prihaja s plantaže Namring Upper, ki je pojem med čaji drugega obiranja. Pripravljen napitek je temno jantarjeve barve in ima poudarjen muškatni okus. Primeren je tudi za jutranjo skodelico.
 • DARJEELING F.F. TEESTA VALLEY, ČRNI ČAJ
  Čaj iz vrta Teesta Valley je prva stopnica na poti spoznavanja kakovostnih indijskih čajev darjeeling prvega obiranja. Čaj pridelan na enem izmed najvišje ležečih vrtov v Darjeelingu je bil prvi v zgodovini, ki so mu podelili zlato medaljo za visoko kakovost izdelka. Zaradi ugodnih podnebnih razmer tukaj pridelujejo čaj, ki skoraj vsako sezono doseže visoko ceno na čajnem trgu. Čaj odlikuje značilna muškatna aroma in veliko čajnih vršičkov.Čaji first flush radi med pripravo hitro postanejo trpki zaradi visoke vsebnosti polifenolov, ki so bolj podobni polifenolom v zelenem kot v črnem čaju. Zato lahko pri pripravi odmerimo manj lističev ali jih pustimo v vodi manj časa. Poskusimo lahko tudi z načinom priprave, po katerem sicer pripravljamo zeleni čaj.
 • DARJEELING F.F. NAMRING, ČRNI ČAJ
  DARJEELING F.F. FTGFOP1 – Namring Eden najbolj kakovostnih čajev darjeeling prvega obiranja sploh. Pridelujejo ga v vrtu Namring.Iz pokrajine Darjeeling v vzhodni Himalaji, kjer so Britanci začeli gojiti čajevec v drugi polovici 19. stoletja, prihaja najfinejši črni čaj na svetu. Darjeeling je danes velik čajni vrt, ki ga sestavlja okoli sto nasadov, po katerih so posamezne sortne vrste čaja darjeeling dobile svoje ime. Razlike med njimi so velike, tako zaradi lege posameznega čajnega vrta, kot zaradi časa obiranja. Pri tem je zanesljiv kazalnik cena – višja ko je, bolj kakovosten je čaj.Prvo obiranje (first flush) se začne konec februarja in traja do aprila. Vrhunske čaje tega obiranja odlikuje veliko vršičkov, ki dajo največ arome. Iz njih pripravljen čaj je bister in svetel, lahkega okusa, zelo osvežilen in zelo prijetne muškatne arome. še posebno prija popoldne.Čaji first flush darjeeling radi med pripravo hitro postanejo trpki zaradi visoke vsebnosti polifenolov, ki so bolj podobni polifenolom v zelenem kot v črnem čaju. Zato lahko pri pripravi odmerimo manj lističev ali jih pustimo v vodi manj časa. Poskusimo lahko tudi z načinom priprave, po katerem sicer pripravljamo zeleni čaj.
 • CEYLON NEWVITHANANANDE, ČRNI ČAJ
  Čeprav se je Cejlon preimenoval v šrilanko, se čaji s tega otoka, ki je en sam velik čajni vrt, še vedno imenujejo cejlonski. Najpomembnejši nasadi so v osrednjem gorovju, kjer na nadmorski višini do okoli 2000 metrov rastejo čajevci, iz katerih naredijo sloviti cejlonski črni čaj. Za napitek so značilni jantarno zlata barva, močan okus in bogata, polna aroma.Čaj s plantaže Newvithananande je eden najbolj kakovostnih cejlonskih čajev. Pridelujejo ga na območju Dimbula na zahodnem delu otoka.
 • ASSAM SREE SIBAR, ČRNI ČAJ
  Danes v Indiji pridelajo največ čaja na svetu, največje sklenjeno območje, kjer gojijo čajevce, pa je pokrajina Assam na severozahodu Indije, ki se razteza na obeh bregovih reke Brahmaputre. Zaradi ugodnega podnebja in ne tako nizkih temperatur, liste čajevca tam obirajo od aprila do septembra. Assamski čaji so močnejši od večine drugih črnih čajev. Iz njih pripravljen napitek je zelo dišeč in aromatičen, temno oranžne barve in nezmotljivega močnega okusa. S kančkom mleka je to klasični jutranji čaj. Zaradi svoje trpkosti dobro prenaša tudi dodatek sladkorja. Največ ga spijejo v deželah na severu Evrope, kjer si s tem krepkim čajem razsvetljujejo temna jutra in dolge sive dni.Pri čaju Sree Sibar so skrbno izbrani vršički in pozorna predelava zagotovilo za užitek v enem najbolj kakovostnih čajev iz indijske pokrajine Assam.
 • ASSAM DIRIAL, ČRNI ČAJ
  Danes v Indiji pridelajo največ čaja na svetu, največje sklenjeno območje, kjer gojijo čajevce, pa je pokrajina Assam na severozahodu Indije, ki se razteza na obeh bregovih reke Brahmaputre. Zaradi ugodnega podnebja in ne prenizkih temperatur, liste čajevca tam obirajo od aprila do septembra. Assamski čaji so močnejši od večine drugih črnih čajev. Iz njih pripravljen napitek je zelo dišeč in aromatičen, temno oranžne barve in nezmotljivo močnega okusa. S kančkom mleka je to klasični jutranji čaj. Zaradi svoje trpkosti dobro prenaša tudi dodatek sladkorja. Največ ga spijejo v deželah na severu Evrope, kjer si s tem krepkim čajem razsvetljujejo temna jutra in dolge sive dni.Čaj z vrta Dirial je assamska klasika za budna jutra in krepko poživitev ob vsakem času.
 • ASSAM GBOP HATHIKULI BIO, ČRNI ČAJ
  Na posestvu Hathikuli gojijo čaje na enem največjih certificiranih območji ekološkega čaja v dolini Assam južno od reke Bramaputhre. Ta čaj vas bo navdušil s prijetnim okusom ter močnim in začinjenim vonjem.
Padajoče

sofinanciranje Republika Slovenija in Evropska unija

Naložbo izdelave spletne trgovine sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Sofinanciranje je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing.

Pozdravljeni in dobrodošli na spletnem portalu Stari most.
Portal in trgovina sta še v nastajanju. Dnevno dodajamo izdelke, vpise in vsebine. Na zalogi imamo poleg čajev še dodatke k prehrani, prehrano, eterična olja, naravno kozmetiko, ...

Več o nas in naši ponudbi lahko preberete tukaj.

Lahko nas za vse dodatne informacije tudi pokličete na 051 245 383 (vsak delovnik med 9.00 - 19.00 ter ob sobotah med 9.00 - 13.00)

Če želite, da vas o novostih, aktualnih vsebinah in posebnih ponudbah obveščamo tudi po e-pošti, pa vpišite svoje e-naslov spodaj.

Pravilnik o zasebnost: prijava na e-novice

Z vpisom svojega elektronskega naslova se prijavljate na e-novice, s katerimi vas bo podjetje STARI MOST d.o.o. obveščalo o novostih v ponudbi na spletu in v trgovini, o marketinških aktivnostih in drugih promocijah.

S prijavo na e-novice se vpišete tudi v bazo prejemnikov ugodnosti , ki jih STARI MOST d.o.o. nudi svojim uporabnikom.

Za prijavo na e-novice STARI MOST d.o.o. zbira sledeče podatke: e-naslov, IP, v primeru, da se prijavite kot registrirani član, pa tudi ime in priimek, naslov in telefon.

Po poslanem obrazcu z elektronskim naslovom boste na navedeni naslov prejeli potrditveno sporočilo – s potrditvijo tega boste do preklica prijavljeni na e-novice STARI MOST d.o.o. (t. i. opt-in odobritev). Kadarkoli lahko pisno ali s klikom na gumb Odjava v e-novicah zahtevate, da upravljavec osebnih podatkov trajno ali začasno preneha uporabljati vaše osebne podatke za namene neposrednega trženja. Vaši zahtevi bo ugodeno v 15 dneh od dneva prejema zahteve, kot predpisuje zakon. Zahtevate lahko tudi prenos ali seznanitev s podatki.

Upravljavec STARI MOST d.o.o. se zavezuje, da bo podatke skrbno varoval skladno z zakonodajo, ki ureja varovanje osebnih podatkov.

Pošiljatelj e-novic in upravljavec vaših osebnih podatkov je: STARI MOST d.o.o., Glavni trg 17, 8000 Novo mesto

Preverite tudi celotni Pravilnik o zasebnosti