Črni čaji
ČRNI ČAJI
Glede na razširjenost črnega čaja v zahodnem svetu bi lahko domnevali, da je to »glavni« čaj na svetu. Po količini porabe je to res, v zgodovini čaja pa je črni čaj tako rekoč novinec. Kajti ves čaj je bil več kot dve tisočletji bolj ali manj zelen. Črni čaj so resda začeli izdelovati Kitajci, domnevno po spremenjenem postopku izdelave čajev oolong pred kakimi 300 leti, v svojem bistvu pa je črni čaj dediščina kolonialne dobe. Britanci so v 19. stoletju začeli gojiti čajevce v Indiji, na Cejlonu in v vzhodni Afriki, kjer so pridelovali samo črni čaj. Še danes so to klasična območja pridelave črnega čaja, medtem ko nam sicer zelo zelena Kitajska tudi ponuja nekaj odličnih črnih čajnih specialitet.
Če so čajni lističi za zeleni čaj po obiranju le malo obdelani, so čajni lističi za črni čaj predelani. Po obiranju jih nekaj časa pustijo, da ovenijo. Nato jih ročno ali strojno svaljkajo, da se iz celic izloči sok z encimi. Naslednja faza je znana kot fermentacija, v bistvu pa je to encimska oksidacija, med katero se razvije samosvoja aroma, lističi pa postanejo bakreno rjave barve. Zatem jih posušijo, zapakirajo in razpošljejo po svetu. Večino črnega čaja danes izdelajo mehanizirano, s tem postopkom pa nastane drobljeni (broken) čaj. Naši čaji so predelani po ortodoksni metodi, ki ohrani cele lističe in omogoča »individualnost« iz njih pripravljenih čajev. Ti imajo različne in samosvoje arome, drobljeni čaji pa dajo predvsem izrazito obarvan in močan napitek.
Glede učinka na zdravje črni čaji nimajo tako močnega antioksidativnega delovanja kot zeleni, ker flavonoidi v svežih čajnih listih med predelavo oksidirajo in se spremenijo. Še vedno pa učinkujejo kot antioksidanti, kar je v novejšem času potrdilo več znanstvenih raziskav.
Na skodelico vode odmerimo zvrhano žličko črnega čaja. Prelijemo ga z vročo vodo, vendar šele zatem, ko voda v posodi zavre in jo odstavimo, da se dvigajoči mehurčki poležejo. Čaj pustimo v vodi tri do pet minut, natančna količina pa je odvisna od količine čaja in velikosti skodelice. Če smo za žličko odmerili manj vode (1,5 dcl), pustimo čaj v njej manj časa, če smo odmerili več vode (2 ali 2,5 dcl), pa več časa. Dlje ko se čajni lističi namakajo v vodi, več polifenolov se izloči in trpkejši je čaj. Večina kofeina se izloči v prvih treh minutah.