PRIPOROČAMO: Zbirka izbranih čajev je prijazno in toplo darilo.   Preveri zdaj!

Čaji in zelišča

SKODELICA DOBREGA ČAJA

Beseda čaj pri nas pomeni napitek, ki ga dobimo tako da zelišča, suho sadje, prave čaje ali začimbe zalijemo z vodo, pustimo nekaj časa in nato pijemo.

Sicer pa so že stari Kitajci vedeli, da čaju nič ne škodi bolj kot naglica. Poleg umirjenega časa in primernega razpoloženja je za skodelico dobrega čaja, poleg kakovostnega čaja seveda, potrebna še dobra voda. Najboljši čaj pripravimo z mehko vodo, ki je v naših krajih redka dobrina. S trdo vodo, ki teče iz pip ali jo kupujemo v plastenkah, večinoma ne moremo pripraviti najodličnejšega čaja, v katerem bi se v polnosti razvile arome čajnih lističev. Zato, če je le mogoče, uporabljamo filtrirano vodo, najsi bo z uporabo sistema, ki ga namestimo na vodovodno napeljavo, ali priročnih vrčev - namiznih filtrov, ki iz vode odstranijo klor in del apnenca. Vodo zavremo v nepregorni stekleni ali emajlirani posodi; primerne so tudi posode iz nerjavečega jekla. Čajne lističe - žličko na skodelico, ki drži 1,5 do 2 dcl - damo v čajnik ali drugo posodo, za katero je priporočljivo, da je ogreta. Prelijemo jih z vrelo ali vročo vodo, pustimo določen čas, nato precedimo. Predlagani čas je le temeljno vodilo, saj nam izkušnje pokažejo, kako pripravljen čaj nam je najbolj všeč.

Za pripravo vseh aromatiziranih, tudi sadnih in ajurvedskih čaj ne porabljamo iste posode za pripravo nearomatiziranih čajev. Zelenih in oolong ali rdečih čajev praviloma ne pripravljamo z vrelo vodo, vse druge čaje pa prelijemo s takšno vodo. Natančnejša navodila o pripravi so pri posameznih vrstah čajev.

DEGUSTACIJA ČAJA

Skodelica čaja, posebno zelenega, je čudovita priložnost, da se naučimo razlikovati različne okuse ter spoznamo vesoljstvo arom. Pravzaprav okušamo le okus, medtem ko arome vonjamo. To spoznamo pri prvi degustaciji čaja: čaj v skodelici si ogledamo, da se nam približa z barvo, bistrino ali motnostjo, in ga povonjamo, da občutimo aromo. Nato srknemo požirek čaja in obenem potegnemo zrak skozi usta. Zapremo usta, zadržimo dih in čaj »povaljamo« po ustih. Tako občutimo okus, ki je ponavadi vsaj malo trpek, vendar tudi rahlo sladek, morda pa grenak ali še celo nekoliko slan. Čaj nato popijemo, šele nato izdihnemo skozi nos in tako občutimo še aromo.

Padajoče
Stran:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 • EARL GREY SUPERIOR, ČRNI ČAJ
  Z aromo bergamotke (vrsta citrusa, ki ima v lupini izjemno dišeče eterično olje) aromatiziran čaj je klasika in prvo ime v svetu aromatiziranih čajev. Receptura zanj izvira s konca 18. stoletja, v Evropo pa ga je naravnost iz Kitajske prinesel Charles II. Earl Grey. Osnova tega zelo kakovostnega earl greya je izjemoma čaj darjeeling, ki so mu dodani cvetovi plavice.
 • ZELENA VANILIJA, ZELENI ČAJ
  Japonski zeleni čaj z dodatkom narezanih vaniljevih strokov. Je izvrsten za pripravo ledenega čaja, napitek je sladko grenkega okusa.
 • ZELENA PINA COLADA, ZELENI ČAJ
  Zeleni čaj sencha s koščki kokosa in kandiranega ananasa. Napitek vas ponese v tople tropske kraje.
 • ZELENA MENTA, ZELENI ČAJ
  Kitajski zeleni čaj gunpowder z nezmotljivo svežo aromo mente. Vsebuje 10% mentinih listov.
 • SADNI ELIKSIR, SADNI ČAJ
  Čaj je prava poživilna bomba, saj v njem najdemo goji jagode, ki so zelo cenjene v azijskih tradicionalnih medicinah, acerola češnje, brusnice ter ostalo suho sadje – jabolka, pitajo, jagode in bezgove jagode. Napitek je svetel, sladek in ima nizko vsebnost kislosti.
 • ČRNI ČAJ, INGVER IN BRESKEV, 20 VREČK
  Aromatičen črn cejlonski čaj se lepo ujema s cejlonskim ingverjem in sladkim svežim okusom breskve.
 • CEYLON NEWVITHANANANDE, ČRNI ČAJ
  Čeprav se je Cejlon preimenoval v šrilanko, se čaji s tega otoka, ki je en sam velik čajni vrt, še vedno imenujejo cejlonski. Najpomembnejši nasadi so v osrednjem gorovju, kjer na nadmorski višini do okoli 2000 metrov rastejo čajevci, iz katerih naredijo sloviti cejlonski črni čaj. Za napitek so značilni jantarno zlata barva, močan okus in bogata, polna aroma.Čaj s plantaže Newvithananande je eden najbolj kakovostnih cejlonskih čajev. Pridelujejo ga na območju Dimbula na zahodnem delu otoka.
 • ASSAM SREE SIBAR, ČRNI ČAJ
  Danes v Indiji pridelajo največ čaja na svetu, največje sklenjeno območje, kjer gojijo čajevce, pa je pokrajina Assam na severozahodu Indije, ki se razteza na obeh bregovih reke Brahmaputre. Zaradi ugodnega podnebja in ne tako nizkih temperatur, liste čajevca tam obirajo od aprila do septembra. Assamski čaji so močnejši od večine drugih črnih čajev. Iz njih pripravljen napitek je zelo dišeč in aromatičen, temno oranžne barve in nezmotljivega močnega okusa. S kančkom mleka je to klasični jutranji čaj. Zaradi svoje trpkosti dobro prenaša tudi dodatek sladkorja. Največ ga spijejo v deželah na severu Evrope, kjer si s tem krepkim čajem razsvetljujejo temna jutra in dolge sive dni.Pri čaju Sree Sibar so skrbno izbrani vršički in pozorna predelava zagotovilo za užitek v enem najbolj kakovostnih čajev iz indijske pokrajine Assam.
 • ASSAM DIRIAL, ČRNI ČAJ
  Danes v Indiji pridelajo največ čaja na svetu, največje sklenjeno območje, kjer gojijo čajevce, pa je pokrajina Assam na severozahodu Indije, ki se razteza na obeh bregovih reke Brahmaputre. Zaradi ugodnega podnebja in ne prenizkih temperatur, liste čajevca tam obirajo od aprila do septembra. Assamski čaji so močnejši od večine drugih črnih čajev. Iz njih pripravljen napitek je zelo dišeč in aromatičen, temno oranžne barve in nezmotljivo močnega okusa. S kančkom mleka je to klasični jutranji čaj. Zaradi svoje trpkosti dobro prenaša tudi dodatek sladkorja. Največ ga spijejo v deželah na severu Evrope, kjer si s tem krepkim čajem razsvetljujejo temna jutra in dolge sive dni.Čaj z vrta Dirial je assamska klasika za budna jutra in krepko poživitev ob vsakem času.
 • YELLOW SUN, RUMENI ČAJ
  Yellow sun je čaj, ki je prijaznejši do našega želodca kot zeleni čaji. Sicer so njegove lastnosti so enake kot pri zelenem čaju. 
 • YIN ZHEN, BELI ČAJ

  YIN ZHEN, BELI ČAJ

  14,00 €
  Belih čajev ne razvrščamo po kategorijah, tako kot črne ali zelene. Odlikujejo se po pokrajini, kjer so bili pridelani. Yin Zhen uvrščajo na lestvico desetih najbolj znamenitih čajev s Kitajske, prihaja pa iz najsevernejšega kotička province Fujian. Fuding Da Bai (Big White) in Fuding Da Hao (Big Tip) so izbrane sadike, ki dajo čaju značilno bledo zeleno barvo, lističi pa so prekriti z značilnim srebnim puhom. Najboljši čaji te vrste se obirajo med 15. marcem in 10. aprilom, vendar le, če vreme ni deževno. Yin Zhen čaj vsebuje zelo malo kofeina in nič klorofila, izredno pa je bogat s polifenoli. Napitek je bledo zlate barve, svežega in mehkega okusa.
 • YUNNAN GREEN, ZELENI ČAJ
  Glavni predstavnik zelenega čaja iz kitajske province Yunnan, ki v čajnem svetu sicer slovi po črnem čaju in pu erhu. Iz lističev, ki so podolgovato zviti, pripravimo rumenozelen napitek močnega okusa in arome. Primeren je predvsem kot poživilna pijača zjutraj in dopoldne.
 • WHITE MONKEY, ZELENI ČAJ
  Kitajci mu pravijo Baimao Hou. Je zelo »puhast« čaj, narejen iz posebej odbranih gosto dlakavih poganjkov. Legenda pravi, da so čajevci v Fujianu, od koder prihaja White Monkey, včasih rasli tako visoko, da so njihove vršičke lahko obirale le dresirane opice. Tako naj bi čaj dobil svoje ime. K nastanku imena so seveda prispevali tudi dlakavi in puhasti vršički. Pripravljen čaj ima blag, osvežilen okus in prijetno aromo, zaradi katere ga ponudimo vsem, ki jih ne navdušuje izvorna trpkost čaja.
 • SENCHA YAMATO, ZELENI ČAJ
  Za japonske zelene čaje je značilna motnost napitka, ki je pri kitajskih zelenih čajih prej izjema kot pravilo. Japonski čaji imajo to značilnost zaradi aminokisline L-teanin in zaradi načina obdelave. Čajne lističe po obiranju kratek čas segrevajo v pari in jih med nadaljnjo obdelavo stisnejo. Zato so skoraj vsi japonski zeleni čaji ploščate oblike, široki in podolgovati ali igličasti. SENCHA YAMATO prihaja s področja Shizuoka na otoku Honshu. Ponaša se z malo več kofeina ter z izrazitejšim okusom. Napitek je svetle rumeno zelene barve in prijetno osvežilnega okusa, ki prija skozi ves dan. Sencha je temeljni in najbolj priljubljen japonski zeleni čaj, ki obsega skoraj tri četrtine vsega pridelka. Tega čaja je veliko vrst, ki se razlikujejo tako po kakovosti kot po cenah. Naš čaj sencha sodi v višji kakovostni razred tovrstnih čajev.
 • SENCHA ORGANIC, ZELENI ČAJ
  Sencha je eden od najbolj znanih vrst zelenega čaja. Prvotno so ga uživali budistični menihi, danes pa velja za vir navdiha. V tem kakovostnem ekološkem čaju boste takoj prepoznali dolge, lepo obdelane zelene liste. Pripravljen čaj je svetlo rumene barve. Svežina okusa in fina trpkost bosta prepričala vsakega ljubitelja Senche.
 • PAI MU TAN, BELI ČAJ
  Beli čaji so izredno cenjeni in najboljše vrste prihajajo iz province Fujian na Kitajskem. Lističev ne obdelajo tako kot pri zelenih čajih, ampak jih le posušijo. Zato so ponavadi neenotnih oblik in zavzamejo vsaj še enkrat toliko prostora kot ostali čaji. Po zadnjih raziskavah naj bi beli čaji vsebovali občutno več antioksidantov kot zeleni čaji. Njegove izvlečke uporabljajo tudi v kozmetični industriji v antiage linijah. PAI MU TAN ima značilne velike rjavozelene lističe. Napitek je svetlo rumene barve in sladkega okusa, ki se zelo razlikuje od okusa drugih belih ali zelenih čajev. Če ga pripravimo z manj čaja, dobimo še vedno prijetno aromatičen napitek, v katerem lahko uživamo tudi zvečer.
 • DARJEELING F.F. NAMRING, ČRNI ČAJ
  DARJEELING F.F. FTGFOP1 – Namring Eden najbolj kakovostnih čajev darjeeling prvega obiranja sploh. Pridelujejo ga v vrtu Namring.Iz pokrajine Darjeeling v vzhodni Himalaji, kjer so Britanci začeli gojiti čajevec v drugi polovici 19. stoletja, prihaja najfinejši črni čaj na svetu. Darjeeling je danes velik čajni vrt, ki ga sestavlja okoli sto nasadov, po katerih so posamezne sortne vrste čaja darjeeling dobile svoje ime. Razlike med njimi so velike, tako zaradi lege posameznega čajnega vrta, kot zaradi časa obiranja. Pri tem je zanesljiv kazalnik cena – višja ko je, bolj kakovosten je čaj.Prvo obiranje (first flush) se začne konec februarja in traja do aprila. Vrhunske čaje tega obiranja odlikuje veliko vršičkov, ki dajo največ arome. Iz njih pripravljen čaj je bister in svetel, lahkega okusa, zelo osvežilen in zelo prijetne muškatne arome. še posebno prija popoldne.Čaji first flush darjeeling radi med pripravo hitro postanejo trpki zaradi visoke vsebnosti polifenolov, ki so bolj podobni polifenolom v zelenem kot v črnem čaju. Zato lahko pri pripravi odmerimo manj lističev ali jih pustimo v vodi manj časa. Poskusimo lahko tudi z načinom priprave, po katerem sicer pripravljamo zeleni čaj.
 • DARJEELING F.F. TEESTA VALLEY, ČRNI ČAJ
  Čaj iz vrta Teesta Valley je prva stopnica na poti spoznavanja kakovostnih indijskih čajev darjeeling prvega obiranja. Čaj pridelan na enem izmed najvišje ležečih vrtov v Darjeelingu je bil prvi v zgodovini, ki so mu podelili zlato medaljo za visoko kakovost izdelka. Zaradi ugodnih podnebnih razmer tukaj pridelujejo čaj, ki skoraj vsako sezono doseže visoko ceno na čajnem trgu. Čaj odlikuje značilna muškatna aroma in veliko čajnih vršičkov.Čaji first flush radi med pripravo hitro postanejo trpki zaradi visoke vsebnosti polifenolov, ki so bolj podobni polifenolom v zelenem kot v črnem čaju. Zato lahko pri pripravi odmerimo manj lističev ali jih pustimo v vodi manj časa. Poskusimo lahko tudi z načinom priprave, po katerem sicer pripravljamo zeleni čaj.
 • DARJEELING S.F. NAMRING UPPER, ČRNI ČAJ
  Iz pokrajine Darjeeling v vzhodni Himalaji, kjer so Britanci začeli gojiti čajevec v drugi polovici 19. stoletja, prihaja najfinejši črni čaj na svetu. Darjeeling je danes velik čajni vrt, ki ga sestavlja okoli sto nasadov, po katerih so posamezne sortne vrste čaja darjeeling dobile svoje ime. Razlike med njimi so velike, tako zaradi lege posameznega čajnega vrta, kot zaradi časa obiranja. Pri tem je zanesljiv kazalnik cena – višja ko je, bolj kakovosten je čaj.Drugo obiranje (second flush) v Darjeelingu poteka konec pomladi in v zgodnjem poletju. To je vrhunec rastne sezone, v kateri so listi sočni in močni, med predelavo pa razvijejo močnejšo aromo. Naš čaj prihaja s plantaže Namring Upper, ki je pojem med čaji drugega obiranja. Pripravljen napitek je temno jantarjeve barve in ima poudarjen muškatni okus. Primeren je tudi za jutranjo skodelico.
 • EARL GREY Z VANILIJO, 20 VREČK
  Najboljši Ceylonski črni čaj s tradicionalno aromo bergamotke, prežet z limono, vrtnico in vanilijo, za slajši, bolj kremast okus.
 • EARL GREY, 20 VREČK
  Najboljši Ceylonski črni čaj z meglenih gorovij šrilanke, prežet z mamljivo aromo bergamotke.
 • ASSAM GBOP HATHIKULI BIO, ČRNI ČAJ
  Na posestvu Hathikuli gojijo čaje na enem največjih certificiranih območji ekološkega čaja v dolini Assam južno od reke Bramaputhre. Ta čaj vas bo navdušil s prijetnim okusom ter močnim in začinjenim vonjem.
 • YUNNAN SGFOP, ČRNI ČAJ
  Ta vrhunski yunnan odlikuje veliko vršičkov in zelo prefinjena aroma. Napitek je rdečkasto rjave barve in intenzivnega okusa. Prija tudi z dodatkom mleka, predvsem v jutranjem in dopoldanskem času. Skupaj z enako kakovostnim čajem darjeeling da zelo samosvojo mešanico s povsem novo širino arome.Provinca Yunnan na Kitajskem je samo srce čajnega sveta, zibelka čaja. Čajevec izvira prav z območja današnjega Yunanna, ki leži vzhodno od Himalaje, severnega dela Mjanmara in indijskega Assama. Zanimivo je, da so v Yunnanu začeli izdelovati danes tako cenjeni črni čaj šele pred dobrega pol stoletja; pred tem sta bila v ospredju zeleni čaj in predvsem pu erh.
 • YUNNAN, ČRNI ČAJ

  YUNNAN, ČRNI ČAJ

  4,00 €
  Provinca Yunnan na Kitajskem je samo srce čajnega sveta, zibelka čaja. Čajevec izvira prav z območja današnjega Yunanna, ki leži vzhodno od Himalaje, severnega dela Mjanmara in indijskega Assama. Zanimivo je, da so v Yunnanu začeli izdelovati danes tako cenjeni črni čaj šele pred dobrega pol stoletja; pred tem sta bila v ospredju zeleni čaj in predvsem pu erh. Črni yunnan vsebuje nemalo puhastih vršičkov, z njim pripravljen napitek je zlato rdečkast, okus prijetno mehak, ne pretrpek in nekoliko čokoladne arome. Je krepak čaj, ki se še posebno prileže zjutraj ob zajtrku ali po njem. Odličen je tudi z mlekom.
Padajoče
Stran:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

sofinanciranje Republika Slovenija in Evropska unija

Naložbo izdelave spletne trgovine sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Sofinanciranje je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing.

Pozdravljeni in dobrodošli na spletnem portalu Stari most.
Portal in trgovina sta še v nastajanju. Dnevno dodajamo izdelke, vpise in vsebine. Na zalogi imamo poleg čajev še dodatke k prehrani, prehrano, eterična olja, naravno kozmetiko, ...

Več o nas in naši ponudbi lahko preberete tukaj.

Lahko nas za vse dodatne informacije tudi pokličete na 051 245 383 (vsak delovnik med 9.00 - 19.00 ter ob sobotah med 9.00 - 13.00)

Če želite, da vas o novostih, aktualnih vsebinah in posebnih ponudbah obveščamo tudi po e-pošti, pa vpišite svoje e-naslov spodaj.

Pravilnik o zasebnost: prijava na e-novice

Z vpisom svojega elektronskega naslova se prijavljate na e-novice, s katerimi vas bo podjetje STARI MOST d.o.o. obveščalo o novostih v ponudbi na spletu in v trgovini, o marketinških aktivnostih in drugih promocijah.

S prijavo na e-novice se vpišete tudi v bazo prejemnikov ugodnosti , ki jih STARI MOST d.o.o. nudi svojim uporabnikom.

Za prijavo na e-novice STARI MOST d.o.o. zbira sledeče podatke: e-naslov, IP, v primeru, da se prijavite kot registrirani član, pa tudi ime in priimek, naslov in telefon.

Po poslanem obrazcu z elektronskim naslovom boste na navedeni naslov prejeli potrditveno sporočilo – s potrditvijo tega boste do preklica prijavljeni na e-novice STARI MOST d.o.o. (t. i. opt-in odobritev). Kadarkoli lahko pisno ali s klikom na gumb Odjava v e-novicah zahtevate, da upravljavec osebnih podatkov trajno ali začasno preneha uporabljati vaše osebne podatke za namene neposrednega trženja. Vaši zahtevi bo ugodeno v 15 dneh od dneva prejema zahteve, kot predpisuje zakon. Zahtevate lahko tudi prenos ali seznanitev s podatki.

Upravljavec STARI MOST d.o.o. se zavezuje, da bo podatke skrbno varoval skladno z zakonodajo, ki ureja varovanje osebnih podatkov.

Pošiljatelj e-novic in upravljavec vaših osebnih podatkov je: STARI MOST d.o.o., Glavni trg 17, 8000 Novo mesto

Preverite tudi celotni Pravilnik o zasebnosti