Čaji in zelišča
SKODELICA DOBREGA ČAJA
Beseda čaj pri nas pomeni napitek, ki ga dobimo tako da zelišča, suho sadje, prave čaje ali začimbe zalijemo z vodo, pustimo nekaj časa in nato pijemo.
Sicer pa so že stari Kitajci vedeli, da čaju nič ne škodi bolj kot naglica. Poleg umirjenega časa in primernega razpoloženja je za skodelico dobrega čaja, poleg kakovostnega čaja seveda, potrebna še dobra voda. Najboljši čaj pripravimo z mehko vodo, ki je v naših krajih redka dobrina. S trdo vodo, ki teče iz pip ali jo kupujemo v plastenkah, večinoma ne moremo pripraviti najodličnejšega čaja, v katerem bi se v polnosti razvile arome čajnih lističev. Zato, če je le mogoče, uporabljamo filtrirano vodo, najsi bo z uporabo sistema, ki ga namestimo na vodovodno napeljavo, ali priročnih vrčev - namiznih filtrov, ki iz vode odstranijo klor in del apnenca. Vodo zavremo v nepregorni stekleni ali emajlirani posodi; primerne so tudi posode iz nerjavečega jekla. Čajne lističe - žličko na skodelico, ki drži 1,5 do 2 dcl - damo v čajnik ali drugo posodo, za katero je priporočljivo, da je ogreta. Prelijemo jih z vrelo ali vročo vodo, pustimo določen čas, nato precedimo. Predlagani čas je le temeljno vodilo, saj nam izkušnje pokažejo, kako pripravljen čaj nam je najbolj všeč.
Za pripravo vseh aromatiziranih, tudi sadnih in ajurvedskih čaj ne porabljamo iste posode za pripravo nearomatiziranih čajev. Zelenih in oolong ali rdečih čajev praviloma ne pripravljamo z vrelo vodo, vse druge čaje pa prelijemo s takšno vodo. Natančnejša navodila o pripravi so pri posameznih vrstah čajev.
DEGUSTACIJA ČAJA
Skodelica čaja, posebno zelenega, je čudovita priložnost, da se naučimo razlikovati različne okuse ter spoznamo vesoljstvo arom. Pravzaprav okušamo le okus, medtem ko arome vonjamo. To spoznamo pri prvi degustaciji čaja: čaj v skodelici si ogledamo, da se nam približa z barvo, bistrino ali motnostjo, in ga povonjamo, da občutimo aromo. Nato srknemo požirek čaja in obenem potegnemo zrak skozi usta. Zapremo usta, zadržimo dih in čaj »povaljamo« po ustih. Tako občutimo okus, ki je ponavadi vsaj malo trpek, vendar tudi rahlo sladek, morda pa grenak ali še celo nekoliko slan. Čaj nato popijemo, šele nato izdihnemo skozi nos in tako občutimo še aromo.
-
SLADKI INGVER, ZELENI ČAJ
4,20 €Japonski zeleni čaj sencha s koščki posušenega ingverja in kandiranega ananasa. Pripravljen napitek ima sladko začinjen okus. -
CHOCO POWER, ČRNI ČAJ
4,40 €Črni čaj z aromo čokolade in dodanimi koščki kakavovca. Ima sladko kremen okus, ki ga kanček mleka še oplemeniti. -
DRUŽINSKI ZELIŠČNI ČAJ
4,40 €Svež zeliščni čaj blagega okusa, brez dodanih arom. Sestavine - jabolčni koščki, listi poprove mete, maline,črnega ribeza, robidnice, slezenovca in žafranike. -
VANILIJA, ČRNI ČAJ
4,40 €Sladka klasika med aromatiziranimi čaji. Prija z dodatkom mleka, ki okus vanilije še poudari. -
SOUTH SEA MAGIC, ČRNI ČAJ
4,40 €Kontrast črnega čaja in treh različnih vrst cvetov – rumene sončnice, rdeče vrtnice, modre plavice – s tropskim okusom pasijonke, manga in papaje. -
MASALA CHAI, ČRNI ČAJ
4,80 €Ime v indijskem jeziku pomeni "začinjen čaj". Osnova je močnejši črni čaj, pridelan po metodi CTC (crush, tear, curl), kar pomeni, da gre čaj v zadnji fazi obdelave skozi cilindrične valje z drobnimi zobci. Tako pridobi končni granulatni izgled.Masala chai tradicionalno pripravimo tako, da skupaj zavremo vodo in polnomastno mleko v razmerju 2:1. Ko mešanica zavre, dodamo čaj z začimbami in kuhamo na majhnem ognju približno pet minut. Nekateri sladkor dodajo skupaj s čajem, drugi na koncu kuhanja.Čaju so dodani koščki cimeta, ingverja, kardamoma in vanilije. -
KOKOS, ČRNI ČAJ
4,40 €Eksotični okus črnega čaja s koščki kokosa, ki se lepo zaokroži s kančkom mleka. -
KARAMELINO, ČRNI ČAJ
4,60 €Kombinacija karameliziranih mandljev in vanilijevega stroka nam postreže črni čaj sladko-mehkega okusa, ki ga lepo zaokroži kanček mleka. -
IRISH MORNING, ČRNI ČAJ
4,40 €Dodani cvetovi žafranike, jagodni listi, kokos ter aromi smetane in ruma zagotavljajo doživetje irskega temperamenta. -
GOZDNA VILA, ČRNI ČAJ
4,40 €Osnovnemu črnemu čaju so dodane maline, borovnice in bezgove jagode. Aroma pripravljenega čaja vas ponese v topel poletni gozd, kjer narava ponuja obilico gozdnih sadežev. -
MALAGA, ZELENI ČAJ
4,40 €Eksotična zelena japonska specialiteta s koščki kandiranega ananasa, aromo jajčnega likerja in dodanimi cvetovi vrtnice, sončnice in plavice. -
ASSAM DIRIAL, ČRNI ČAJ
4,40 €Danes v Indiji pridelajo največ čaja na svetu, največje sklenjeno območje, kjer gojijo čajevce, pa je pokrajina Assam na severozahodu Indije, ki se razteza na obeh bregovih reke Brahmaputre. Zaradi ugodnega podnebja in ne prenizkih temperatur, liste čajevca tam obirajo od aprila do septembra. Assamski čaji so močnejši od večine drugih črnih čajev. Iz njih pripravljen napitek je zelo dišeč in aromatičen, temno oranžne barve in nezmotljivo močnega okusa. S kančkom mleka je to klasični jutranji čaj. Zaradi svoje trpkosti dobro prenaša tudi dodatek sladkorja. Največ ga spijejo v deželah na severu Evrope, kjer si s tem krepkim čajem razsvetljujejo temna jutra in dolge sive dni.Čaj z vrta Dirial je assamska klasika za budna jutra in krepko poživitev ob vsakem času. -
YUNNAN GREEN, ZELENI ČAJ
4,80 €Glavni predstavnik zelenega čaja iz kitajske province Yunnan, ki v čajnem svetu sicer slovi po črnem čaju in pu erhu. Iz lističev, ki so podolgovato zviti, pripravimo rumenozelen napitek močnega okusa in arome. Primeren je predvsem kot poživilna pijača zjutraj in dopoldne. -
YIN ZHEN, BELI ČAJ
16,00 €Belih čajev ne razvrščamo po kategorijah, tako kot črne ali zelene. Odlikujejo se po pokrajini, kjer so bili pridelani. Yin Zhen uvrščajo na lestvico desetih najbolj znamenitih čajev s Kitajske, prihaja pa iz najsevernejšega kotička province Fujian. Fuding Da Bai (Big White) in Fuding Da Hao (Big Tip) so izbrane sadike, ki dajo čaju značilno bledo zeleno barvo, lističi pa so prekriti z značilnim srebnim puhom. Najboljši čaji te vrste se obirajo med 15. marcem in 10. aprilom, vendar le, če vreme ni deževno. Yin Zhen čaj vsebuje zelo malo kofeina in nič klorofila, izredno pa je bogat s polifenoli. Napitek je bledo zlate barve, svežega in mehkega okusa. -
YELLOW SUN, RUMENI ČAJ
9,00 €Yellow sun je čaj, ki je prijaznejši do našega želodca kot zeleni čaji. Sicer so njegove lastnosti so enake kot pri zelenem čaju. -
ASSAM SREE SIBAR, ČRNI ČAJ
12,00 €Danes v Indiji pridelajo največ čaja na svetu, največje sklenjeno območje, kjer gojijo čajevce, pa je pokrajina Assam na severozahodu Indije, ki se razteza na obeh bregovih reke Brahmaputre. Zaradi ugodnega podnebja in ne tako nizkih temperatur, liste čajevca tam obirajo od aprila do septembra. Assamski čaji so močnejši od večine drugih črnih čajev. Iz njih pripravljen napitek je zelo dišeč in aromatičen, temno oranžne barve in nezmotljivega močnega okusa. S kančkom mleka je to klasični jutranji čaj. Zaradi svoje trpkosti dobro prenaša tudi dodatek sladkorja. Največ ga spijejo v deželah na severu Evrope, kjer si s tem krepkim čajem razsvetljujejo temna jutra in dolge sive dni.Pri čaju Sree Sibar so skrbno izbrani vršički in pozorna predelava zagotovilo za užitek v enem najbolj kakovostnih čajev iz indijske pokrajine Assam. -
Čeprav se je Cejlon preimenoval v šrilanko, se čaji s tega otoka, ki je en sam velik čajni vrt, še vedno imenujejo cejlonski. Najpomembnejši nasadi so v osrednjem gorovju, kjer na nadmorski višini do okoli 2000 metrov rastejo čajevci, iz katerih naredijo sloviti cejlonski črni čaj. Za napitek so značilni jantarno zlata barva, močan okus in bogata, polna aroma.Čaj s plantaže Newvithananande je eden najbolj kakovostnih cejlonskih čajev. Pridelujejo ga na območju Dimbula na zahodnem delu otoka.
-
DARJEELING F.F. FTGFOP1 – Namring Eden najbolj kakovostnih čajev darjeeling prvega obiranja sploh. Pridelujejo ga v vrtu Namring.Iz pokrajine Darjeeling v vzhodni Himalaji, kjer so Britanci začeli gojiti čajevec v drugi polovici 19. stoletja, prihaja najfinejši črni čaj na svetu. Darjeeling je danes velik čajni vrt, ki ga sestavlja okoli sto nasadov, po katerih so posamezne sortne vrste čaja darjeeling dobile svoje ime. Razlike med njimi so velike, tako zaradi lege posameznega čajnega vrta, kot zaradi časa obiranja. Pri tem je zanesljiv kazalnik cena – višja ko je, bolj kakovosten je čaj.Prvo obiranje (first flush) se začne konec februarja in traja do aprila. Vrhunske čaje tega obiranja odlikuje veliko vršičkov, ki dajo največ arome. Iz njih pripravljen čaj je bister in svetel, lahkega okusa, zelo osvežilen in zelo prijetne muškatne arome. še posebno prija popoldne.Čaji first flush darjeeling radi med pripravo hitro postanejo trpki zaradi visoke vsebnosti polifenolov, ki so bolj podobni polifenolom v zelenem kot v črnem čaju. Zato lahko pri pripravi odmerimo manj lističev ali jih pustimo v vodi manj časa. Poskusimo lahko tudi z načinom priprave, po katerem sicer pripravljamo zeleni čaj.
-
Čaj iz vrta Teesta Valley je prva stopnica na poti spoznavanja kakovostnih indijskih čajev darjeeling prvega obiranja. Čaj pridelan na enem izmed najvišje ležečih vrtov v Darjeelingu je bil prvi v zgodovini, ki so mu podelili zlato medaljo za visoko kakovost izdelka. Zaradi ugodnih podnebnih razmer tukaj pridelujejo čaj, ki skoraj vsako sezono doseže visoko ceno na čajnem trgu. Čaj odlikuje značilna muškatna aroma in veliko čajnih vršičkov.Čaji first flush radi med pripravo hitro postanejo trpki zaradi visoke vsebnosti polifenolov, ki so bolj podobni polifenolom v zelenem kot v črnem čaju. Zato lahko pri pripravi odmerimo manj lističev ali jih pustimo v vodi manj časa. Poskusimo lahko tudi z načinom priprave, po katerem sicer pripravljamo zeleni čaj.