PRIPOROČAMO: Zbirka izbranih čajev je prijazno in toplo darilo.   Preveri zdaj!

Čaji in zelišča

SKODELICA DOBREGA ČAJA

Beseda čaj pri nas pomeni napitek, ki ga dobimo tako da zelišča, suho sadje, prave čaje ali začimbe zalijemo z vodo, pustimo nekaj časa in nato pijemo.

Sicer pa so že stari Kitajci vedeli, da čaju nič ne škodi bolj kot naglica. Poleg umirjenega časa in primernega razpoloženja je za skodelico dobrega čaja, poleg kakovostnega čaja seveda, potrebna še dobra voda. Najboljši čaj pripravimo z mehko vodo, ki je v naših krajih redka dobrina. S trdo vodo, ki teče iz pip ali jo kupujemo v plastenkah, večinoma ne moremo pripraviti najodličnejšega čaja, v katerem bi se v polnosti razvile arome čajnih lističev. Zato, če je le mogoče, uporabljamo filtrirano vodo, najsi bo z uporabo sistema, ki ga namestimo na vodovodno napeljavo, ali priročnih vrčev - namiznih filtrov, ki iz vode odstranijo klor in del apnenca. Vodo zavremo v nepregorni stekleni ali emajlirani posodi; primerne so tudi posode iz nerjavečega jekla. Čajne lističe - žličko na skodelico, ki drži 1,5 do 2 dcl - damo v čajnik ali drugo posodo, za katero je priporočljivo, da je ogreta. Prelijemo jih z vrelo ali vročo vodo, pustimo določen čas, nato precedimo. Predlagani čas je le temeljno vodilo, saj nam izkušnje pokažejo, kako pripravljen čaj nam je najbolj všeč.

Za pripravo vseh aromatiziranih, tudi sadnih in ajurvedskih čaj ne porabljamo iste posode za pripravo nearomatiziranih čajev. Zelenih in oolong ali rdečih čajev praviloma ne pripravljamo z vrelo vodo, vse druge čaje pa prelijemo s takšno vodo. Natančnejša navodila o pripravi so pri posameznih vrstah čajev.

DEGUSTACIJA ČAJA

Skodelica čaja, posebno zelenega, je čudovita priložnost, da se naučimo razlikovati različne okuse ter spoznamo vesoljstvo arom. Pravzaprav okušamo le okus, medtem ko arome vonjamo. To spoznamo pri prvi degustaciji čaja: čaj v skodelici si ogledamo, da se nam približa z barvo, bistrino ali motnostjo, in ga povonjamo, da občutimo aromo. Nato srknemo požirek čaja in obenem potegnemo zrak skozi usta. Zapremo usta, zadržimo dih in čaj »povaljamo« po ustih. Tako občutimo okus, ki je ponavadi vsaj malo trpek, vendar tudi rahlo sladek, morda pa grenak ali še celo nekoliko slan. Čaj nato popijemo, šele nato izdihnemo skozi nos in tako občutimo še aromo.

Padajoče
Stran:
  1. 3
  2. 4
  3. 5
  4. 6
  5. 7
  • DARJEELING S.F. NAMRING UPPER, ČRNI ČAJ
    Iz pokrajine Darjeeling v vzhodni Himalaji, kjer so Britanci začeli gojiti čajevec v drugi polovici 19. stoletja, prihaja najfinejši črni čaj na svetu. Darjeeling je danes velik čajni vrt, ki ga sestavlja okoli sto nasadov, po katerih so posamezne sortne vrste čaja darjeeling dobile svoje ime. Razlike med njimi so velike, tako zaradi lege posameznega čajnega vrta, kot zaradi časa obiranja. Pri tem je zanesljiv kazalnik cena – višja ko je, bolj kakovosten je čaj.Drugo obiranje (second flush) v Darjeelingu poteka konec pomladi in v zgodnjem poletju. To je vrhunec rastne sezone, v kateri so listi sočni in močni, med predelavo pa razvijejo močnejšo aromo. Naš čaj prihaja s plantaže Namring Upper, ki je pojem med čaji drugega obiranja. Pripravljen napitek je temno jantarjeve barve in ima poudarjen muškatni okus. Primeren je tudi za jutranjo skodelico.
  • INGVER ARONIJA, ZELIŠČNI ČAJ
    Kdo so spremljevalci aronije, ki postaja vse bolj priljubljena? Močan in začinjen ingver, komarček, janež, sveža limonska trava in hladilna meta. Edinstveno noto pa ji dodajo sladki koren, janeževa zvezda in žajbelj. Prepustite se presenečenju s to organsko mešanico.
  • WHITE MONKEY, ZELENI ČAJ
    Kitajci mu pravijo Baimao Hou. Je zelo »puhast« čaj, narejen iz posebej odbranih gosto dlakavih poganjkov. Legenda pravi, da so čajevci v Fujianu, od koder prihaja White Monkey, včasih rasli tako visoko, da so njihove vršičke lahko obirale le dresirane opice. Tako naj bi čaj dobil svoje ime. K nastanku imena so seveda prispevali tudi dlakavi in puhasti vršički. Pripravljen čaj ima blag, osvežilen okus in prijetno aromo, zaradi katere ga ponudimo vsem, ki jih ne navdušuje izvorna trpkost čaja.
  • SENCHA YAMATO, ZELENI ČAJ
    Za japonske zelene čaje je značilna motnost napitka, ki je pri kitajskih zelenih čajih prej izjema kot pravilo. Japonski čaji imajo to značilnost zaradi aminokisline L-teanin in zaradi načina obdelave. Čajne lističe po obiranju kratek čas segrevajo v pari in jih med nadaljnjo obdelavo stisnejo. Zato so skoraj vsi japonski zeleni čaji ploščate oblike, široki in podolgovati ali igličasti. SENCHA YAMATO prihaja s področja Shizuoka na otoku Honshu. Ponaša se z malo več kofeina ter z izrazitejšim okusom. Napitek je svetle rumeno zelene barve in prijetno osvežilnega okusa, ki prija skozi ves dan. Sencha je temeljni in najbolj priljubljen japonski zeleni čaj, ki obsega skoraj tri četrtine vsega pridelka. Tega čaja je veliko vrst, ki se razlikujejo tako po kakovosti kot po cenah. Naš čaj sencha sodi v višji kakovostni razred tovrstnih čajev.
  • BANCHA, ZELENI ČAJ
    Čajevec so na Japonsko prinesli budistični menihi na začetku 9. stoletja. Čaj jim je bil všeč zato, ker so hitro zaznali njegov vpliv na zbranost, budnost in širjenje zavedanja. Danes pridelujejo na Japonskem samo zeleni čaj, ki ga skoraj v celoti porabijo sami (zeleni čaj celo uvažajo), tako da je izvozu namenjen zelo majhen odstotek pridelka. Pridelava in predelava japonskih čajev je razen izjem, kot je gyokuro, v celoti mehanizirana.Ime BANCHA pomeni pozna trgatev in nam da čaj z večjimi lističi in manj kofeina. Ko v japonskih nasadih čajevca oberejo lističe za čaj sencha, začnejo obirati lističe za čaj bancha. To je navadnejši čaj, ki ga pijemo ob vsaki priložnosti in tudi proti večeru, saj ni tako poživilen kot druge vrste čajev. Prija tudi po težki hrani. Čaj bancha pogosto uporabijo tudi kot osnovno sestavino pri pripravi čaja genmaicha.
  • CHINA GUNPOWDER TEMPLE OF HEAVEN, ZELENI ČAJ
    Najbolj kakovosten gunpowder, narejen iz skrbno izbranih lističev, ki so zviti v majhne kroglice. Na splošno velja, da manjše kot so kroglice, kvalitetnejši je čaj. Kitajsko ime za čaj je Zhucha, kar pomeni "biserni čaj". Ker je trdno zvit v kroglice, dlje obdrži svežino. Za skodelico vode odmerimo le pol žličke, drugače bo čaj premočan. Pripravljen čaj je gost, okus mnoge spominja na med. Nazadnje nam v ustih ostane še rahel priokus po dimu. Nekaterim je prvi prelitek premočan, zato ga zavržejo in uživajo v drugem, precej bolj mehkem in pitnem.
  • GENMAICHA, ZELENI ČAJ
    Mešanica čaja sencha s praženim rižem (genmai). Je prijetno mehkega, izrazito samosvojega okusa, ki ga prispeva pražen riž, in manj trpek kot drugi japonski čaji. Poleti je zelo dober za potešitev žeje, tudi ohlajen. Ker vsebuje manj kofeina, je primeren kot večerni napitek. Priporočamo ga tudi novincem, ki se z zelenim čajem šele spoznavajo.
  • GYOKURO, ZELENI ČAJ
    Izjemno kakovosten in cenjen japonski zeleni čaj, ki ga imenujejo biserna rosa. V primerjavi s čajem sencha ga pridelajo zelo malo, saj zavzema le odstotek celotne pridelave čaja na Japonskem. Za ta čaj grmičke čajevca v času brstenja popkov za približno tri tedne zasenčijo z bambusovimi ponjavami, tako da se mladi lističi razvijajo v senci. Čaj pridobi intenzivno zeleno barvo in slajši okus. Naš GYOKURO čaj pridobivajo s čajevca sorte ASAHI in zanj oberejo le najnežnejše mlade vršičke, ki jih ročno zvijajo. V njih je zelo veliko klorofila in aminokisline teanin. Čaj prihaja z vrta Sanshu Seicha v prefekturi Kagoshima. Pripravljen čaj je široke arome, izrazito zelen, moten, polnega okusa, bistveno manj trpek kot drugi japonski čaji. Na Japonskem ga pijejo ob posebnih priložnostih, z njim izkažejo pozornost in spoštovanje, ponudijo ga gostom.
  • LUNG CHING, ZELENI ČAJ
    Uvrščajo ga med deset najbolj slavnih kitajskih čajev, zagotovo pa je na Zahodu najbolj poznan. Ime (or. Long Jing) pomeni »zmajev vodnjak«, saj naj bi izvir sredi širšega območja, kjer gojijo čajevce za lung ching, varoval zmaj. Za razliko od zahodnih zmajev je kitajski zmaj dobrodelne narave in prinaša srečo, vodnjak, ki ga varuje, pa nikoli ne presahne. Lung ching prihaja iz province Zhejiang in je eden tistih čajev, ki se nikakor ne nagibajo na trpko stran in imajo izrazito osvežilno moč, tako za telo kot um. Izstopa po svetli barvi, blagem okusu in čudoviti aromi, ki rahlo spominja na kostanj.
  • MAO FENG, ZELENI ČAJ
    Zelo kakovosten običajnejši čaj mehkega okusa, prijetne arome in izrazito zelene barve. Zaradi svoje pojavnosti ga v angleško govorečih deželah imenujejo tudi Criss Cross. Je izredno piten čaj za najrazličnejše priložnosti, od povsem navadne žeje do posedanja v prijetni družbi. Njegova svežina in živahnost nas navdahneta in prevzameta. To je čaj, ki pomeni začetek prehoda od navadnejših kitajskih čajev proti specialitetam, redkostim in posebnostim.
  • PAI MU TAN, BELI ČAJ
    Beli čaji so izredno cenjeni in najboljše vrste prihajajo iz province Fujian na Kitajskem. Lističev ne obdelajo tako kot pri zelenih čajih, ampak jih le posušijo. Zato so ponavadi neenotnih oblik in zavzamejo vsaj še enkrat toliko prostora kot ostali čaji. Po zadnjih raziskavah naj bi beli čaji vsebovali občutno več antioksidantov kot zeleni čaji. Njegove izvlečke uporabljajo tudi v kozmetični industriji v antiage linijah. PAI MU TAN ima značilne velike rjavozelene lističe. Napitek je svetlo rumene barve in sladkega okusa, ki se zelo razlikuje od okusa drugih belih ali zelenih čajev. Če ga pripravimo z manj čaja, dobimo še vedno prijetno aromatičen napitek, v katerem lahko uživamo tudi zvečer.
  • SENCHA ORGANIC, ZELENI ČAJ
    Sencha je eden od najbolj znanih vrst zelenega čaja. Prvotno so ga uživali budistični menihi, danes pa velja za vir navdiha. V tem kakovostnem ekološkem čaju boste takoj prepoznali dolge, lepo obdelane zelene liste. Pripravljen čaj je svetlo rumene barve. Svežina okusa in fina trpkost bosta prepričala vsakega ljubitelja Senche.
  • ENGLISH BREAKFAST, ČRNI ČAJ
    Klasično čajno mešanico črnega čaja sestavljajo cejlonski, assamski in vzhodnoafriški čaji. »Cejlon« da mešanici aromo, »assam« moč, »vzhodna Afrika« pa barvo. Zato s tem čajem v vseh pogledih pripravimo močan napitek, ki posebno prija, kot pove ime, zjutraj ob klasičnem angleškem ali kakršnem koli drugem zajtrku. Prileže se mu tudi kanec mleka.Mnenja o tem, kako je znamenita mešanica dobila svoje ime, so deljena. Dejstvo ostaja, da je tradicija mešanja različnih vrst črnega čaja za jutranjo skodelico v Veliki Britaniji že zelo stara. V literaturi najdemo podatek, da se je ime English Breakfast Tea prvič pojavilo v New Yorku, ko je angleški priseljenski trgovec Richard Davies tako poimenoval svojo čajno mešanico. Ime se je "prijelo" in danes poznamo ogromno različic tega čaja.
  • GOLDEN NEPAL, ČRNI ČAJ
    Presenečenje z vzhoda Nepala, kjer v pokrajini Ilam, ki meji na Darjeeling, pridelujejo kakovosten čaj, ki ni tako drugačen od znanih čajev onstran meje. Tu čajevce gojijo na višini 1000 - 2000 m. Plantaže so praviloma majhne, vodijo jih družinska podjetja. Pripravljen čaj je bister, zelo osvežilen in najbolj prija zjutraj ali dopoldne. Poskusite ga najprej brez mleka.
  • KENYA MARINYN, ČRNI ČAJ
    Kenija je mlada čajna dežela, vendar je po pridelku tretja na svetu, takoj za Indijo in Kitajsko. Čajevci se tam »vzpnejo« na nadmorsko višino okoli 2000 metrov, kjer je zaradi ugodnega podnebja kakovost pridelka sorazmerno stalna vse leto. Večino čajnih lističev predelajo v čajni drobiž za filtrske vrečke, plantaža Marinyn pa je ena redkih, ki predeluje čajne lističe po ortodoksni metodi, po kateri naredijo čaj v celih lističih. Iz njega pripravimo napitek bakreno rdeče barve, močnega okusa in polne arome. Spominja na klasične črne čaje iz Assama. Navadno ga pijemo zjutraj, z mlekom ali brez.
  • BALZAM ZA DUHA, ZELIŠČNI ČAJ
    Čaj deluje izredno osvežujoče in lahkotno. Poveže vas z lepimi trenutki, ki se jih spominjate z vsakim požirkom posebej.
  • AJURVEDSKI CVETNI ČAJ
    Ajurvedski cvetni čaj je živahna, začinjena klasika, ki nam povzroča prijeten občutek toplote v trebuhu. Intenzivnost začimb nas sprošča še dolgo časa.
  • 7 ČAKER, ZELIŠČNI ČAJ
    Ta mešanica vzpostavi v telesu harmonično ravnovesje. Čaj je iz ekološke pridelave. Osnovna sestavina je kurkuma.
  • AJURVEDSKI ČAJ ŽENSKI
    Uživajte v pikantnem vonju brina in sveže pomaranče. Čaj ima zelo nežen okus, ki ga zaokroži prijetna nota koromača in cimeta. Zaradi vseh teh lastnosti bo zagotovo všeč tudi moškim.
  • AJURVEDSKI ČAJ STIMULANS
    Osnova za to mešanico izhaja iz tradicionalnih ajurvedskih naukov. Prvotni, začinjen zeliščni okus s pridihom ingverja in popra, ne bo po ajurvedskem nauku stimuliral samo moškega, ampak bo zagotovo všeč celi družini.
  • AJURVEDSKI ČAJ ZA RAVNOVESJE
    Uravnoveša pitta došo. Učinkuje splošno uravnovešajoče, deluje na prebavo in presnovo. Njegove temeljne sestavine so kardamom, sladki koren in koriander. Prevladuje sladek okus. Največ ga prispeva sladki koren, ki je znan po svojih splošno blagodejnih učinkih. Čaju dajo izrazito aromatično noto rožni cvetni listi, dodatno začimbno noto pa komarček in ingver. Čaj pijemo ob katerem koli času dneva, zelo prijeten je za dobro jutro ali za lahko noč.
  • AJURVEDSKI ČAJ ZA POŽIVITEV
    Uravnoveša kapha došo. Ogreva in divguje prebavni ogenj. Prevladujoča sestavina je ingver, zaradi katerega je njegov temeljni okus blago pekoč. Vsebuje še koriander, kardamom in kurkumo, zaradi teh začimb učinkuje zelo spodbudno na prebavo. Pikantno aromo in učinkovanje zaokrožijo nageljnove žbice in muškatni orešek. Za boljšo prebavo in poživitev vseh presnovnih dogajanj v telesu ga pijemo uro pred obrokom ali uro do dve po njem.
  • AJURVEDSKI ČAJ ZA POMIRITEV
    Uravnoveša vata došo. Posamezniki z visoko vato v telesu ponavadi občutijo telesno in umsko napetost ter težave s prebavo in presnovo. Čaj ima izrazito sladek okus zaradi cimeta in sladkega korena. Ingver prispeva kanček ostrine, aromo pa razširijo komarček, pomarančna lupina in kardamom. Zaradi svojega okusa je čaj primeren za vesel začetek dneva, kot sladka nekalorična  pomoč pri popoldanski utrujenosti, sploh pa za večerno umiritev dneva.
  • INGVERJEV ČAJ KURKUMA-MOŠUS
    Cvetovi muškatnega oreščka imajo fin, aromatičen okus in so blažji od muškatnega oreščka. V ajurvedski kuhinji so priznani tako kot kurkuma. Skupaj z njo ter ostalimi sestavinami so uspešna popestritev ajurvedskih čajev.
Padajoče
Stran:
  1. 3
  2. 4
  3. 5
  4. 6
  5. 7

sofinanciranje Republika Slovenija in Evropska unija

Naložbo izdelave spletne trgovine sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Sofinanciranje je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing.

Pozdravljeni in dobrodošli na spletnem portalu Stari most.
Portal in trgovina sta še v nastajanju. Dnevno dodajamo izdelke, vpise in vsebine. Na zalogi imamo poleg čajev še dodatke k prehrani, prehrano, eterična olja, naravno kozmetiko, ...

Več o nas in naši ponudbi lahko preberete tukaj.

Lahko nas za vse dodatne informacije tudi pokličete na 051 245 383 (vsak delovnik med 9.00 - 19.00 ter ob sobotah med 9.00 - 13.00)

Če želite, da vas o novostih, aktualnih vsebinah in posebnih ponudbah obveščamo tudi po e-pošti, pa vpišite svoje e-naslov spodaj.

Pravilnik o zasebnost: prijava na e-novice

Z vpisom svojega elektronskega naslova se prijavljate na e-novice, s katerimi vas bo podjetje STARI MOST d.o.o. obveščalo o novostih v ponudbi na spletu in v trgovini, o marketinških aktivnostih in drugih promocijah.

S prijavo na e-novice se vpišete tudi v bazo prejemnikov ugodnosti , ki jih STARI MOST d.o.o. nudi svojim uporabnikom.

Za prijavo na e-novice STARI MOST d.o.o. zbira sledeče podatke: e-naslov, IP, v primeru, da se prijavite kot registrirani član, pa tudi ime in priimek, naslov in telefon.

Po poslanem obrazcu z elektronskim naslovom boste na navedeni naslov prejeli potrditveno sporočilo – s potrditvijo tega boste do preklica prijavljeni na e-novice STARI MOST d.o.o. (t. i. opt-in odobritev). Kadarkoli lahko pisno ali s klikom na gumb Odjava v e-novicah zahtevate, da upravljavec osebnih podatkov trajno ali začasno preneha uporabljati vaše osebne podatke za namene neposrednega trženja. Vaši zahtevi bo ugodeno v 15 dneh od dneva prejema zahteve, kot predpisuje zakon. Zahtevate lahko tudi prenos ali seznanitev s podatki.

Upravljavec STARI MOST d.o.o. se zavezuje, da bo podatke skrbno varoval skladno z zakonodajo, ki ureja varovanje osebnih podatkov.

Pošiljatelj e-novic in upravljavec vaših osebnih podatkov je: STARI MOST d.o.o., Glavni trg 17, 8000 Novo mesto

Preverite tudi celotni Pravilnik o zasebnosti