PRIPOROČAMO: Zbirka izbranih čajev je prijazno in toplo darilo.   Preveri zdaj!

Čaji in zelišča

SKODELICA DOBREGA ČAJA

Beseda čaj pri nas pomeni napitek, ki ga dobimo tako da zelišča, suho sadje, prave čaje ali začimbe zalijemo z vodo, pustimo nekaj časa in nato pijemo.

Sicer pa so že stari Kitajci vedeli, da čaju nič ne škodi bolj kot naglica. Poleg umirjenega časa in primernega razpoloženja je za skodelico dobrega čaja, poleg kakovostnega čaja seveda, potrebna še dobra voda. Najboljši čaj pripravimo z mehko vodo, ki je v naših krajih redka dobrina. S trdo vodo, ki teče iz pip ali jo kupujemo v plastenkah, večinoma ne moremo pripraviti najodličnejšega čaja, v katerem bi se v polnosti razvile arome čajnih lističev. Zato, če je le mogoče, uporabljamo filtrirano vodo, najsi bo z uporabo sistema, ki ga namestimo na vodovodno napeljavo, ali priročnih vrčev - namiznih filtrov, ki iz vode odstranijo klor in del apnenca. Vodo zavremo v nepregorni stekleni ali emajlirani posodi; primerne so tudi posode iz nerjavečega jekla. Čajne lističe - žličko na skodelico, ki drži 1,5 do 2 dcl - damo v čajnik ali drugo posodo, za katero je priporočljivo, da je ogreta. Prelijemo jih z vrelo ali vročo vodo, pustimo določen čas, nato precedimo. Predlagani čas je le temeljno vodilo, saj nam izkušnje pokažejo, kako pripravljen čaj nam je najbolj všeč.

Za pripravo vseh aromatiziranih, tudi sadnih in ajurvedskih čaj ne porabljamo iste posode za pripravo nearomatiziranih čajev. Zelenih in oolong ali rdečih čajev praviloma ne pripravljamo z vrelo vodo, vse druge čaje pa prelijemo s takšno vodo. Natančnejša navodila o pripravi so pri posameznih vrstah čajev.

DEGUSTACIJA ČAJA

Skodelica čaja, posebno zelenega, je čudovita priložnost, da se naučimo razlikovati različne okuse ter spoznamo vesoljstvo arom. Pravzaprav okušamo le okus, medtem ko arome vonjamo. To spoznamo pri prvi degustaciji čaja: čaj v skodelici si ogledamo, da se nam približa z barvo, bistrino ali motnostjo, in ga povonjamo, da občutimo aromo. Nato srknemo požirek čaja in obenem potegnemo zrak skozi usta. Zapremo usta, zadržimo dih in čaj »povaljamo« po ustih. Tako občutimo okus, ki je ponavadi vsaj malo trpek, vendar tudi rahlo sladek, morda pa grenak ali še celo nekoliko slan. Čaj nato popijemo, šele nato izdihnemo skozi nos in tako občutimo še aromo.

Padajoče
Stran:
 1. 3
 2. 4
 3. 5
 4. 6
 5. 7
 • INGVER ARONIJA, ZELIŠČNI ČAJ
  Kdo so spremljevalci aronije, ki postaja vse bolj priljubljena? Močan in začinjen ingver, komarček, janež, sveža limonska trava in hladilna meta. Edinstveno noto pa ji dodajo sladki koren, janeževa zvezda in žajbelj. Prepustite se presenečenju s to organsko mešanico.
 • AJURVEDSKI JOGA ČAJ
  Joga čaj je indijska kasika med ajurvedskimi čaji. V tej mešanici boste poleg klasičnih, začinjenih sestavin, našli tudi drobljene liste koprive.   
 • ZBUDI ME, ZELIŠČNI ČAJ
  Lahkoten čaj, ki vam bo dal energijo, s katero si boste olajšali vsakodnevna opravila. Okus čaja je neprecenljiv.
 • INGVERJEVE SANJE, ZELIŠČNI ČAJ
  Prijetno začinjene koščke ingverja dopolnjuje okusna sladkost jabolka. Limonina lupina nudi prijetno svežino, noto pa zaokroži sladki koren. Rožnate barve cvetnih listov dopolnijo barvitost čaja v prikupno celoto. Popolna povezanost sladkega in začinjenega.
 • INGVERJEV ČAJ KURKUMA-MOŠUS
  Cvetovi muškatnega oreščka imajo fin, aromatičen okus in so blažji od muškatnega oreščka. V ajurvedski kuhinji so priznani tako kot kurkuma. Skupaj z njo ter ostalimi sestavinami so uspešna popestritev ajurvedskih čajev.
 • BALZAM ZA DUHA, ZELIŠČNI ČAJ
  Čaj deluje izredno osvežujoče in lahkotno. Poveže vas z lepimi trenutki, ki se jih spominjate z vsakim požirkom posebej.
 • AJURVEDSKI ČAJ ŽENSKI
  Uživajte v pikantnem vonju brina in sveže pomaranče. Čaj ima zelo nežen okus, ki ga zaokroži prijetna nota koromača in cimeta. Zaradi vseh teh lastnosti bo zagotovo všeč tudi moškim.
 • SADNE SANJE, SADNI ČAJ
  Popolni ekološki sadni čaj s koščki jabolka, hibiskusa, pomarančne lupinice in šipka.
 • LUNG CHING, ZELENI ČAJ
  Uvrščajo ga med deset najbolj slavnih kitajskih čajev, zagotovo pa je na Zahodu najbolj poznan. Ime (or. Long Jing) pomeni »zmajev vodnjak«, saj naj bi izvir sredi širšega območja, kjer gojijo čajevce za lung ching, varoval zmaj. Za razliko od zahodnih zmajev je kitajski zmaj dobrodelne narave in prinaša srečo, vodnjak, ki ga varuje, pa nikoli ne presahne. Lung ching prihaja iz province Zhejiang in je eden tistih čajev, ki se nikakor ne nagibajo na trpko stran in imajo izrazito osvežilno moč, tako za telo kot um. Izstopa po svetli barvi, blagem okusu in čudoviti aromi, ki rahlo spominja na kostanj.
 • BALDRIJAN, ZELIŠČNI ČAJ
  Latinska beseda valere pomeni »biti zdrav«. Baldrijan je znova postal bolj cenjen med prvo in drugo svetovno vojno, ko so ga uporabljali za blaženje posledic šokov in živčnih stresov zaradi topniškega obstreljevanja in bombardiranja.
 • BENEDIKTINKA, ZELIŠČNI ČAJ
  Druga imena za Benediktanko so kordabenedikta, benediktova roža, kardo-benedikta, žegnana kopriva, po latinsko pa se ji reče: Cnicus benedictus. Njena zgodovina se pričenja z uporabo v ajurvedski medicini. V začetku 16.stoletja je dobila podporo Evropske ljudske medicine, saj so jo pričeli gojiti tudi samostanskih vrtovih, o njej je pisala tudi Sveta Hildegarda, omenjal jo je Shakespeare, menihi benediktinci pa so rastlino v srednjem veku uporabljali kot zdravilo proti kugi. Duhovno je bila povezana s čiščenjem, zato so jo pogosto uporabljali za pripravo kopeli.
 • CITRONKA, ZELIŠČNI ČAJ
  Citronka ali lojzek priteguje pozornost predvsem s svojimi listi, ki širijo čist in oster vonj po limoni. Izhaja iz Južne Amerike, v Evropo je bila pripeljana v 17. stoletju, ko so jo španci gojili zaradi močno dišečega olja. V kulinariki se uporablja kot dišavnica.
 • IZOP, ZELIŠČNI ČAJ
  Grška beseda hyssopos najbrž izvira iz hebrejske ezob, ki je pomenila sveto rastlino. Raziskave so pokazale, da na listih izopa uspeva plesen, podobna penicilinu.
 • LIPA, ZELIŠČNI ČAJ
  Lipa je najbolj znana po svoji senci, ki v poletnem času nudi hlad in opojnem vonju, ki ga oddaja, ko cveti
 • MATERINA DUŠICA, ZELIŠČNI ČAJ
  Pri nas je materina dušica posebno priljubljena zdravilna rastlina. Že njeno ime priča o mnogostranski uporabi.
 • PLAHTICA, ZELIŠČNI ČAJ
  Plahtica je v tradicionalni uporabi poznana tudi kot ženska rastlina.
 • POPROVA META, ZELIŠČNI ČAJ
  Čaj iz poprove mete je verjetno najbolj priljubljen zeliščni čaj v našem okolju.
 • ŠETRAJ, ZELIŠČNI ČAJ
  Gre za močno aromatično rastlino, ki je uporabna pri kuhi in tudi v zdravilstvu.
 • DROBNOCVETNI VRBOVEC, ZELIŠČNI ČAJ
  Drobnocvetni vrbovec (Epilobium parviflorum ) je zdravilna rastlina, ki jo najdemo ob poteh, potokih in na travnikih. Predvsem po zaslugi avstrijske zeliščarice Marije Treben je postal v zadnjih dveh desetletjih zelo cenjen in iskan pri težavah s prostato.
 • ARTIČOKA, ZELIŠČNI ČAJ
  Artičoko so poznali že stari Rimljani, kasneje pa je njena uporaba utonila v pozabo. šele v 17. stoletju so jo ponovno začeli gojiti. Do danes so sestavine v artičoki dobro raziskali in njeno učinkovitost potrdili s številnimi kliničnimi raziskavami.
 • AMERIŠKI SLAMNIK, ZELIŠČNI ČAJ
  Ameriški slamnik so v Evropo prinesli v 18. stoletju, v originalu izhaja iz severnoameriškega prerija. Danes ga gojimo predvsem kot okrasno ali zdravilno rastlino.
 • AJDA, ZELIŠČNI ČAJ
  Zeliščni čaj iz cvetoče ajde.
 • KAPHA ČAJ, 25 VREČK
  Kapha ajurvedski zeliščni ekološki čaj je ognjeno pikanten čaj, ki umirja Kapha došo. Kapha je bioenergija, sestavljena iz elementov vode in zemlje.
 • PITA ČAJ, 25 VREČK
  Ajurvedski zeliščni čaj iz ekološke pridelave je čudovit svež čaj, ki pomirja Pitta došo. Pitta je bioenergija, ki je sestavljena iz elementov ognja in vode. 
Padajoče
Stran:
 1. 3
 2. 4
 3. 5
 4. 6
 5. 7

sofinanciranje Republika Slovenija in Evropska unija

Naložbo izdelave spletne trgovine sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Sofinanciranje je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing.

Pozdravljeni in dobrodošli na spletnem portalu Stari most.
Portal in trgovina sta še v nastajanju. Dnevno dodajamo izdelke, vpise in vsebine. Na zalogi imamo poleg čajev še dodatke k prehrani, prehrano, eterična olja, naravno kozmetiko, ...

Več o nas in naši ponudbi lahko preberete tukaj.

Lahko nas za vse dodatne informacije tudi pokličete na 051 245 383 (vsak delovnik med 9.00 - 19.00 ter ob sobotah med 9.00 - 13.00)

Če želite, da vas o novostih, aktualnih vsebinah in posebnih ponudbah obveščamo tudi po e-pošti, pa vpišite svoje e-naslov spodaj.

Pravilnik o zasebnost: prijava na e-novice

Z vpisom svojega elektronskega naslova se prijavljate na e-novice, s katerimi vas bo podjetje STARI MOST d.o.o. obveščalo o novostih v ponudbi na spletu in v trgovini, o marketinških aktivnostih in drugih promocijah.

S prijavo na e-novice se vpišete tudi v bazo prejemnikov ugodnosti , ki jih STARI MOST d.o.o. nudi svojim uporabnikom.

Za prijavo na e-novice STARI MOST d.o.o. zbira sledeče podatke: e-naslov, IP, v primeru, da se prijavite kot registrirani član, pa tudi ime in priimek, naslov in telefon.

Po poslanem obrazcu z elektronskim naslovom boste na navedeni naslov prejeli potrditveno sporočilo – s potrditvijo tega boste do preklica prijavljeni na e-novice STARI MOST d.o.o. (t. i. opt-in odobritev). Kadarkoli lahko pisno ali s klikom na gumb Odjava v e-novicah zahtevate, da upravljavec osebnih podatkov trajno ali začasno preneha uporabljati vaše osebne podatke za namene neposrednega trženja. Vaši zahtevi bo ugodeno v 15 dneh od dneva prejema zahteve, kot predpisuje zakon. Zahtevate lahko tudi prenos ali seznanitev s podatki.

Upravljavec STARI MOST d.o.o. se zavezuje, da bo podatke skrbno varoval skladno z zakonodajo, ki ureja varovanje osebnih podatkov.

Pošiljatelj e-novic in upravljavec vaših osebnih podatkov je: STARI MOST d.o.o., Glavni trg 17, 8000 Novo mesto

Preverite tudi celotni Pravilnik o zasebnosti