Čaji in zelišča
SKODELICA DOBREGA ČAJA
Beseda čaj pri nas pomeni napitek, ki ga dobimo tako da zelišča, suho sadje, prave čaje ali začimbe zalijemo z vodo, pustimo nekaj časa in nato pijemo.
Sicer pa so že stari Kitajci vedeli, da čaju nič ne škodi bolj kot naglica. Poleg umirjenega časa in primernega razpoloženja je za skodelico dobrega čaja, poleg kakovostnega čaja seveda, potrebna še dobra voda. Najboljši čaj pripravimo z mehko vodo, ki je v naših krajih redka dobrina. S trdo vodo, ki teče iz pip ali jo kupujemo v plastenkah, večinoma ne moremo pripraviti najodličnejšega čaja, v katerem bi se v polnosti razvile arome čajnih lističev. Zato, če je le mogoče, uporabljamo filtrirano vodo, najsi bo z uporabo sistema, ki ga namestimo na vodovodno napeljavo, ali priročnih vrčev - namiznih filtrov, ki iz vode odstranijo klor in del apnenca. Vodo zavremo v nepregorni stekleni ali emajlirani posodi; primerne so tudi posode iz nerjavečega jekla. Čajne lističe - žličko na skodelico, ki drži 1,5 do 2 dcl - damo v čajnik ali drugo posodo, za katero je priporočljivo, da je ogreta. Prelijemo jih z vrelo ali vročo vodo, pustimo določen čas, nato precedimo. Predlagani čas je le temeljno vodilo, saj nam izkušnje pokažejo, kako pripravljen čaj nam je najbolj všeč.
Za pripravo vseh aromatiziranih, tudi sadnih in ajurvedskih čaj ne porabljamo iste posode za pripravo nearomatiziranih čajev. Zelenih in oolong ali rdečih čajev praviloma ne pripravljamo z vrelo vodo, vse druge čaje pa prelijemo s takšno vodo. Natančnejša navodila o pripravi so pri posameznih vrstah čajev.
DEGUSTACIJA ČAJA
Skodelica čaja, posebno zelenega, je čudovita priložnost, da se naučimo razlikovati različne okuse ter spoznamo vesoljstvo arom. Pravzaprav okušamo le okus, medtem ko arome vonjamo. To spoznamo pri prvi degustaciji čaja: čaj v skodelici si ogledamo, da se nam približa z barvo, bistrino ali motnostjo, in ga povonjamo, da občutimo aromo. Nato srknemo požirek čaja in obenem potegnemo zrak skozi usta. Zapremo usta, zadržimo dih in čaj »povaljamo« po ustih. Tako občutimo okus, ki je ponavadi vsaj malo trpek, vendar tudi rahlo sladek, morda pa grenak ali še celo nekoliko slan. Čaj nato popijemo, šele nato izdihnemo skozi nos in tako občutimo še aromo.
-
ZBUDI ME, ZELIŠČNI ČAJ
5,90 €Lahkoten čaj, ki vam bo dal energijo, s katero si boste olajšali vsakodnevna opravila. Okus čaja je neprecenljiv. -
LAPSANG SOUCHONG, ČRNI ČAJ
4,40 €Čajna specialiteta, močno odišavljena z dimom iglavcev. Čaj prekadijo dvakrat, enkrat med venenjem in drugič v zadnji fazi sušenja. Zato izstopa po močno dimljeni aromi, medtem ko okus in poživilni učinek nista tako močna. Prileže se k slanim in začinjenim jedem ali po obilnejšem kosilu. To je čaj, s katerim se je, vsaj v vzporedni literarni resničnosti, med svojimi sklepanji krepčal Sherlock Holmes. -
Mešanica je sestavljena iz assamskih ( 80 procentov ) in cejlonskih čajev, ki dajo močan jutranji napitek. V vzhodni Friziji, obmorski pokrajini na severozahodu Nemčije, so zimski dnevi sivi in dolgi, zato si jih krajšajo s sladkim čajem. Tradicionalna priprava zahteva, da na dno širše skodelice položimo kos sladkorja kandis in ga prelijemo z vročo pripravljeno čajno mešanico. Nato v čaj vlijemo še žlico ali dve sladke smetane, ki je ne premešamo. Opazujemo vzorec, ki nastaja v skodelici in počasi srebamo hranljivo tekočino. Postopek ponavljamo, dokler je še kaj sladkorja v skodelici in čaja v čajniku.
-
YUNNAN, ČRNI ČAJ
4,60 €Provinca Yunnan na Kitajskem je samo srce čajnega sveta, zibelka čaja. Čajevec izvira prav z območja današnjega Yunanna, ki leži vzhodno od Himalaje, severnega dela Mjanmara in indijskega Assama. Zanimivo je, da so v Yunnanu začeli izdelovati danes tako cenjeni črni čaj šele pred dobrega pol stoletja; pred tem sta bila v ospredju zeleni čaj in predvsem pu erh. Črni yunnan vsebuje nemalo puhastih vršičkov, z njim pripravljen napitek je zlato rdečkast, okus prijetno mehak, ne pretrpek in nekoliko čokoladne arome. Je krepak čaj, ki se še posebno prileže zjutraj ob zajtrku ali po njem. Odličen je tudi z mlekom. -
YUNNAN SGFOP, ČRNI ČAJ
7,60 €Ta vrhunski yunnan odlikuje veliko vršičkov in zelo prefinjena aroma. Napitek je rdečkasto rjave barve in intenzivnega okusa. Prija tudi z dodatkom mleka, predvsem v jutranjem in dopoldanskem času. Skupaj z enako kakovostnim čajem darjeeling da zelo samosvojo mešanico s povsem novo širino arome.Provinca Yunnan na Kitajskem je samo srce čajnega sveta, zibelka čaja. Čajevec izvira prav z območja današnjega Yunanna, ki leži vzhodno od Himalaje, severnega dela Mjanmara in indijskega Assama. Zanimivo je, da so v Yunnanu začeli izdelovati danes tako cenjeni črni čaj šele pred dobrega pol stoletja; pred tem sta bila v ospredju zeleni čaj in predvsem pu erh. -
EARL GREY, 20 VREČK
3,45 €Najboljši Ceylonski črni čaj z meglenih gorovij šrilanke, prežet z mamljivo aromo bergamotke. -
AJURVEDSKI JOGA ČAJ
6,90 €Joga čaj je indijska kasika med ajurvedskimi čaji. V tej mešanici boste poleg klasičnih, začinjenih sestavin, našli tudi drobljene liste koprive. -
Beli čaji so izredno cenjeni in najboljše vrste prihajajo iz province Fujian na Kitajskem. Lističev ne obdelajo tako kot pri zelenih čajih, ampak jih le posušijo. Zato so ponavadi neenotnih oblik in zavzamejo vsaj še enkrat toliko prostora kot ostali čaji. Po zadnjih raziskavah naj bi beli čaji vsebovali občutno več antioksidantov kot zeleni čaji. Njegove izvlečke uporabljajo tudi v kozmetični industriji v antiage linijah. CHINA WHITE SNOW BUD obirajo konec marca in v začetku aprila v zgodnjih jutranjih urah, ko je na lističih še veliko rose. V čajni tovarni ga nato ročno presortirajo in hitro posušijo, da ohranijo svežino lističev. Je blag in primeren tudi za večerno pitje.
-
POPROVA META, ZELIŠČNI ČAJ
7,95 €Čaj iz poprove mete je verjetno najbolj priljubljen zeliščni čaj v našem okolju. -
ČAJ HOLESTEROL
17,95 €Čajna mešanica, ki vsebuje potrošnik, brezo, artičoko, repinec, oljko, rožmarin, oreh in cimet. -
ČAJ ZA LAHKO NOČ, ZELIŠČNI ČAJ
17,95 €Čajna mešanica z glogom, meliso, pasijonko, rmanom, pomarančnimi cvetovi in zlatim kalifornijskim makom.