PRIPOROČAMO: Zbirka izbranih čajev je prijazno in toplo darilo.   Preveri zdaj!

Ajurvedske mešanice

Ajurveda je najstarejša znanost o naravnih zakonitostih življenja; beseda sama pomeni »znanost o življenju«. Izvira iz Indije, njeni začetki pa segajo več tisočletij v preteklost. Človeško telo vidi kot celoto, kot soobstoj fizične, mentalne in duhovne energije.

Ajurveda pozna tri osnovne »značaje« ali doše, ki oblikujejo vsakega posameznika v povsem samosvojo osebo tako na fizični kot na mentalni in duhovni ravni. To so vata, pitta in kapha doša. Navadno v vsakem izmed nas ena od njih naravno prevladuje ali do skoraj enako močnega izraza prideta dve doši, medtem ko so osebe z enakim razmerjem vseh doš redke. Za optimalno zdravje in dobro počutje moramo stalno skrbeti za uravnovešanje doš, posebno »glavne« doše, ki nas najmočneje oblikuje. To delamo predvsem z upoštevanjem prehrane, vrste dela in drugih dejavnosti, ki so primerne za posamezne doše ali kombinacije doš. Pri tem nam lahko pomagajo tudi ajurvedski čaji, ki s svojimi okusi in delovanjem učinkujejo na neuravnovešene doše in jih približujejo ravnovesju.

Ker ajurvedske čaje sestavljajo predvsem začimbe (korenike, semena, lubje), svoje dobrodejno učinkovanje razvijejo šele, ko jih nekaj časa kuhamo. Poleg tega se sestavine celo med kuhanjem sproščajo počasi in postopoma, zato lahko isti čaj uporabimo dvakrat ali trikrat. Najprej pripravimo preliv, tako da žličko čaja prelijemo s skodelico vrele vode. Pustimo vsaj pet minut in precedimo. Nato spet odmerimo enako količino vode, damo čaj v hladno vodo, zavremo in na najmanjšem možnem ognju v pokriti posodi kuhamo nekaj minut. Nato posodo odstavimo z ognja, pustimo okoli pet minut in precedimo. Čaj je močnejšega okusa kot prvi preliv in učinkuje močneje. Enako, le da naj čaj vre pet do deset minut, lahko pripravimo še drugi zavretek. Ker imajo ajurvedski čaji zelo izrazite in močne arome, za njihovo pripravo ne uporabljamo istih posod kot za zelene in črne čaje.

Padajoče
 • BLAGA KURKUMA, ČAJNA MEŠANICA ZA ŽELODEC, 18 VREČK
  Kurkuma je zelo raznovrstna začimba, ki ugodno vpliva na vaše počutje. Z blagim kurkuminim čajem bo vaše dobro počutje zagotovljeno. Čaj je toplo oranžno-rumene barve in skladnega vonja po vanilji in cimetu. Dobro se poda tudi k zelenjavnim narastkom in lahkim solatam, prija pa tudi k sadnim solatam.
 • CVETLIČNA KURKUMA, ČAJNA MEŠANICA ZA ODLIČNO SAPO, 18 VREČK
  Kurkuma je zelo raznovrstna začimba, ki ugodno vpliva na vaše počutje. Cvetlični kurkumin čaj bo pomagal, da boste spet svobodno zadihali. Čaj je bleščeče rumene barve in sladkobnega začimbno-cvetličnega okusa. Idealen je kot napitek za zajtrk ali z dodanim limoninim sokom kot osvežilen ledeni čaj. Dobro se poda tudi k jabolčnemu zavitku in solatam.
 • ZLATA KURKUMA, ČAJNA MEŠANICA ZA PODPORO IMUNSKEMU SISTEMU, 18 VREČK
  Kurkuma je zelo raznovrstna začimba, ki ugodno vpliva na vaše počutje. Z zlatim kurkuminim čajem boste poskrbeli za svoje zdravje v vsakem letnem času. Čaj je temno rumene barve in polnega okusa po začimbah. Z malo (rastlinskega) mleka je idealna zamenjava za kavo. Kot mlačen napitek se poda k jedem s sirom in pisanim zelenjavnim jedem iz ponve.
 • AJURVEDSKI JOGA ČAJ
  Joga čaj je indijska kasika med ajurvedskimi čaji. V tej mešanici boste poleg klasičnih, začinjenih sestavin, našli tudi drobljene liste koprive.   
 • ZBUDI ME, ZELIŠČNI ČAJ
  Lahkoten čaj, ki vam bo dal energijo, s katero si boste olajšali vsakodnevna opravila. Okus čaja je neprecenljiv.
 • INGVERJEVE SANJE, ZELIŠČNI ČAJ
  Prijetno začinjene koščke ingverja dopolnjuje okusna sladkost jabolka. Limonina lupina nudi prijetno svežino, noto pa zaokroži sladki koren. Rožnate barve cvetnih listov dopolnijo barvitost čaja v prikupno celoto. Popolna povezanost sladkega in začinjenega.  
 • INGVERJEV ČAJ KURKUMA-MOŠUS
  Cvetovi muškatnega oreščka imajo fin, aromatičen okus in so blažji od muškatnega oreščka. V ajurvedski kuhinji so priznani tako kot kurkuma. Skupaj z njo ter ostalimi sestavinami so uspešna popestritev ajurvedskih čajev.  
 • BALZAM ZA DUHA, ZELIŠČNI ČAJ
  Čaj deluje izredno osvežujoče in lahkotno. Poveže vas z lepimi trenutki, ki se jih spominjate z vsakim požirkom posebej.
 • AJURVEDSKI CVETNI ČAJ
  Ajurvedski cvetni čaj je živahna, začinjena klasika, ki nam povzroča prijeten občutek toplote v trebuhu. Intenzivnost začimb nas sprošča še dolgo časa.
 • 7 ČAKER, ZELIŠČNI ČAJ
  Ta mešanica vzpostavi v telesu harmonično ravnovesje. Čaj je iz ekološke pridelave. Osnovna sestavina je kurkuma.
 • AJURVEDSKI ČAJ ŽENSKI
  Uživajte v pikantnem vonju brina in sveže pomaranče. Čaj ima zelo nežen okus, ki ga zaokroži prijetna nota koromača in cimeta. Zaradi vseh teh lastnosti bo zagotovo všeč tudi moškim.
 • AJURVEDSKI ČAJ STIMULANS
  Osnova za to mešanico izhaja iz tradicionalnih ajurvdskih naukov. Prvotni, začinjen zeliščni okus s pridihom ingverja in popra, ne bo po ajurvedskem nauku stimuliral samo moškega, ampak bo zagotovo všeč celi družini.  
 • AJURVEDSKI ČAJ ZA RAVNOVESJE
  Uravnoveša pitta došo. Učinkuje splošno uravnovešajoče, ureja prebavo in presnovo. Njegove temeljne sestavine so kardamom, sladki koren in koriander. Prevladuje sladek okus. Največ ga prispeva sladki koren, ki je znan po svojih splošno razstrupljevalnih učinkih. Čaju dajo izrazito aromatično noto rožni cvetni listi, dodatno začimbno noto pa komarček in ingver. Čaj pijemo ob katerem koli času dneva, zelo prijeten je za dobro jutro ali za lahko noč.
 • AJURVEDSKI ČAJ ZA POŽIVITEV
  Uravnoveša kapha došo. Ogreva, pospešuje prebavo in presnovo. Prevladujoča sestavina je ingver, zaradi katerega je njegov temeljni okus blago pekoč. Vsebuje še koriander, kardamom in kurkumo, zaradi teh začimb učinkuje zelo spodbudno na prebavo. Pikantno aromo in učinkovanje zaokrožijo nageljnove žbice in muškatni orešek. Za boljšo prebavo in poživitev vseh presnovnih dogajanj v telesu ga pijemo uro pred obrokom ali uro do dve po njem.
 • AJURVEDSKI ČAJ ZA POMIRITEV
  Uravnoveša vata došo. Odpravlja telesno in umsko napetost, ureja prebavo in presnovo. Čaj ima izrazito sladek okus zaradi cimeta in sladkega korena. Ingver prispeva kanček ostrine, aromo pa razširijo komarček, pomarančna lupina in kardamom. Zaradi svojega okusa je čaj primeren za vesel začetek dneva, kot sladka nekalorična  pomoč pri popoldanski utrujenosti, sploh pa za večerno umiritev dneva.  
 • AJURVEDSKI ČAJ ZA RAZSTRUPLJANJE
  Mešanica čaja je bila sestavljena po starih indijskih receptih. Ima intenziven, pikanten vonj in okus, oprijemljiv okus čaja Mate pa odlično dopolni sveža nota limonske trave. Čaj se lahko pije topel ali hladen in zagotovo olajša vsako postenje.
 • INGVER ARONIJA, ZELIŠČNI ČAJ
  Kdo so spremljevalci aronije, ki postaja vse bolj priljubljena? Močan in začinjen ingver, komarček, janež, sveža limonska trava in hladilna meta. Edinstveno noto pa ji dodajo sladki koren, janeževa zvezda in žajbelj. Prepustite se presenečenju s to organsko mešanico.
Padajoče

sofinanciranje Republika Slovenija in Evropska unija

Naložbo izdelave spletne trgovine sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Sofinanciranje je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing.