Oolong
Čaj je prenehal biti samo zelen pred kakimi 500 leti, ko so na Kitajskem iznašli postopek izdelovanja čajev oolong. Zaradi veliko ročnega dela, brez katerega ni čajev oolong, lahko rečemo, da so dobesedno izdelani, saj čajne lističe po obiranju večkrat ročno svaljkajo, sušijo, segrevajo in spet svaljkajo. Za te čaje so značilni veliki, deloma ali povsem v kroglaste oblike zviti lističi. Zaradi načina predelave so to že delno oksidirani (pol-fermentirani) čaji, ki se lahko nagibajo k zelenim ali črnim čajem, vendar so vedno nekje vmes. Njihovo antioksidativno učinkovanje nakazuje barva: bolj ko so zeleni, bližje so zelenemu čaju tudi po zdravilni moči. Tehniko izdelave čajev oolong, ki je najtežja med vsemi, so do popolnosti izdelali na Tajvanu, nekdanji Formozi. Zato so tamkajšnji čaji oolong najbolj cenjeni in dosegajo najvišje cene, še vedno pa se jih drži ime »formosa oolong«. Drugo najbolj znano območje tovrstnih čajev sta provinci Fujian in Guangdong na jugovzhodu Kitajske.
Čaje oolong lahko pripravimo podobno kot črne čaje, tako da žličko čaja prelijemo s skodelico vroče vode, pustimo štiri do pet minut ter precedimo. Drugi način priprave je značilen samo za čaje oolong: na skodelico odmerimo dve žlički ali celo več čaja in ga prelijemo z vročo vodo. Pustimo minuto in precedimo. Postopek večkrat ponovimo, vedno s sveže zavreto vodo, in čas namakanja lističev vsakič podaljšamo za minuto. Čaje oolong pijemo brez dodatkov.