Čaji in zelišča
SKODELICA DOBREGA ČAJA
Beseda čaj pri nas pomeni napitek, ki ga dobimo tako da zelišča, suho sadje, prave čaje ali začimbe zalijemo z vodo, pustimo nekaj časa in nato pijemo.
Sicer pa so že stari Kitajci vedeli, da čaju nič ne škodi bolj kot naglica. Poleg umirjenega časa in primernega razpoloženja je za skodelico dobrega čaja, poleg kakovostnega čaja seveda, potrebna še dobra voda. Najboljši čaj pripravimo z mehko vodo, ki je v naših krajih redka dobrina. S trdo vodo, ki teče iz pip ali jo kupujemo v plastenkah, večinoma ne moremo pripraviti najodličnejšega čaja, v katerem bi se v polnosti razvile arome čajnih lističev. Zato, če je le mogoče, uporabljamo filtrirano vodo, najsi bo z uporabo sistema, ki ga namestimo na vodovodno napeljavo, ali priročnih vrčev - namiznih filtrov, ki iz vode odstranijo klor in del apnenca. Vodo zavremo v nepregorni stekleni ali emajlirani posodi; primerne so tudi posode iz nerjavečega jekla. Čajne lističe - žličko na skodelico, ki drži 1,5 do 2 dcl - damo v čajnik ali drugo posodo, za katero je priporočljivo, da je ogreta. Prelijemo jih z vrelo ali vročo vodo, pustimo določen čas, nato precedimo. Predlagani čas je le temeljno vodilo, saj nam izkušnje pokažejo, kako pripravljen čaj nam je najbolj všeč.
Za pripravo vseh aromatiziranih, tudi sadnih in ajurvedskih čaj ne porabljamo iste posode za pripravo nearomatiziranih čajev. Zelenih in oolong ali rdečih čajev praviloma ne pripravljamo z vrelo vodo, vse druge čaje pa prelijemo s takšno vodo. Natančnejša navodila o pripravi so pri posameznih vrstah čajev.
DEGUSTACIJA ČAJA
Skodelica čaja, posebno zelenega, je čudovita priložnost, da se naučimo razlikovati različne okuse ter spoznamo vesoljstvo arom. Pravzaprav okušamo le okus, medtem ko arome vonjamo. To spoznamo pri prvi degustaciji čaja: čaj v skodelici si ogledamo, da se nam približa z barvo, bistrino ali motnostjo, in ga povonjamo, da občutimo aromo. Nato srknemo požirek čaja in obenem potegnemo zrak skozi usta. Zapremo usta, zadržimo dih in čaj »povaljamo« po ustih. Tako občutimo okus, ki je ponavadi vsaj malo trpek, vendar tudi rahlo sladek, morda pa grenak ali še celo nekoliko slan. Čaj nato popijemo, šele nato izdihnemo skozi nos in tako občutimo še aromo.
-
Čaj bela omela, Solime, 100g
6,95 €Bela omela je zajedavski grm kroglaste oblike, ki raste na lubju listavcev in iglavcev. Vsebuje lecitine, polipeptide, sluznine, sladkorne alkohole, flavonoide, lignane in triterpene. -
Zeliščni čaj iz stebel in cvetov ajde.Ajda je vsestransko uporabna rastlina. Užitni so tako plodovi (semena) kot tudi steblo, cvetovi in listi. Ker ne vsebuje glutena, je moka primerna v prehrani bolnikov s celiakijo. Stebla, cvetove in liste lahko uporabimo kot ajdov čaj ali pripravimo tinkturo. Čebelarji pridobivajo ajdov med.
-
ZLATA ROZGA, ZELIŠČNI ČAJ
7,95 €Zlata rozga deluje diuretično in rahlo proti vnetno ter sprošča krče. Uporablja se pri ledvičnih in mehurnih težavah, spodbuja izločanje urina tako, da izpira sečne poti. Priporočljiva je uporaba pri vnetjih sečnih organov. -
OGNJIČ, ZELIŠČNI ČAJ
14,75 €V starem Egiptu je veljal za rastlino, ki pomlajuje. Prve izredno lepe slike ognjiča najdemo v znamenitem rastlinskem kodeksu, tako imenovanem Rinijevem herbariju. Pripravke iz ognjiča uporabljamo tudi pri kožnih poškodbah, pri celjenju ran in pikih žuželk. -
Danes v Indiji pridelajo največ čaja na svetu, največje sklenjeno območje, kjer gojijo čajevce, pa je pokrajina Assam na severozahodu Indije, ki se razteza na obeh bregovih reke Brahmaputre. Zaradi ugodnega podnebja in ne penizkih temperatur, liste čajevca tam obirajo od aprila do septembra. Assamski čaji so močnejši od večine drugih črnih čajev. Iz njih pripravljen napitek je zelo dišeč in aromatičen, temno oranžne barve in nezmotljivo močnega okusa. S kančkom mleka je to klasični jutranji čaj.
-
Vsebuje pet vrst različnih čajnih okusov, vsakega po 4 vrečke: Matcha zeleni čaj z ginsengom, Zlata kurkuma, Poživitev, Dobra prebava in Lahko noč. Prebudite se z ginsengom, dopoldan naj vam da energijo kurkuma, poživi naj vas kardamom, za dobro prebavo po kosilu bo poskrbela pražena korenina cikorije in za konec dneva čaj za lahko noč.
-
Preslica je naravni vir organskega silicija. Je posušena in vakumsko pakirana. Primerna je za uporabo v čajih, za kopeli ali obloge. Rastline sušijo s posebnim postopkom kroženja zraka na temperaturah, ki ne presegajo 29 stopinj Celzija. Hkrati izločijo njihovo organsko tekočino, ki jo takoj uporabijo naprej v izdelkih. Uporabljajo tudi ultrazvočne ekstraktorje in kondenzatorje za proizvodnjo rastlinskih izvlečkov in inovativne naprave za proizvodnjo eteričnih olj in absolutov.
-
KONOPLJA, ZELIŠČNI ČAJ
4,95 €Konopljin čaj je odličen za začetek dneva ali sprostitev po napornem dnevu. Priporočamo pripravo čaja z maščobo (navadno maslo, ghee, kokosovo maslo, kakavovo). Z dodanim maslom je izkoristek čaja večji in na takšen način se poveča absorbcija v telesu. -
Čaj smetlika, 70g
3,25 €Čaj iz rastline smetlika je tradicionalno zelišče rastlinskega izvora, ki se uporablja za lajšanje vnetja vek ali ječmena ter v primeru utrujenih in razdraženih oči. Delovanje in uporaba izvira iz ljudske medicine, na podlagi dolgotrajnih izkušenj. -
Brusnični čaj, Encian, 50g
6,95 €Encian brusnični čaj je 100 % brusnični čaj brez dodatkov, ki ohranja vse osnovne in koristne sestavine te zdravilne rastline. Pridobljen je iz zrelega ploda brusnice, ki jo na naraven način posušijo in nato narežejo na tanke lističe, primerne za pripravo čaja. Brusnični čaj se uporablja v različne namene, med drugim predstavlja odlično izbiro za krepitev urinarnega sistema. -
Zeleni čaj je najstarejša vrsta pravega čaja in danes najbolj prodajana in priljubljena. Ko mlade lističe oberejo, jih pustijo, da ovenijo, nato pa jih segrejejo s paro ali v velikih ponvah, da uničijo naravne encime, ki povzročajo oksidacijo. Čeprav se je Cejlon preimenoval v Šrilanko, se čaji s tega otoka, ki je en sam velik čajni vrt, še vedno imenujejo cejlonski. Najpomembnejši nasadi so v osrednjem gorovju, kjer na nadmorski višini do okoli 2000 metrov rastejo čajevci, iz katerih naredijo sloviti cejlonski čaj. Cejlonska klasika v obliki značilnih podolgovatih lističev s polno aromo.