PRIPOROČAMO: Zbirka izbranih čajev je prijazno in toplo darilo.   Preveri zdaj!

Čaji in zelišča

SKODELICA DOBREGA ČAJA

Beseda čaj pri nas pomeni napitek, ki ga dobimo tako da zelišča, suho sadje, prave čaje ali začimbe zalijemo z vodo, pustimo nekaj časa in nato pijemo.

Sicer pa so že stari Kitajci vedeli, da čaju nič ne škodi bolj kot naglica. Poleg umirjenega časa in primernega razpoloženja je za skodelico dobrega čaja, poleg kakovostnega čaja seveda, potrebna še dobra voda. Najboljši čaj pripravimo z mehko vodo, ki je v naših krajih redka dobrina. S trdo vodo, ki teče iz pip ali jo kupujemo v plastenkah, večinoma ne moremo pripraviti najodličnejšega čaja, v katerem bi se v polnosti razvile arome čajnih lističev. Zato, če je le mogoče, uporabljamo filtrirano vodo, najsi bo z uporabo sistema, ki ga namestimo na vodovodno napeljavo, ali priročnih vrčev - namiznih filtrov, ki iz vode odstranijo klor in del apnenca. Vodo zavremo v nepregorni stekleni ali emajlirani posodi; primerne so tudi posode iz nerjavečega jekla. Čajne lističe - žličko na skodelico, ki drži 1,5 do 2 dcl - damo v čajnik ali drugo posodo, za katero je priporočljivo, da je ogreta. Prelijemo jih z vrelo ali vročo vodo, pustimo določen čas, nato precedimo. Predlagani čas je le temeljno vodilo, saj nam izkušnje pokažejo, kako pripravljen čaj nam je najbolj všeč.

Za pripravo vseh aromatiziranih, tudi sadnih in ajurvedskih čaj ne porabljamo iste posode za pripravo nearomatiziranih čajev. Zelenih in oolong ali rdečih čajev praviloma ne pripravljamo z vrelo vodo, vse druge čaje pa prelijemo s takšno vodo. Natančnejša navodila o pripravi so pri posameznih vrstah čajev.

DEGUSTACIJA ČAJA

Skodelica čaja, posebno zelenega, je čudovita priložnost, da se naučimo razlikovati različne okuse ter spoznamo vesoljstvo arom. Pravzaprav okušamo le okus, medtem ko arome vonjamo. To spoznamo pri prvi degustaciji čaja: čaj v skodelici si ogledamo, da se nam približa z barvo, bistrino ali motnostjo, in ga povonjamo, da občutimo aromo. Nato srknemo požirek čaja in obenem potegnemo zrak skozi usta. Zapremo usta, zadržimo dih in čaj »povaljamo« po ustih. Tako občutimo okus, ki je ponavadi vsaj malo trpek, vendar tudi rahlo sladek, morda pa grenak ali še celo nekoliko slan. Čaj nato popijemo, šele nato izdihnemo skozi nos in tako občutimo še aromo.

Padajoče
Stran:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 • Čajna mešanica zlata kurkuma, ekološka, Sonnentor, 18 čajnih vrečk
  Kurkuma je zelo raznovrstna začimba, ki ugodno vpliva na naše počutje. Z zlatim kurkuminim čajem boste poskrbeli za svoj imunski sistem v vsakem letnem času. Čaj je temno rumene barve in polnega okusa po začimbah.§§Z malo (rastlinskega) mleka je idealna zamenjava za kavo. Kot mlačen napitek se poda k jedem s sirom in pisanim zelenjavnim jedem iz ponve.
 • Čaj navadna konopljika, Solime, 100g
  Od 3 do 5 metrov visok grm ima lepe, dlanasto deljene liste in gosta socvetja, sestavljena iz nežnih modrih ali svetlo vijoličastih cvetov. Iz njih se razvijejo približno 0,5 cm debeli koščičasti plodovi. Plodovi vsebujejo maščobna olja, eterično olje in v maščobah topne flavone.
 • Čaj sladki koren, Solime, 100g
  Večkrat dnevno žvečimo korenine ali pripravimo čaj. Dela oblogo v želodcu. Ni primeren za osebe z visokim pritiskom.
 • Čaj tavžentroža, Solime, 100g
  Tavžentroža je do 50 cm visoka zel. Listi po steblu so podolgovato jajčasti in nasprotno nameščeni. Na zgornjem delu rastline so številna socvetja. Vsebuje dva glikozida, ki sta precej grenkega okusa.
 • Čaj vednozeleni gornik (Ursi čaj), Solime, 100g
  Učinkovine, ki jih vsebujejo listi vednozelenega gornika, delujejo protibakterijsko ter blažijo vnetja sečnih poti in mehurja. Zato je čaj namenjen lajšanju težav pri blažjih vnetjih sečil. Učinek je največji 3 do 4 ure po pitju čaja.
 • Čaj vrtnični popki, ekološki, Sonnentor, 30g
  Čaj iz vrtničnih popkov je nežne barve in intenzivno cvetnega okusa s sladkim priokusom. To je čaj za posebne priložnosti! Poda se k lahkim pomladanskim in poletnim jedem ter k čokoladnim sladicam. Čaju iz vrtničnih popkov lahko dodate žličko medu.
 • Čajna mešanica, zeliščni čaj, Maršič, 200g
  Čajna mešanica je mešanica različnih zelišč, izdelana po recepturi znanega zdravilca in zeliščarja Ivana Maršiča iz Škofljice. Vsebuje naslednja zelišča: koprivo, gladišnik, ameriški slamnik, plod komarčka, potrošnik, jesenovo listje, slez, cvet sivke, močvirski oslad, zeleno proso, ajdo, cvet ognjiča, meliso in orehovo listje.
 • Čajna mešanica ovsa in ognjiča, zeliščni čaj, Maršič, 200g
  Čajna mešanica je mešanica zelišč, izdelana po recepturi znanega zdravilca in zeliščarja Ivana Maršiča iz Škofljice. Vsebuje naslednja zelišča: oves, proso, ječmen in ognjič.
 • Podpora pri napenjanju, zeliščni čaj, Solime, 250g
  Solime Remedy Colon čaj vsebuje rman, taheebo, slezenovec, medeno deteljo, sladki koren, kumino, lan, glog in koriander.
 • Podpora ledvicam, zeliščni čaj, Solime, 250g
  Solime Remedy Cist je čajna mešanica, ki vsebuje vednozeleni gornik (uva ursi), koruzne laske, komarček, slatinko, ortosifon, koprivo, brin in zlato rozgo.
 • Čaj islandski lišaj, Solime, 100g
  Islandski lišaj - enako kakor drugi lišaji - nima rastlinskih organov, ampak je njihovo telo (steljka) na vseh delih enako grajeno. Vsa steljka je precej čvrsta in na videz usnjata. Vsebuje 70 % sluzi in precej grenkih lišajskih kislin.
 • Čaj bela omela, Solime, 100g
  Bela omela je zajedavski grm kroglaste oblike, ki raste na lubju listavcev in iglavcev. Vsebuje lecitine, polipeptide, sluznine, sladkorne alkohole, flavonoide, lignane in triterpene.
 • Čaj črni Assam, razsuti, ekološki, EZA, 100g
  Danes v Indiji pridelajo največ čaja na svetu, največje sklenjeno območje, kjer gojijo čajevce, pa je pokrajina Assam na severozahodu Indije, ki se razteza na obeh bregovih reke Brahmaputre. Zaradi ugodnega podnebja in ne penizkih temperatur, liste čajevca tam obirajo od aprila do septembra. Assamski čaji so močnejši od večine drugih črnih čajev. Iz njih pripravljen napitek je zelo dišeč in aromatičen, temno oranžne barve in nezmotljivo močnega okusa. S kančkom mleka je to klasični jutranji čaj.
 • Čaj od jutra do večera, ekološki, Pukka, 20 vrečk
  Vsebuje pet vrst različnih čajnih okusov, vsakega po 4 vrečke: Matcha zeleni čaj z ginsengom, Zlata kurkuma, Poživitev, Dobra prebava in Lahko noč. Prebudite se z ginsengom, dopoldan naj vam da energijo kurkuma, poživi naj vas kardamom, za dobro prebavo po kosilu bo poskrbela pražena korenina cikorije in za konec dneva čaj za lahko noč.
 • Čaj lean matcha green za vitko linijo, ekološki,Pukka, 20 vrečk
  Ekološka čajna mešanica oolong čaja, cimeta, ingverja in komarčka. Naj kombinacija oolong in matcha zelenega čaja delujeta v vašem telesu. Specialno noto pa čaju dodajajo ingver, cimet, divji trifala sadeži in komarček.
 • Čaj hibiskus Carcade, razsuti, ekološki, EZA, 50g
  HIBISKUS CARCADE 0 ocen/a Čaj hibiskus, ekološko pridelan, razsuti, 50g.
 • OGNJIČ, ZELIŠČNI ČAJ
  V starem Egiptu je veljal za rastlino, ki pomlajuje. Prve izredno lepe slike ognjiča najdemo v znamenitem rastlinskem kodeksu, tako imenovanem Rinijevem herbariju. Pripravke iz ognjiča uporabljamo tudi pri kožnih poškodbah, pri celjenju ran in pikih žuželk.
 • ZLATA ROZGA, ZELIŠČNI ČAJ
  Zlata rozga deluje diuretično in rahlo proti vnetno ter sprošča krče. Uporablja se pri ledvičnih in mehurnih težavah, spodbuja izločanje urina tako, da izpira sečne poti. Priporočljiva je uporaba pri vnetjih sečnih organov.
 • KONOPLJA, ZELIŠČNI ČAJ
  Konopljin čaj je odličen za začetek dneva ali sprostitev po napornem dnevu. Priporočamo pripravo čaja z maščobo (navadno maslo, ghee, kokosovo maslo, kakavovo). Z dodanim maslom je izkoristek čaja večji in na takšen način se poveča absorbcija v telesu.
 • Čaj ajda, zeliščni čaj, Maršič, 200g
  Zeliščni čaj iz stebel in cvetov ajde.Ajda je vsestransko uporabna rastlina. Užitni so tako plodovi (semena) kot tudi steblo, cvetovi in listi. Ker ne vsebuje glutena, je moka primerna v prehrani bolnikov s celiakijo. Stebla, cvetove in liste lahko uporabimo kot ajdov čaj ali pripravimo tinkturo. Čebelarji pridobivajo ajdov med.
 • Podpora razstrupljanju, zeliščni čaj, Solime, 250g
  Solime Remedy Depur čaj vsebuje pegasti badelj, repinec, rman, mačeho in azijski vodni popnjak. Razstrupljanje telesa. Čista koža. Čaj pripravimo kot prevretek.
 • Podpora pri menstruaciji (krajši ciklus), zeliščni čaj, Solime, 250g
  Solime Donna Alchemilla je čajna mešanica, ki vsebuje plahtico, koprivo, plešec, virginski nepozebnik in rman. Namenjena je ženskam, za uravnotežen menstrualni ciklus.
 • Čaj zeleni Ceylon Darjeeling, ekološki, EZA, 24 vrečk
  Zeleni čaj je najstarejša vrsta pravega čaja in danes najbolj prodajana in priljubljena. Ko mlade lističe oberejo, jih pustijo, da ovenijo, nato pa jih segrejejo s paro ali v velikih ponvah, da uničijo naravne encime, ki povzročajo oksidacijo. Čeprav se je Cejlon preimenoval v Šrilanko, se čaji s tega otoka, ki je en sam velik čajni vrt, še vedno imenujejo cejlonski. Najpomembnejši nasadi so v osrednjem gorovju, kjer na nadmorski višini do okoli 2000 metrov rastejo čajevci, iz katerih naredijo sloviti cejlonski čaj. Cejlonska klasika v obliki značilnih podolgovatih lističev s polno aromo.
Padajoče
Stran:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

sofinanciranje Republika Slovenija in Evropska unija

Naložbo izdelave spletne trgovine sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Sofinanciranje je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing.

Pozdravljeni in dobrodošli na spletnem portalu Stari most.
Portal in trgovina sta še v nastajanju. Dnevno dodajamo izdelke, vpise in vsebine. Na zalogi imamo poleg čajev še dodatke k prehrani, prehrano, eterična olja, naravno kozmetiko, ...

Več o nas in naši ponudbi lahko preberete tukaj.

Lahko nas za vse dodatne informacije tudi pokličete na 051 245 383 (vsak delovnik med 9.00 - 19.00 ter ob sobotah med 9.00 - 13.00)

Če želite, da vas o novostih, aktualnih vsebinah in posebnih ponudbah obveščamo tudi po e-pošti, pa vpišite svoje e-naslov spodaj.

Pravilnik o zasebnost: prijava na e-novice

Z vpisom svojega elektronskega naslova se prijavljate na e-novice, s katerimi vas bo podjetje STARI MOST d.o.o. obveščalo o novostih v ponudbi na spletu in v trgovini, o marketinških aktivnostih in drugih promocijah.

S prijavo na e-novice se vpišete tudi v bazo prejemnikov ugodnosti , ki jih STARI MOST d.o.o. nudi svojim uporabnikom.

Za prijavo na e-novice STARI MOST d.o.o. zbira sledeče podatke: e-naslov, IP, v primeru, da se prijavite kot registrirani član, pa tudi ime in priimek, naslov in telefon.

Po poslanem obrazcu z elektronskim naslovom boste na navedeni naslov prejeli potrditveno sporočilo – s potrditvijo tega boste do preklica prijavljeni na e-novice STARI MOST d.o.o. (t. i. opt-in odobritev). Kadarkoli lahko pisno ali s klikom na gumb Odjava v e-novicah zahtevate, da upravljavec osebnih podatkov trajno ali začasno preneha uporabljati vaše osebne podatke za namene neposrednega trženja. Vaši zahtevi bo ugodeno v 15 dneh od dneva prejema zahteve, kot predpisuje zakon. Zahtevate lahko tudi prenos ali seznanitev s podatki.

Upravljavec STARI MOST d.o.o. se zavezuje, da bo podatke skrbno varoval skladno z zakonodajo, ki ureja varovanje osebnih podatkov.

Pošiljatelj e-novic in upravljavec vaših osebnih podatkov je: STARI MOST d.o.o., Glavni trg 17, 8000 Novo mesto

Preverite tudi celotni Pravilnik o zasebnosti