Pu erh
To je skrajna posebnost med čaji. Je zeleni čaj, ki je bolj črn od katerega koli črnega čaja. Starejši ko je, boljši je in višjo ceno ima. Lahko domnevamo, da je podoben pračaju, ki so ga na Kitajskem pili pred tisočletjem ali dvema. To je zeleni čaj, ki ga dodatno dobesedno fermentirajo, tako da ga navlažijo, cepijo s kulturami mikroorganizmov ter dajo v topel prostor z visoko zračno vlago. Medtem se čaj povsem spremeni, svoje dodajo še mikroorganizmi, tako da z njihovo pomočjo nastane eden najskrivnostnejših, vendar tudi najbolj slovečih kitajskih krepčilnih napojev. Je temne kostanjevo rjave do črne barve, blagega okusa z nenavadno »zemljasto« aromo.
Pu erh ne pijemo toliko zaradi poživilnega učinka in še manj zaradi okusa, kot zaradi vpliva na naše splošno počutje in zdravje. Po tradicionalni kitajski medicini ima veliko uravnovešalno moč, ker nima ne značaja yin ne yang, ampak je čista sredina. Naj smo nagnjeni sem ali tja, se s pitjem pu erha približamo ravnovesju, ki se kaže v povečani splošni energiji, dobrem počutju in veselem, odprtem razpoloženju. Pu erh spodbuja delovanje jeter in izločanje strupov iz telesa ter pospešuje presnovo maščob. Zavedanje širi še bolj kot zeleni čaj, vse njegove lastnosti pa lahko še okrepimo, če smo po skodelici pu erha telesno dejavni.
Pu erh je v primerjavi z drugimi čaji povsem nezahteven. Malo manj kot žličko čaja prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo vsaj tri ali še raje pet minut in precedimo. Lističe lahko prelijemo še enkrat in pustimo vsaj pet minut. Pijemo brez kakršnih koli dodatkov.
-
PU ERH EXOTIC
4,80 €S to mešanico bomo razveselili vse pivce kitajskega Pu Erh čaja, ki se še niso popolnoma sprijaznili z njegovo prepoznavno zemeljsko aromo. Pu Erh čaju so dodani cvetovi pomarančevca in plavice ter aroma eksotičnih sadežev, ki zemeljski okus deloma omili. Čaj je staran približno eno leto. -
PU ERH SUPERIOR
7,60 €Kakovost pu erh čaja je težko določljiva, saj Kitajci redko izdajo, kako dolgo je bil čaj skladiščen. Pri tem čaju namreč velja, da imajo starejše različice bolj žlahtno aromo in večji učinek. Osnovno vodilo je, čimbolj enotni so si lističi po velikosti in izgledu, tem kakovostnejši je čaj. Manj ko je v njem vejic in večjih kosov lističev, učinkovitejši je. Naš pu erh superior je staran približno tri leta in prihaja iz kraja Lingchang v provinci Yunnan. Je čaj mehkega zemeljskega okusa, ki nikakor ni tako grob, kot pri običajnejših vrstah tega čaja. Kitajci prisegajo na pripravo pu erha v čajnikih iz t.i. vijolične ali yixing gline.