PRIPOROČAMO: Zbirka izbranih čajev je prijazno in toplo darilo.   Preveri zdaj!

Matcha

Matcha je japonski zeleni čaj v prahu, ki se uporablja pri čajnih ceremonijah. Njegova posebna obdelava se začne že par tednov pred pobiranjem čajnih lističev, ko čajevce prekrijejo s ponjavami in jih zaščitijo pred direktno svetlobo sonca. To upočasni njihovo rast, lističi pa ohranijo veliko klorofila, kar se kaže tudi v živahni zeleni barvi čaja. Obrane lističe obdelajo s paro, posušijo, odstranijo vsa stebelca in nečistoče. Po tem postopku od prvotnega obiranja ostane le okoli 10% pridelka, ta se imenuje tencha. Čaj tencha nato v kamnitih mlinih zmeljejo v fin prah in dobijo končni izdelek.

Vsebuje malo kofeina, vendar tako kot vsi zeleni čaji vsebuje tudi aminokislino L-teanin, ki poskrbi za sproščujoč občutek in hkrati poveča sposobnost koncentracije. Ko pijemo matcha čaj, dejansko zaužijemo zelene lističe in s tem toliko več antioksidantov, mineralov in vitaminov, ki so prisotni v zelenem čaju.

Priprava matcha čaja je zelo zanimiva. Za pitje se uporablja posebna, večja skodela (chawan), zraven je dobro imeti še metlico iz bambusa (chasen), da lahko enakomerno in učinkovito zmešamo napitek. Za doziranje uporabljamo posebno žličko iz bambusa (chashaku), dobra pa bo seveda tudi navadna čajna žlička. V skodelo damo zvrhano dozirno žličko čaja (2 g), nato pa čez vlijemo 1 - 1,5 dcl vroče vode, ki naj ima približno 80°C.

Z metlico najprej počasi razpustimo čaj, nato z zelo hitrimi gibi v obliki črke W na sredini skodele mešamo tako dolgo, da dobimo napitek enotne zelene barve z mehko peno na vrhu.

Za ta izbor ni na voljo nobenega artikla.

sofinanciranje Republika Slovenija in Evropska unija

Naložbo izdelave spletne trgovine sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Sofinanciranje je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing.