PRIPOROČAMO: Zbirka izbranih čajev je prijazno in toplo darilo.   Preveri zdaj!

Mate čaj

Mate je splošno razširjena pijača v Južni Ameriki, kjer je bolj priljubljen od kave in čaja, milijoni ljudi pa vsakodnevno uživajo v njegovem krepčilnem in poživilnem učinku. Yerba mate, kot mu pravijo v deželah, kjer je doma, so posušeni in zdrobljeni listi visokega zimzelenega drevesa, ki bi mu lahko rekli paragvajska bodika, saj je soroden v naših krajih rastoči bodiki. Vsebuje manj kofeina kot čaj, v njem pa je veliko polifenolnih spojin, ki učinkujejo kot antioksidanti. Po tej plati je mate podoben zelenemu čaju, le raziskav o njegovem učinku in zdravilni moči je bilo narejenih bistveno manj kot o zelenem čaju.

Znano je, da imajo ljudje, ki redno pijejo mate, manjši tek in pojedo malo hrane. Poleg tega spodbuja presnovo in veča porabo maščob, zato se v zadnjih nekaj letih v zahodnem svetu vedno bolj uveljavlja kot zelo koristna pijača proti odvečnim kilogramom. Obenem mate slovi kot splošno krepčilna pijača, ki spodbuja in krepi naš imunski sistem, podobno kot ginseng ali sladki koren. Kljub kofeinu učinkuje sproščujoče na živčevje. Krepi srce in varuje ožilje. Spodbuja delovanje jeter in izločanje strupenih snovi iz telesa. Učinkuje protivnetno in blaži alergične simptome. Z dvema skodelicama mate čaja na dan se približamo dnevni potrebi po vitaminih B6 in B1. Zaradi omenjenega vse kaže, da njegov čas na Zahodu šele prihaja in da bomo o njem slišali vedno več in vse pogosteje. Medtem si seveda lahko že zdaj kar pogosto privoščimo poživilno skodelico zdravja ali dve, ki ga ponuja mate.

Mate tradicionalno pripravljamo v bučki, ki jo imenujejo mate ali cuia in ga srkamo po kovinski slamici z imenom bombilla. Bučko napolnimo do tretjine ali polovice (odvisno, kako močan čaj želite pripraviti) z zdrobljenimi listi ter prelijemo z ne povsem vrelo vodo; najboljši rezultat dosežemo, ko ima voda okoli 80°C. Pustimo približno tri minute, nato čaj popijemo po slamici. Prvi prelitek je najmočnejši. Čaj spet prelijemo z vročo vodo in bučko podamo prijatelju, če mate pijemo v družbi. Postopek ponovimo še enkrat ali dvakrat, dokler je v zdrobljenih lističih še kaj arome.

Drugače pa mate pripravimo podobno kot čaj: zvrhano žličko prelijemo s skodelico vroče vode, pustimo tri do pet minut in precedimo. Pijemo brez dodatkov ali dodamo, tako kot radi naredijo v Južni Ameriki, pražen sladkor in/ali limonin sok, poskusimo lahko tudi (netradicionalni) mate z mlekom.

Padajoče
 • MATE KRAUS ORGANIC

  MATE KRAUS ORGANIC

  2,20 €
  Družina Kraus prihaja iz province Misiones. Njihovo podjetje je prvo v Argentini pričelo z organsko pridelavo mate čaja in hkrati pridobilo certifikat Fair Trade. Čaj po obiranju sušijo le s kroženjem toplega zraka in se tako izognejo okusu po dimu. S tem obdržijo mehko in delikatno aromo napitka.
 • MATE SWEET ORANGE

  MATE SWEET ORANGE

  3,80 €
  Mešanica zdrobljenih zelenih in praženih listov yerba mate iz Brazilije z dodatkom pomarančnih cvetov in sladkega korena.
 • MATE ČAJ

  MATE ČAJ

  2,20 €
  Zdrobljeni zeleni listi yerba mate iz Brazilije.
Padajoče

sofinanciranje Republika Slovenija in Evropska unija

Naložbo izdelave spletne trgovine sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Sofinanciranje je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing.