Rooibos
Nenavadno zelišče z zanimivim in zdravju koristnim učinkovanjem prihaja iz Južnoafriške republike, z gorovja Cedarberg. Praznuje okroglo stoletnico širše uporabe, saj so ga leta 1904 začeli prvič nabirati in predelovati za prodajo, pred tem pa so v njem uživali le domačini. Rooibos je bil sprva narejen le iz samoniklih rastlin, danes pa ga tudi gojijo, vendar ne uspeva nikjer drugje kot v omenjenem gorovju.
Rooibos v afriškem jeziku, ki je različica nizozemščine, pomeni rdeči grm. Njegove igličaste poganjke drobno zrežejo s tankimi lističi vred, jih naložijo v plasti in pustijo, da na vročem soncu encimsko oksidirajo oz. fermentirajo. Postopek, med katerim se njihova zelena barva spremeni v temno oranžno, je podoben predelavi listov čajevca v črni čaj. Pri tem dobi tudi značilno sladko aromo.
Novejše raziskave so pokazale, da rooibos sicer vsebuje veliko rudnin, vendar nobene v večji količini. Zato pa je toliko pomembnejši kot napitek, ki nas, podobno kot zeleni čaj, preskrbi z antioksidanti. Rooibosovi antioksidanti so fenolne kisline in flavonoidi, med njimi orientin in aspalatin, ki so po učinkovanju podobni flavonoidom zelenega čaja, le da so približno pol tako močni.
Zaradi antioksidantov je rooibos splošno varovalni napitek pred težavami z zdravjem in boleznimi, ki so znane kot »civilizacijske«. Poleg tega spodbuja delovanje jeter in pospešuje razstrupljanje telesa, koristno vpliva na prebavo in je dober za srce in ožilje. Po izkušnjah mladih mamic iz Južnoafriške republike se je odlično izkazal za umiritev prebavnih krčev dojenčkov. Je antidepresiv s podobnim učinkovanjem kot šentjanževka, vendar ga moramo v ta namen piti redno vsaj tri tedne. Po termičnem učinku v telesu je nasprotje zelenega čaja, saj učinkuje blago ogrevajoče.
Rooibos pijemo ob vsakem času dneva, toplega ali hladnega. Ker ima blago sladek okus, ga ni treba sladiti, zvečer se pa le prileže z žličko medu. Tradicionalna priprava zahteva, da zvrhano žličko rooibosa prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo tri do pet minut ter precedimo. Najnovejše študije pa so dokazale, da iz čaja rooibos dobimo največ koristnih snovi, predvsem antioksidantov, če ga na majhnem ognju kuhamo 10 minut. Tudi okus bo izrazitejši.
Rooibos čaj se zaradi svojega sladkega okusa ohlajen lepo ujema z vrsto sadnih sokov, pa tudi s šampanjcem in dobrim rdečim vinom. Primeren je za pripravo različnih jedi, tako sadnih solat in kosmičev, kot kuhanih zelenjavnih in celo mesnih jedi. Uporabimo ga preprosto namesto vode. Ker se aromatizirani rooibos ne prileže ravno k vsaki jedi (odličen pa je v sadnih jedeh in za müsli), smo vseeno previdni in za pripravo jedi uporabljamo predvsem rooibos organic.
-
ROOIBOS ANANAS JAGODA
5,60 €Južnoafriški čaj rooibos, kateremu so dodani kandiran ananas in mango, vrtnični listi, cvetovi sivke, jagodni in vanilijevi koščki. -
ROOIBOS CHAI
4,80 €Rooibos z izrazito začimbno noto; vsebuje nageljnove žbice, cimet, ingver, kardamom in aromo vanilje.