PRIPOROČAMO: Zbirka izbranih čajev je prijazno in toplo darilo.   Preveri zdaj!

Zeleni čaji

Čaj je bil v vsej svoji vsaj dvatisočletni, verjetneje pa štiri tisočletni in morda še daljši preteklosti izrazito zelen. Je bolj ali manj izvorni čaj z dolgo, pestro in nadvse zanimivo preteklostjo, ki se ji danes pridružujejo še številne spodbude za zdravje. Da tako lepo vpliva na dobro počutje ter širi zavedanje, pa je znano že tisočletja. V zadnjem času se uveljavlja kot izrazito dobrodejen napitek proti civilizacijskim boleznim, pravzaprav kot preventiva pred njimi. Vsebuje nemalo flavonoidov, ki učinkujejo kot antioksidanti in telesu bistveno pripomorejo v obrambi pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. Tako je dan z dvema, tremi skodelicami zelenega čaja vsekakor bolj zdrav, redvsem pa zelo prijeten in spodbuden. Zeleni čaj resda poživlja, vendar obenem sprošča in učinkuje bistveno drugače kot črni čaj, ki je hitrejši in močnejši poživilni napitek. Domnevno je za sproščujoči učinek zelenega čaja odgovorna aminokislina teanin, ki je veliko vsebujejo predvsem japonski zeleni čaji.
Zeleni čaj izvira iz Kitajske, kjer ga še vedno pridelajo največ. Druga skrajno zelena čajna dežela je Japonska, kjer čajevec gojijo že več kot tisočletje. Bistvena razlika v primerjavi s črnim čajem je v tem, da lističe takoj po obiranju hitro segrejejo in tako preprečijo delovanje encimov, ki so v njih. Nato jih posušijo, vendar se zaradi posebnih postopkov obdelave razvijejo različne arome in zato so si - poleg vrste svežih lističev, sorte čajevca, rastišča in načina gojenja - zeleni čaji tako različni po okusu in aromi.

Ključni prispevek k odličnemu zelenemu čaju se skriva v količini odmerjenih čajnih lističev, temperaturi vode in času. Če zeleni čaj pripravljamo kot črni, dobimo napitek veliko premočnega okusa in pregrobe arome. Bolj kakovostne vrste kitajskih zelenih čajev sicer lahko prelijemo z vrelo vodo, sicer pa velja, da zeleni čaj pripravimo z vodo, ki jo najprej zavremo in nato ohladimo na 70 do 80°C. Na skodelico odmerimo žličko čaja, vendar so zeleni čaji zelo različni, tako da na primer krogličasto zvitih lističev čaja Codmerimo manj, puhasti white monkey pa zagrabimo kar s prsti. Za podrobnejše napotke o količini in načinu priprave posameznih zelenih čajev povprašajte v prodajalni.
Zeleni čaj, ki ga prelijemo z zavreto in nato nekoliko ohlajeno vodo, pustimo v njej približno tri minute in precedimo. Nato še enkrat zavremo enako količino sveže vode in čajne lističe prelijemo še drugič, zdaj z vrelo vodo. Pustimo dve do tri minute in precedimo. Tako pripravljamo predvsem japonske zelene čaje. Čajne lističe lahko že prvič prelijemo z vrelo vodo, vendar jih tedaj v njej pustimo le eno minuto ali največ dve. Zatem, spet z vrelo vodo, pripravimo še drugi preliv, ki ga precedimo po dveh do treh minutah.
Zeleni čaj pijemo brez dodatkov, saj le tako pride do izraza njegova čudovita aroma. Če se ne moremo navaditi na njegov zmerno do močneje trpek okus, si pomagamo tako kot na Japonskem, kjer ob čaju radi pojedo sladkorček. Zelenemu čaju ne dodajamo mleka, ker tako izničimo njegovo aromo in zmanjšamo zdravilni učinek.

JAPONSKI ZELENI ČAJI

Čajevec so na Japonsko prinesli budistični menihi na začetku 9. stoletja našega štetja. Čaj jim je bil všeč zato, ker so hitro zaznali njegov vpliv na zbranost, budnost in širjenje zavedanja. Danes pridelujejo na Japonskem samo zeleni čaj, ki ga skoraj v celoti porabijo sami (zeleni čaj celo uvažajo), tako da je izvozu namenjen zelo majhen odstotek pridelka. Pridelava in predelava japonskih čajev je razen izjem, kot je gyokuro, v celoti mehanizirana.
Za japonske zelene čaje je značilna motnost napitka, ki je pri kitajskih zelenih čajih prej izjema kot pravilo. Japonski čaji imajo to značilnost zaradi aminokisline teanin, ki ima po novejših dognanjih tako kot flavonoidi antioksidativne lastnosti, in zaradi načina obdelave. Čajne lističe po obiranju kratek čas segrevajo v pari in jih med nadaljnjo obdelavo stisnejo. Zato so skoraj vsi japonski zeleni čaji ploščate oblike, široki in podolgovati ali igličasti.
Japonski zeleni čaji ne ponujajo take raznovrstnosti arom kot kitajski. Njihov okus je predvsem trpek. Na Japonskem je v navadi, da zaradi trpkosti čaja ob njem pojedo sladkorček ali kolaček, vendar čaja ne sladkajo. Če je treba, omilimo trpkost japonskih čajev tako, da jih ne pripravljamo z vrelo vodo, oziroma jih v vreli vodi pustimo le minutko.

KITAJSKI ZELENI ČAJI

Kitajska je pradomovina čaja, kjer še danes pridelajo največ kakovostnih čajev na svetu. Najboljše in najdražje še vedno izdelujejo ročno. Več kot tri četrtine pridelka zavzema zeleni čaj, ki ga večino spijejo Kitajci sami, oolong in črni čaji pa so namenjeni predvsem izvozu.
Kitajski zeleni čaji so okusna in aromatična čajna klasika z nadihom izvornosti. Vseh vrst jih je, so vsakdanji in bolj posebni, robati in prefinjeni. Zeleni čaj je na Kitajskem vsakdanja pijača, napitek za vse priložnosti. Njegova priljubljenost tudi na Zahodu narašča predvsem zato, ker je koristen za zdravje. Ko vstopimo v svet kitajskih zelenih čajev, se podamo na pot, ki se nikoli ne konča, kajti ti čaji vedno znova presenečajo z aromatično raznolikostjo. Če se s temi čaji šele seznanjamo, morda ni odveč, če začnemo na začetku ter se najprej dodobra seznanimo s temeljnimi vrstami. Ko zatem okusimo še druge čaje, nas presenetijo s prefinjenostjo, ki je morda sicer sploh ne bi zaznali.

Kitajski zeleni čaji so večinoma bistri in manj trpki kot japonski, med drugim tudi zaradi načina obdelave, med katerim čajne lističe po obiranju hitro segrejejo v velikih kovinskih ponvah ali v valjih. Zelo kakovostni dajo zelo svetel preliv, ki se z okusom nagiba k prefinjeni sladkosti. Ker glede izločanja sestavin niso tako občutljivi na visoko temperaturo kot japonski, jih lahko pripravljamo z bolj vročo ali celo vrelo vodo, vendar v slednjem primeru odmerimo tako manj čaja kot časa.

RUMENI ČAJI

Rumeni čaj fermentirajo oziroma oksidirajo dlje kot zeleni in mu s tem odvzamejo »travnato« noto, ki je tako značilna za zelene čaje. Tudi faza sušenja poteka počasneje. Ponavadi vlažne čajne lističe v plasteh zložijo na poseben papir, kjer nato pridobijo naravno, rumeno barvo.

Pripravljamo ga podobno kot kitajske zelene čaje. V rahlo ohlajeni vodi ga pustimo od 1 do 3 minute. Rumeni čaj ni posebno občutljiv, zato ne bo trpek, tudi če nanj pozabimo in ga v vodi pustimo stati nekoliko dlje.
Pripravljen napitek je zlato rumene barve in ima blago, svežo in cvetlično aromo. Nekateri ga po okusu uvrščajo v kategorijo med zelenimi in belimi čaji, drugi spet prisegajo, da je zaradi daljše oksidacije bližji okusu oolong čajev.

BELI ČAJI

Beli čaji so izredno cenjeni in najboljše vrste prihajajo iz province Fujian na Kitajskem. Lističev ne obdelajo tako kot pri zelenih čajih, ampak jih le posušijo. Zato so ponavadi neenotnih oblik in zavzamejo vsaj še enkrat toliko prostora kot ostali čaji. Po zadnjih raziskavah naj bi beli čaji vsebovali občutno več antioksidantov kot zeleni čaji. Polifenoli v belem čaju zelo učinkovito napadajo proste radikale, ki povzročajo staranje kože, zato njegove izvlečke uporabljajo v kozmetični industriji.

Za eno skodelico odmerimo velik ščep čaja, ga prelijemo z le malo ohlajeno (90°C) vodo in pustimo v vodi štiri do pet minut. Kitajci imajo navado, da beli čaj najprej sperejo z vročo vodo (20 sekund) in ga še enkrat prelijejo, vendar ga tokrat v vodi pustijo tudi do 15 minut. Vredno poskusa!

Padajoče
 • ZELENI ČAJ, 20 VREČK
  Čisti zeleni čaj. Ekološkega in fairtrade izvora. 20 čajnih vrečk, neto teža: 45 g.
 • Čaj zeleni Ceylon Darjeeling, ekološki, EZA, 24 vrečk
  Zeleni čaj je najstarejša vrsta pravega čaja in danes najbolj prodajana in priljubljena. Ko mlade lističe oberejo, jih pustijo, da ovenijo, nato pa jih segrejejo s paro ali v velikih ponvah, da uničijo naravne encime, ki povzročajo oksidacijo. Čeprav se je Cejlon preimenoval v Šrilanko, se čaji s tega otoka, ki je en sam velik čajni vrt, še vedno imenujejo cejlonski. Najpomembnejši nasadi so v osrednjem gorovju, kjer na nadmorski višini do okoli 2000 metrov rastejo čajevci, iz katerih naredijo sloviti cejlonski čaj. Cejlonska klasika v obliki značilnih podolgovatih lističev s polno aromo.
 • POPROVA META, MATCHA IN ZELENI ČAJ, 20 VREČK
  Ekološki zeleni čaj z matcha prahom in meto.
 • PAI MU TAN, BELI ČAJ
  Beli čaji so izredno cenjeni in najboljše vrste prihajajo iz province Fujian na Kitajskem. Lističev ne obdelajo tako kot pri zelenih čajih, ampak jih le posušijo. Zato so ponavadi neenotnih oblik in zavzamejo vsaj še enkrat toliko prostora kot ostali čaji. Po zadnjih raziskavah naj bi beli čaji vsebovali občutno več antioksidantov kot zeleni čaji. Njegove izvlečke uporabljajo tudi v kozmetični industriji v antiage linijah. PAI MU TAN ima značilne velike rjavozelene lističe. Napitek je svetlo rumene barve in sladkega okusa, ki se zelo razlikuje od okusa drugih belih ali zelenih čajev. Če ga pripravimo z manj čaja, dobimo še vedno prijetno aromatičen napitek, v katerem lahko uživamo tudi zvečer.
 • SENCHA ORGANIC, ZELENI ČAJ
  Sencha je eden od najbolj znanih vrst zelenega čaja. Prvotno so ga uživali budistični menihi, danes pa velja za vir navdiha. V tem kakovostnem ekološkem čaju boste takoj prepoznali dolge, lepo obdelane zelene liste. Pripravljen čaj je svetlo rumene barve. Svežina okusa in fina trpkost bosta prepričala vsakega ljubitelja Senche.
 • SENCHA YAMATO, ZELENI ČAJ
  Za japonske zelene čaje je značilna motnost napitka, ki je pri kitajskih zelenih čajih prej izjema kot pravilo. Japonski čaji imajo to značilnost zaradi aminokisline L-teanin in zaradi načina obdelave. Čajne lističe po obiranju kratek čas segrevajo v pari in jih med nadaljnjo obdelavo stisnejo. Zato so skoraj vsi japonski zeleni čaji ploščate oblike, široki in podolgovati ali igličasti. SENCHA YAMATO prihaja s področja Shizuoka na otoku Honshu. Ponaša se z malo več kofeina ter z izrazitejšim okusom. Napitek je svetle rumeno zelene barve in prijetno osvežilnega okusa, ki prija skozi ves dan. Sencha je temeljni in najbolj priljubljen japonski zeleni čaj, ki obsega skoraj tri četrtine vsega pridelka. Tega čaja je veliko vrst, ki se razlikujejo tako po kakovosti kot po cenah. Naš čaj sencha sodi v višji kakovostni razred tovrstnih čajev.
 • WHITE MONKEY, ZELENI ČAJ
  Kitajci mu pravijo Baimao Hou. Je zelo »puhast« čaj, narejen iz posebej odbranih gosto dlakavih poganjkov. Legenda pravi, da so čajevci v Fujianu, od koder prihaja White Monkey, včasih rasli tako visoko, da so njihove vršičke lahko obirale le dresirane opice. Tako naj bi čaj dobil svoje ime. K nastanku imena so seveda prispevali tudi dlakavi in puhasti vršički. Pripravljen čaj ima blag, osvežilen okus in prijetno aromo, zaradi katere ga ponudimo vsem, ki jih ne navdušuje izvorna trpkost čaja.
 • YUNNAN GREEN, ZELENI ČAJ
  Glavni predstavnik zelenega čaja iz kitajske province Yunnan, ki v čajnem svetu sicer slovi po črnem čaju in pu erhu. Iz lističev, ki so podolgovato zviti, pripravimo rumenozelen napitek močnega okusa in arome. Primeren je predvsem kot poživilna pijača zjutraj in dopoldne.
 • YIN ZHEN, BELI ČAJ

  YIN ZHEN, BELI ČAJ

  16,00 €
  Belih čajev ne razvrščamo po kategorijah, tako kot črne ali zelene. Odlikujejo se po pokrajini, kjer so bili pridelani. Yin Zhen uvrščajo na lestvico desetih najbolj znamenitih čajev s Kitajske, prihaja pa iz najsevernejšega kotička province Fujian. Fuding Da Bai (Big White) in Fuding Da Hao (Big Tip) so izbrane sadike, ki dajo čaju značilno bledo zeleno barvo, lističi pa so prekriti z značilnim srebnim puhom. Najboljši čaji te vrste se obirajo med 15. marcem in 10. aprilom, vendar le, če vreme ni deževno. Yin Zhen čaj vsebuje zelo malo kofeina in nič klorofila, izredno pa je bogat s polifenoli. Napitek je bledo zlate barve, svežega in mehkega okusa.
 • MAO FENG, ZELENI ČAJ
  Zelo kakovosten običajnejši čaj mehkega okusa, prijetne arome in izrazito zelene barve. Zaradi svoje pojavnosti ga v angleško govorečih deželah imenujejo tudi Criss Cross. Je izredno piten čaj za najrazličnejše priložnosti, od povsem navadne žeje do posedanja v prijetni družbi. Njegova svežina in živahnost nas navdahneta in prevzameta. To je čaj, ki pomeni začetek prehoda od navadnejših kitajskih čajev proti specialitetam, redkostim in posebnostim.
 • LUNG CHING, ZELENI ČAJ
  Uvrščajo ga med deset najbolj slavnih kitajskih čajev, zagotovo pa je na Zahodu najbolj poznan. Ime (or. Long Jing) pomeni »zmajev vodnjak«, saj naj bi izvir sredi širšega območja, kjer gojijo čajevce za lung ching, varoval zmaj. Za razliko od zahodnih zmajev je kitajski zmaj dobrodelne narave in prinaša srečo, vodnjak, ki ga varuje, pa nikoli ne presahne. Lung ching prihaja iz province Zhejiang in je eden tistih čajev, ki se nikakor ne nagibajo na trpko stran in imajo izrazito osvežilno moč, tako za telo kot um. Izstopa po svetli barvi, blagem okusu in čudoviti aromi, ki rahlo spominja na kostanj.
 • GYOKURO, ZELENI ČAJ
  Izjemno kakovosten in cenjen japonski zeleni čaj, ki ga imenujejo biserna rosa. V primerjavi s čajem sencha ga pridelajo zelo malo, saj zavzema le odstotek celotne pridelave čaja na Japonskem. Za ta čaj grmičke čajevca v času brstenja popkov za približno tri tedne zasenčijo z bambusovimi ponjavami, tako da se mladi lističi razvijajo v senci. Čaj pridobi intenzivno zeleno barvo in slajši okus. Naš GYOKURO čaj pridobivajo s čajevca sorte ASAHI in zanj oberejo le najnežnejše mlade vršičke, ki jih ročno zvijajo. V njih je zelo veliko klorofila in aminokisline teanin. Čaj prihaja z vrta Sanshu Seicha v prefekturi Kagoshima. Pripravljen čaj je široke arome, izrazito zelen, moten, polnega okusa, bistveno manj trpek kot drugi japonski čaji. Na Japonskem ga pijejo ob posebnih priložnostih, z njim izkažejo pozornost in spoštovanje, ponudijo ga gostom.
 • GENMAICHA, ZELENI ČAJ
  Mešanica čaja sencha s praženim rižem (genmai). Je prijetno mehkega, izrazito samosvojega okusa, ki ga prispeva pražen riž, in manj trpek kot drugi japonski čaji. Poleti je zelo dober za potešitev žeje, tudi ohlajen. Ker vsebuje manj kofeina, je primeren kot večerni napitek. Priporočamo ga tudi novincem, ki se z zelenim čajem šele spoznavajo.
 • CHINA WHITE SNOW BUD, BELI ČAJ
  Beli čaji so izredno cenjeni in najboljše vrste prihajajo iz province Fujian na Kitajskem. Lističev ne obdelajo tako kot pri zelenih čajih, ampak jih le posušijo. Zato so ponavadi neenotnih oblik in zavzamejo vsaj še enkrat toliko prostora kot ostali čaji. Po zadnjih raziskavah naj bi beli čaji vsebovali občutno več antioksidantov kot zeleni čaji. Njegove izvlečke uporabljajo tudi v kozmetični industriji v antiage linijah. CHINA WHITE SNOW BUD obirajo konec marca in v začetku aprila v zgodnjih jutranjih urah, ko je na lističih še veliko rose. V čajni tovarni ga nato ročno presortirajo in hitro posušijo, da ohranijo svežino lističev. Je blag in primeren tudi za večerno pitje.
 • CHINA GUNPOWDER TEMPLE OF HEAVEN, ZELENI ČAJ
  Najbolj kakovosten gunpowder, narejen iz skrbno izbranih lističev, ki so zviti v majhne kroglice. Na splošno velja, da manjše kot so kroglice, kvalitetnejši je čaj. Kitajsko ime za čaj je Zhucha, kar pomeni "biserni čaj". Ker je trdno zvit v kroglice, dlje obdrži svežino. Za skodelico vode odmerimo le pol žličke, drugače bo čaj premočan. Pripravljen čaj je gost, okus mnoge spominja na med. Nazadnje nam v ustih ostane še rahel priokus po dimu. Nekaterim je prvi prelitek premočan, zato ga zavržejo in uživajo v drugem, precej bolj mehkem in pitnem.
 • BANCHA, ZELENI ČAJ
  Čajevec so na Japonsko prinesli budistični menihi na začetku 9. stoletja. Čaj jim je bil všeč zato, ker so hitro zaznali njegov vpliv na zbranost, budnost in širjenje zavedanja. Danes pridelujejo na Japonskem samo zeleni čaj, ki ga skoraj v celoti porabijo sami (zeleni čaj celo uvažajo), tako da je izvozu namenjen zelo majhen odstotek pridelka. Pridelava in predelava japonskih čajev je razen izjem, kot je gyokuro, v celoti mehanizirana.Ime BANCHA pomeni pozna trgatev in nam da čaj z večjimi lističi in manj kofeina. Ko v japonskih nasadih čajevca oberejo lističe za čaj sencha, začnejo obirati lističe za čaj bancha. To je navadnejši čaj, ki ga pijemo ob vsaki priložnosti in tudi proti večeru, saj ni tako poživilen kot druge vrste čajev. Prija tudi po težki hrani. Čaj bancha pogosto uporabijo tudi kot osnovno sestavino pri pripravi čaja genmaicha.
 • TAMARYOKUCHA, JAPONSKI ZELENI ČAJ
  »Skuštranec« med japonskimi zelenimi čaji, saj njegovi listi niso sploščeni. Sodi med najbolj kakovostne japonske čaje, z njim pripravimo bogato zelen napitek polnega okusa in arome, ki spominja na visokokakovostni čaj sencha ali gyokuro.Prihaja z otoka Kyushu in predstavlja manj kot 5% celotne japonske proizvodnje čaja. Sodi med najbolj kakovostne japonske čaje, z njim pripravimo bogato zelen napitek polnega okusa in arome, ki spominja na odličen čaj sencha ali gyokuro.še zanimivost: TAMA - pomeni dragulj, RYOKU - pomeni zelen, CHA - pomeni čaj.
 • YELLOW SUN, RUMENI ČAJ
  Yellow sun je čaj, ki je prijaznejši do našega želodca kot zeleni čaji. Sicer so njegove lastnosti so enake kot pri zelenem čaju. 
Padajoče

sofinanciranje Republika Slovenija in Evropska unija

Naložbo izdelave spletne trgovine sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Sofinanciranje je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing.

Pozdravljeni in dobrodošli na spletnem portalu Stari most.
Portal in trgovina sta še v nastajanju. Dnevno dodajamo izdelke, vpise in vsebine. Na zalogi imamo poleg čajev še dodatke k prehrani, prehrano, eterična olja, naravno kozmetiko, ...

Več o nas in naši ponudbi lahko preberete tukaj.

Lahko nas za vse dodatne informacije tudi pokličete na 051 245 383 (vsak delovnik med 9.00 - 19.00 ter ob sobotah med 9.00 - 13.00)

Če želite, da vas o novostih, aktualnih vsebinah in posebnih ponudbah obveščamo tudi po e-pošti, pa vpišite svoje e-naslov spodaj.

Pravilnik o zasebnost: prijava na e-novice

Z vpisom svojega elektronskega naslova se prijavljate na e-novice, s katerimi vas bo podjetje STARI MOST d.o.o. obveščalo o novostih v ponudbi na spletu in v trgovini, o marketinških aktivnostih in drugih promocijah.

S prijavo na e-novice se vpišete tudi v bazo prejemnikov ugodnosti , ki jih STARI MOST d.o.o. nudi svojim uporabnikom.

Za prijavo na e-novice STARI MOST d.o.o. zbira sledeče podatke: e-naslov, IP, v primeru, da se prijavite kot registrirani član, pa tudi ime in priimek, naslov in telefon.

Po poslanem obrazcu z elektronskim naslovom boste na navedeni naslov prejeli potrditveno sporočilo – s potrditvijo tega boste do preklica prijavljeni na e-novice STARI MOST d.o.o. (t. i. opt-in odobritev). Kadarkoli lahko pisno ali s klikom na gumb Odjava v e-novicah zahtevate, da upravljavec osebnih podatkov trajno ali začasno preneha uporabljati vaše osebne podatke za namene neposrednega trženja. Vaši zahtevi bo ugodeno v 15 dneh od dneva prejema zahteve, kot predpisuje zakon. Zahtevate lahko tudi prenos ali seznanitev s podatki.

Upravljavec STARI MOST d.o.o. se zavezuje, da bo podatke skrbno varoval skladno z zakonodajo, ki ureja varovanje osebnih podatkov.

Pošiljatelj e-novic in upravljavec vaših osebnih podatkov je: STARI MOST d.o.o., Glavni trg 17, 8000 Novo mesto

Preverite tudi celotni Pravilnik o zasebnosti