Trgovina
-
Indonezija je največji arhipelag na svetu, ki ga sestavlja več kot 17.500 otokov. Med temi številnimi otoki le največji otoki dosegajo nadmorske višine, na katerih lahko uspeva kava. Še posebej manjše kmetije, kjer v zadnjem obdobju dajejo poudarek pridelavi specialnih kav (specilaty kav), se trudijo ohranjati naravni ekosistem, saj tudi kavovci uspevajo v senci višjih tropskih dreves. Sumatra Mandheling uspeva na vulkanskih pobočjih gore Leuser v zahodnem delu osrednje Sumatre, ki je drugi največji otok Indonezije. Kavne češnje so ročno obrane. Zaradi posebnega mokrega načina procesiranja, “Giling Basah“, ima ta kava zelo markantno telo, okus pa zelo zemeljski. Kavni pergament odstranijo, ko ima kavno zrno 50 % vlažnost, navadno se pergament odstrani pri 10-12 % vlažnosti. Nepražena kavna zrna imajo zaradi posebnega načina procesiranja temnejšo smaragdno zeleno barvo, še bolj pa se drugačen postopek pozna v okusu kave. Močno telo, malo kislin in kremast pookus so zaščitni znaki kave s Sumatre. Zemeljski okusi indonezijske kave so unikatni, vendar je zanimivo, da kava blesti ne glede na to, kako si jo pripravite. Z mlekom ali brez. Aroma / okus: kakav / žitarice / čokolada
-
Prva Skodelica kave na Vrhniki je nastala izpod peresa znanega slovenskega pisatelja Ivana Cankarja. Stoletje kasneje so na Vrhniki zasnovali novo zgodbo o Skodelici kave. S pozitivnim odnosom do kulturne dediščine in kreativnim pristopom k praženju kave so v ponudbo dodali tudi hišno mešanico iz najbolj cenjenih kavnih zrn vrste Arabica, ki so jo poimenovali Cankarjeva kava. Cankarjevo kavo se priporoča ljubiteljem kave pripravljene na turški način. Aroma / okus: sadne arome in okusi, med v pookusu
-
Huila je pokrajina na jugozahodu Kolumbije. Skozi celotno pokrajino se vije reka z imenom Rio Magdalena, prav tako se na tem območju nahaja drugi najvišji kolumbijski vrh Nevado del Huila. Regija ima zelo živahno kmetijstvo, saj so naravni pogoji zelo dobri. Povprečna letna temperatura je okoli 20 stopinj Celzija, zemlja pa vsebuje vrsto bogatih mineralnih snovi. Kavni nasadi poimenovani po reki Rio Magdalena se od rečnih bregov vzpenjajo na pobočja višjih okoliških gorski verig. Sezona obiranja kave traja od aprila do septembra. Kava raste v senci visokih dreves, ki jih domačini imenujejo ceiba. Kava prihaja z več posestev, ki se nahajajo na nadmorskih višinah 1450 – 1600 metrov. Zrele kavne češnje so ročno obrane, večinoma kavo obirajo ženske iz okoliških naselij, nato sledi mokro procesiranje, v okviru katerega poteka tudi fermentacija. Kavni ovoji so sprani s pomočjo čiste gorske vode, nato pa kavna zrna posušijo na soncu na betonskih dvoriščih. Kolumbijska kava Rio Magdalena je zmagovalka v kategoriji kav, ki se odlično ujamejo z mlekom. Blesti v kapučinu. Aroma / okus: karamela / agrumi / datlji / rozine
-
Kavni nasad Las Isabellas se nahaja v zahodnem delu Salvadorja, med 1.200 in 1.430 metri nadmorske višine na južnem pobočju hribovja Cerrón Grande v pokrajini Apaneca. Kavovci uspevajo v senci na 525 hektarjih. Edinstveno mikro klimo in biotsko raznovrstnost pokrajine zagotavlja še 200 hektarjev primarnega gozda, naravni izviri in slapovi. V kavnem nasadu Las Isabllas uspeva sorta Pacamara. Trenutno v kavnem nasadu pridelajo 9.92 kintalov (1 kintal je 45 kg) kave na en hektar, kar je dvojna količina od povprečne količine kave, ki jo v Salvadorju pridelajo na enem hektaru. Podatek kaže na skrb pri upravljanju pridelave in kakovostno delo, v obdobju po tem, ko je številne farme v Salvadorju hudo prizadela kavna rja (“La Roya”). Kava iz nasada Las Isabellas je naravno procesirana kava. Predelava po tradicionalnem postopku poteka na predelovalni postaji Tequendama. Najprej odstranijo zunanji ovoj kavne češnje, nato pa kavna zrna sušijo na soncu na lesenih konstrukcijah še nadaljnjih 15 – 20 dni, odvisno od vremena in vlage v zraku. Ocena kakovosti Las Isabellas v skladu s protokolom okušanja Mednarodnega kavnega združenja (SCA) dosega 87 točk. Aroma / okus: črni ribez / mango / papaja / tofi
-
Kmetijska zadruga Usongwe je bila uradno ustanovljena leta 1993, čeprav so se mali pridelovalci kave, ki so tudi danes člani zadruge, začeli združevati in povezovati že veliko prej. Kooperativa je dobila ime po okolici in bližnji dolini Usongwe, ki je naseljena z drobnimi vasicami. Zadrugo je ustanovilo približno 300 članov iz petih vasi, vseh v okolici Mbeye v južni Tanzaniji. Danes pa zadruga šteje in zastopa približno 520 malih kmetov z vsega okrožja Iwindi na podeželju Mbeya. Proizvajalci Usongweja kavo pridelujejo kavo na kavnih nasadih v bližini svojih domov, ki so oddaljeni 15 do 30 min hoje do manjših predelovalnih postaj (washing stations). V kavnih nasadih kavo običajno pakirajo v vreče in jih dnevno z motornimi ali navadnimi kolesi, vozički ali včasih v tovornjaku, pripeljejo na predelovalno postajo. V roku 7 ur odstranijo kavne ovoje, zrna nato sortirajo, spustijo v rezervoar in jih nato pustijo fermentirati v čisti vodi približno tri dni. Četrti dan kavo odstranijo iz rezervoarja in sperejo, da ostanejo vse ovoje, nato še enkrat vrnejo v čisto vodo, da se namakajo še 24 ur. Po tem se kava pripravi na sušenje na dvignjenih (afriških) posteljah. Aroma / okus: pomaranča / karamela / čokolada
-
Izbor aktivnih bakterijskih kultur, ki se nahajajo v BactoFlor prašku, je prilagojen črevesni flori otrok in dojenčkov v skladu z različnimi fazami razvoja organizma, od katerih je tudi odvisna naselitev bakterij v črevesju. Je v obliki prahu, zato ga lahko individualno doziramo. BactoFlor za otroke lahko uživajo tudi dojenčki od 1. tedna dalje.
-
Zdravje in lepota sta eno. Hidrokolagen klinično dokazano izboljšuje hidriranost, gladkost in prožnost kože, preprečuje nastajanje globokih gub in izboljšuje čvrstost las. Narejen je iz najkakovostnejših kolagenskih peptidov, obogaten z optimalnim razmerjem za tvorbo vseh tipov kolagena ključnih aminokislin in iz naravnih ter čistih sestavin, brez dodanih umetnih sladil, arom, emulgatorjev ali konzervansov. Kar 98% absorbcija.
-
Glavni sestavini čokolade Mascao sta mešanica ekološko pridelanega kakava iz Bolivije, Domikanske republike, Peruja in Kostarike ter ekološko pridelan trsni sladkor mascobado s Filipinov. Čokolada Mascao je popolnoma naraven izdelek brez umetnih dodatkov in umetnih arom. Čokolada Mascao ima dvojno embalažo, zunanjo – papirnato in notranjo – polipropilensko, ki je v primerjavi z aluminijasto folijo okoljsko sprejemljivejša, saj za njeno proizvodnjo in razgradnjo porabimo manj energije.
-
Limonska trava ali citronela je pri nas še vedno precej neznana rastlina, kljub temu, da se njena prepoznavnost v zadnjih letih hitro širi. Eden od razlogov je, da na evropskih tleh priljubljenost vietnamske, malijske in indonezijske kuhinje hitro narašča. Njen okus je osvežujoč in težko nadomestljiv. Podoben je mešanici okusov limone in milejšega ingverja, ima pa tudi rahlo poprast priokus. Limonska trava je primerna za začinjanje zelenjavnih jedi, curryjev, marinad, juh, rib in perutnine ter za pripravo čaja.
-
Za’atar je značilna mešanica za arabske države severne Afrike, Turčije in Bližnjega vzhoda. Pripravljena je sezama, sirijskega majarona, olivnega olja, sumaka in morske soli. Tradicionalno jo uporabljajo pri peki kruha, sedaj pa jo lahko najdemo skoraj povsod. Je odlična, citrusna in polnega okusa, ki se odlično poda k jedem kot so humus, kruh, meso, zelenjava ipd. Recepti za mešanico Zatar se zelo razlikuje od regije do regije, včasih pa tudi od hiše do hiše (v nekaterih družinah gre za eno najbolj varovanih družinskih skrivnosti).