Trgovina
-
Zeleni čaj je najstarejša vrsta pravega čaja in danes najbolj prodajana in priljubljena. Ko mlade lističe oberejo, jih pustijo, da ovenijo, nato pa jih segrejejo s paro ali v velikih ponvah, da uničijo naravne encime, ki povzročajo oksidacijo. Čeprav se je Cejlon preimenoval v Šrilanko, se čaji s tega otoka, ki je en sam velik čajni vrt, še vedno imenujejo cejlonski. Najpomembnejši nasadi so v osrednjem gorovju, kjer na nadmorski višini do okoli 2000 metrov rastejo čajevci, iz katerih naredijo sloviti cejlonski čaj. Cejlonska klasika v obliki značilnih podolgovatih lističev s polno aromo.
-
100 % arabica prihaja iz višavij Hondurasa in Peruja pridelovalke so izključno ženske ekološko in fairtrade certificirana Kava ima oznako pravične trgovine, ki jo podeljuje mednarodna organizacija za označevanje izdelkov pravične trgovine. Pakirana je v embalažo, ki ne vsebuje aluminija in ohranja bogato aromo kave. Embalaža je do okolja prijazna, saj je eno izmed temeljnih načel pravične trgovine tudi spoštovanje okolja. Kultura pitja kave ne sme biti samo užitek, temveč tudi odgovoren odnos do narave in sočloveka.
-
100 % arabica prihaja iz višavij Hondurasa in Peruja pridelovalke so izključno ženske ekološko in fairtrade certificirana Kava ima oznako pravične trgovine, ki jo podeljuje mednarodna organizacija za označevanje izdelkov pravične trgovine. Pakirana je v embalažo, ki ne vsebuje aluminija in ohranja bogato aromo kave. Embalaža je do okolja prijazna, saj je eno izmed temeljnih načel pravične trgovine tudi spoštovanje okolja. Kultura pitja kave ne sme biti samo užitek, temveč tudi odgovoren odnos do narave in sočloveka.
-
Instant kava Africafe je mešanica kave arabica in robusta. Vsebuje pravične surovine, ki jim je mogoče slediti od organizacij proizvajalcev. Kava je pridelana v Tanzaniji ter pakirana v stekleni embalaži. Kavni prah pridelajo s postopkom sušenja z razprševanjem. Instant kava Africafe je ekološko in fairtrade certificirana.
-
Instant kava Latino je biološko pridelana brezkofeinska kava. Osnova kavnega prahu kave Latino je kava vrste arabica, ki prihaja iz Latinske Amerike. V Evropi dragoceno surovino predelajo naprej, kava gre skozi pazljiv postopek zamrzovalnega sušenja, ki ustvari aromatičen ter debelo zrnat kavni prah. Instant kava Latino je ekološko in fairtrade certificirana.
-
Instant kava Latino je biološko pridelana kava. Osnova kavnega prahu kave Latino je kava vrste arabica, ki prihaja iz Latinske Amerike. V Evropi dragoceno surovino predelajo naprej, kava gre skozi pazljiv postopek zamrzovalnega sušenja, ki ustvari aromatičen ter debelo zrnat kavni prah. Instant kava Latino je ekološko in fairtrade certificirana.
-
Kava Nica je biološko pridelana kava polnega okusa z lahko, fino kislostjo. Čista kava vrste arabica prihaja iz višavij Nikaragve. Velja za eno najboljših surovih kav na svetu, dolgoletna tradicija praženja pa poskrbi za njen izjemni okus. Pridelovalci kave, ki prihajajo iz predmestij naselij Boaco in Matagalpa, so združeni v zadrugi Cosatin in Cecocafen. Kava Nica je tudi ekološko in fairtrade certificirana.
-
Kava Organico je biološko pridelana kava vrste arabica, ki izvira iz mehiških gorskih pokrajin Oaxaca in Chiapas. Pod senčnimi krošnjami dreves skupaj z ostalim bogatim rastlinskim svetom uspeva v tem delu Mehike kava, ki jo skrbno pridelujejo indijanski poljedelci. Rezultat njihovega načina življenja in izkušenj z biološko pridelavo so češnji podobna ognjeno rdeča zrna kave, ki jih najprej ročno oberejo, operejo, odstranijo meso in posušijo na soncu, potem pa prebirajo zrno za zrnom. Skrben odnos do rastlin in zemlje nedvomno pripomore k izjemnemu okusu in odlični aromi kave Organico. Kavi brez kofeina odstranijo kofein z naravnim virom ogljikovega dioksida in s čisto vodo, pri čemer se ohranijo okus in vse pomembne sestavine. Takšen postopek (CR3-metoda) je popolnoma naraven in edini primeren za biološko pridelano kavo. Kava Organico je posebno blagega okusa s fino aromo, ki je tudi ekološko in fair trade certificirana.
-
Kava Organico Espresso je biološko pridelana kava vrste arabica, ki izvira iz mehiških gorskih pokrajin Oaxaca in Chiapas. Pod senčnimi krošnjami dreves skupaj z ostalim bogatim rastlinskim svetom uspeva v tem delu Mehike kava, ki jo skrbno pridelujejo indijanski poljedelci. Rezultat njihovega načina življenja in izkušenj z biološko pridelavo so češnji podobna ognjeno rdeča zrna kave, ki jih najprej ročno oberejo, operejo, odstranijo meso in posušijo na soncu, potem pa prebirajo zrno za zrnom. Skrben odnos do rastlin in zemlje nedvomno pripomore k izjemnemu okusu in odlični aromi kave Organico. Kava Organico je posebno blagega okusa s fino aromo, ki je tudi ekološko in fair trade certificirana.
-
Pšenični kalček je del pšeničnega zrna, iz katerega zraste nova rastlina, zato vsebuje kalček vse sestavine: minerale (kalcij, magnezij, železo, cink, kalij in fosfor), vitamine (E, B1, B2,B6, niacin, folna kislina), beljakovine in maščobe, ki jih mlada rastlina potrebuje za svojo rast. Razmaščeni pšenični kalčki so suh mlevski izdelek pridobljen po hladnem stiskanju olja. Pšenični kalčki so edinstven, domač slovenski proizvod. Imajo nizko vsebnost nasičenih maščob, so prijetnega okusa, ki izvira iz naravno prisotnih sladkorjev. Pšenični kalčki so vir niacina in selena.
-
Glavni sestavini čokolade Mascao sta mešanica ekološko pridelanega kakava iz Bolivije, Domikanske republike, Peruja in Kostarike ter ekološko pridelan trsni sladkor mascobado s Filipinov. Čokolada Mascao je popolnoma naraven izdelek brez umetnih dodatkov in umetnih arom. Čokolada Mascao ima dvojno embalažo, zunanjo – papirnato in notranjo – polipropilensko, ki je v primerjavi z aluminijasto folijo okoljsko sprejemljivejša, saj za njeno proizvodnjo in razgradnjo porabimo manj energije.
-
Limonska trava ali citronela je pri nas še vedno precej neznana rastlina, kljub temu, da se njena prepoznavnost v zadnjih letih hitro širi. Eden od razlogov je, da na evropskih tleh priljubljenost vietnamske, malijske in indonezijske kuhinje hitro narašča. Njen okus je osvežujoč in težko nadomestljiv. Podoben je mešanici okusov limone in milejšega ingverja, ima pa tudi rahlo poprast priokus. Limonska trava je primerna za začinjanje zelenjavnih jedi, curryjev, marinad, juh, rib in perutnine ter za pripravo čaja.
-
Za’atar je značilna mešanica za arabske države severne Afrike, Turčije in Bližnjega vzhoda. Pripravljena je sezama, sirijskega majarona, olivnega olja, sumaka in morske soli. Tradicionalno jo uporabljajo pri peki kruha, sedaj pa jo lahko najdemo skoraj povsod. Je odlična, citrusna in polnega okusa, ki se odlično poda k jedem kot so humus, kruh, meso, zelenjava ipd. Recepti za mešanico Zatar se zelo razlikuje od regije do regije, včasih pa tudi od hiše do hiše (v nekaterih družinah gre za eno najbolj varovanih družinskih skrivnosti).
-
Pšenični kalček je del pšeničnega zrna, iz katerega zraste nova rastlina, zato vsebuje kalček vse sestavine; kot so minerali (kalcij, magnezij, železo, cink, kalij in fosfor), vitamini (E, B1, B2,B6, niacin, folna kislina), beljakovine in maščobe, ki jih mlada rastlina potrebuje za svojo rast. Iz pšeničnega kalčka lahko iztisnemo maščobo v obliki zlatorumenega olja, ki ima za žito značilen okus in vonj. Olje pšeničnih kalčkov Moleum je hladno stisnjeno iz kalčkov slovenskih mlinarjev. V primerjavi z ostalimi olji ima olje pšeničnih kalčkov številne prednosti. Je najbogatejši naravni vir vitamina E, bogat vir nenasičenih maščobnih kislin, vir vitamina K in holina ter rastlinskih sterolov. Med nenasičenimi maščobnimi kislinami prevladujeta linolna – omega 6 in linolenska – omega 3 kislina. Linolna in linolenska kislina sta esencialni maščobni kislini, ki ju mora človek dobiti s hrano. V olju pšeničnih kalčkov je razmerje med kislinama 5:1, kar je po priporočilih WHO in FDA idealno za zdravo prehrano. Olje uporabljamo interno in eksterno. Interno ga uživamo samega kot prehransko dopolnilo 1 čajno žličko dnevno, ali ga uporabimo za hladni preliv solat, testenin in sladic. Pri eksterni uporabi pa je olje primerno za mazanje suhe kože in lasišča. Zaradi nizke vsebnosti mononenasičene oleinske kisline in visoke vsebnosti linolne kisline je pšeničnih kalčkov primerno tudi za mazanje aknaste kože.
-
Ajdove testenine Moleum so izdelane iz pšeničnih kalčkov in ajdove moke. Gre za kratke sušene testenine oblike svedra, za ajdo značilne sive barve.Testenine iz pšeničnih kalčkov so visoko beljakovinsko živilo s 25 % beljakovin. Beljakovine v testeninah iz pšeničnih kalčkov prispevajo 30 % energije živila. V primerjavi z običajnimi testeninami je v testeninah Moleum 30 % manj ogljikovih hidratov.100g testenin iz pšeničnih kalčkov pokrije več kot 40 % dnevnih potreb odrasle osebe po esencialnih aminokislinah z razvejano stransko verigo, ki jih poznamo pod skupnim imenom BCAA. Aminokisline BCAA ( levcin, izolevcin in valin) spodbujajo izločanje anabolnih hormonov, istočasno zmanjšujejo katabolne procese mišic in s tem pripomorejo k hitrejši regeneraciji.