PRIPOROČAMO: Zbirka izbranih čajev je prijazno in toplo darilo.   Preveri zdaj!

Vse v en lonec

Enolončnice so vedno dobra ideja. So odličen vir energije, predvsem če v njih bogato uporabljamo rastlinske proteine iz stročnic in žit.
Dobra stran je tudi, da jo lahko skuhamo večjo količino in jo jemo še nekaj dni. V tem primeru krompir skuhamo posebej in ga dodamo le za dnevno količino.
Začimbe, kakor so koriander, komarček, kumina so nujna sestavina enolončnic, saj pomagajo telesu k lažji prebavi in presnovi, torej da nimamo težav z napenjanjem.
Ta teden smo kuhali ješprenovo enolončnico s čičeriko, rjavim fižolom in dimljenim tofujem. Gre za visoko proteinski izdelek iz soje, ki ga uporabljamo za nadomestek mesa. Za tiste, ki pač iz kakršnega koli razloga že ne uživate mesa ali pa si želite uporabo mesa v dnevni kuhinji omejiti. Sicer pa seveda lahko namesto tofuja dodate kako drugo dimljeno zadevo.

Sestavine:
čebula, česen, korenček, sončnično seme, dimljen tofu, JKKK* (janež, komarček, koriander, kumina), lovor, kuhana čičerika, kuhan rjav fižol, paradižnikova mezga, jušna osnova z zelišči, provansalska zelišča,

Čebulo, česen, korenček, sončnično seme, tofu, JKKK in lovor popražimo; dodajamo jih v navedem zaporedju, začimbe pražimo pol minute
Dodamo kuhano čičeriko in fižol, potresemo z jušno osnovo, dolijemo mezgo, zalijemo z vodo, posolimo, počakamo da zavre in dodamo ostale začimbe.
Kuhamo še pet minut. Ugasnemo. Predem postrežemo, počakamo, da odstoji vsaj 15 minut, da se okusi premešajo.

Če potrebujete sestavine ali pa še kak nasvet ali malo tajno velikih mojstrov, pa nas najdete na Glavnem trgu 16 v Novem mestu ;)

Pa dober tek!

* JKKK: janež, komarček, koriander, kumina je mešanica, ki jo dodajamo vsaki hrani, saj deluje kot dodatni prebavni encim je je najbolj blagodejna stvar proti napenjanju. Iz nje si lahko skuhate tudi čaj. Ali pa zmleta semena na hitro popražite na maščobi (olje, kokosova maščoba), shranite v hladilniku in dodajte v juhe, na solate, sendviče… Že narejeno mešanico dobite v naši trgovini. Pa tudi vsako začimbo posebej.

#časzaENOLONČNICE #enolončnicapogrejeinnahrani #ZIMAječaszaproteine #nažlico #zbogomnapenjanje
#časzase #časzabliznje #časzačaj
#starimost #čajarnastarimost #novomesto

sofinanciranje Republika Slovenija in Evropska unija

Naložbo izdelave spletne trgovine sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Sofinanciranje je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing.