PRIPOROČAMO: Zbirka izbranih čajev je prijazno in toplo darilo.   Preveri zdaj!

Moč vitamina D

Dolgo je trajalo, da smo v naši ekipici sprejele D vitamin med osnovni arzenal vsakodnevne prehrane (poleg začimb, C vitamina in probiotikov).
Glede na to, da bolniških skoraj ne poznamo, že delamo nekaj prav. Imamo ga v kar nekaj oblikah. Ravno tako začimbe. Imamo tudi novo knjigo Zdravilna moč začimb za otroke, da se boste starši otresli dvomov, katere začimbe, kdaj in in koliko so prave za vaše otroke.
Pri D vitaminu glede tega ni dileme: po veljavnih slovenskih smernicah o prehranjevanju dojenčkov, se vitamin D priporoča dodajati dojenčku že v drugem tednu po rojstvu. Odmerek je 400 - 500 internacionalnih enot (ie) dnevno. Dodajanje se priporoča tudi po dopolnjenem prvem letu starosti. Sicer pa se pomanjkanje D vitamina pri dojenčkih poleg slabega vpliva na razvoj kosti kaže tudi v zmanjšani moči mišic in manjšem mišičnem tonusu ter povečani občutljivosti za okužbe.
Ali potrebujemo dodaten vnos D vitamina?
O tem elementu, ki ni samo vitamin, ampak tudi prohormon, je potrebno vedeti, da poleg absorbcije kalcija in fosfatov, ki skrbijo za dobre kosti, skrbi tudi za psihično in fizično počutje, saj velja za (menda celo najpomembnejši) regulator aktivnosti imunskega sistema, ki modificira funkcije približno 450 genov ter 4.500 funkcij imunskega sistema.
Seveda ostaja vprašanje koliko D vitamina potrebujemo in koliko ga dobimo s soncem. No, to vprašanje ima zelo variabilen odgovor. V glavnem pa se razultati testiranja nivoja D vitamina pri posameznikih v naših krajih tudi po koncu poletja gibljejo pri spodnji meji ali pod njo. Saj mora telo nadoknaditi še izgube iz jeseni, zime in predvsem našega življenjskega stila z veliko raznoraznega pritiska okolice (delo, družina, družba, mediji, oglaševalci) in z malo gibanja na svežem zraku v sončnem vremenu brez zaščite proti soncu (sončne kreme, oblačila, pokrivala, sončna očala, …)
Presodite sami. Če ste bolj »znanstven« tip, se odpravite na testiranje. Samoplačniško vas bo stalo med dvajset in trideset evrov. V Sloveniji je spodnja meja v krvi 30ug/l, v tujini je spodnja meja 50ug/l. Optimalne ravni naj bi bile med 50 in 80 ug/l. Torej če bodo testiranja pokazala proti spodnji meji (30ug/l oz. vse, kar je pod 75 nmol/L) ali malo nad spodnjo mejo, ne pozabite, da ne stremite k temu, da ste na spodnji kritični meji, temveč da so zaželjene optimalne meje, ki pa so med 50 in 100 ug/l oz. med 125 in 250 nmol/L.
D vitamin je zaradi vseprisotnega virusa trenutno še bolj aktualen kot sicer. Čeprav je vedno aktualen, saj  marsikatera tegoba zna biti posledica pomanjkanja vitamina d. Pomanjkanje vitamina D pa je posledica zmotnega prepričanja, da ga dovolj dobimo s soncem. Po naših izkušnjah še ni bilo osebe, ki bi mu meritve, brez dodatnega jemanja vitamina D, pokazale dovolj vitamina D.
In zakaj je aktualen? Ugotovitev, povzeta po British Medical Journal: D vitamin vpliva na ACE 2 receptor v pljučih, preko katerega SarsCov2 vstopa v pljučne celice. D vitamin zvišuje koncentracije surfaktanta, snovi, ki ščiti pljučne mešičke + 100 drugih funkcij... vir: https://www.bmj.com/content/368/bmj.m810/rr-9
In še trditve, ki jih je za vitamin D odobrila tudi Evropska agenjcija za varnost hrane (EFSA):
- Vitamin D prispeva k normalni absorpciji/uporabi kalcija in fosforja
- Vitamin D prispeva k normalni ravni kalcija v krvi
- Vitamin D prispeva k ohranjanju zdravih kosti
- Vitamin D prispeva k delovanju mišic
- Vitamin D prispeva k ohranjanju zdravih zob
- Vitamin D prispeva k delovanju imunskega sistema
- Vitamin D ima vlogo pri delitvi celic
#vitaminD #začinimoživljenje #soncerumeno #sijajsijajsončece #nasonce #začimbezaživljenje #laganini #delonavrtujenajboljšivitam #miprisegamonavitaminD #šeboljpomembenjevitaminL #vitaminLjubezen #starimost #trgovinstarimost #čajarna

sofinanciranje Republika Slovenija in Evropska unija

Naložbo izdelave spletne trgovine sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Sofinanciranje je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing.