Trgovina
-
Čiliji imajo oster vonj in so pekočega okusa zaradi kapsaicina, pekočega alkaloida, ki ga je največ v semenih, v belih prekatnih stenah plodov in v zunanji kožici. V kulinariki čili uporabljamo za začinjanje zelenjavnih in mesnih jedi, pikantnih omak, v namazih, kot dodatek siru, s stročnicami pa tudi v sladkih jedeh.
-
Kajenski poper (Capsicum frutescens; cajenski ali španski poper) je rdeč, zelo pekoč in dišeč prašek, ki ga pogosto uporabljamo namesto črnega popra. Kajenskega popra ne smemo zamenjati z ameriškim čilijevim praškom, saj je pripravljen z grobim ali s finim mletjem posušenega ploda čili paprike določene sorte.
-
Paprika (Capsicum annum/annuum) je najbolj znana rastlina iz rodu južnoameriških razhudnikovk in ima zelene, rumene in rdeče plodove različnih oblik. Mleto sladko rdečo papriko delajo iz posušene rdeče delikatesne paprike, ki raste na Madžarskem in v Španiji, a pridelujejo jo tudi v Izraelu, Maroku, na Portugalskem in v ZDA.
-
Koriander je ena redkih rastlin, ki jo lahko uporabljamo kot zelišče ali kot začimbo. Prvotno so ga gojili v Sredozemlju in zahodni Aziji. Svetlozeleni listi spominjajo na peteršilj, zato mu pravijo tudi kitajski peteršilj. Zaradi izrazitega vonja, ki ne ugaja vsem, je bil tako rekoč izgnan iz zeliščnih vrtov.
-
Ali si je Aladin začinjal kavo s posebno mešanico začimb? Verjetno. V arabskih deželah tudi danes radi začinjajo kavo s kardamomom. Aladinova začimbna mešanica oplemeniti kavo, izboljša kakav, mlečne napitke in rooibos. Poda se k tiramisuju, čokoladni peni in tortam, izboljša sladke namaze iz tofuja, skute in kisle smetane.
-
Zelena kava predstavlja enega izmed trendov današnjega časa. Pripravljena je iz nepraženih kavnih zrn, pripravimo pa jo podobno kot čaj. Tudi njena aroma bolj spominja na zeliščni čaj. Prelita z vodo je travnato zelene barve in razširja vonj po senu in travniku.§Idealna kot napitek po športni aktivnosti ali po vsakem obroku.
-
Omamno dišeči cvetovi jasmina se od nekdaj uporabljajo v religioznih obredih in vzbujajo romantiko. Zapeljiv, karizmatičen vonj očara prav vsakogar. Vonj jasmin sambac je intenzivnejši in narkotično cvetni (vsebuje več indola) kot npr. jasmin grandiflorum. Latinsko ime: Jasminum sambac Način pridobivanja: ekstrakcija s topili Poreklo: Indija Del rastline: cvet Vzgoja rastline: gojena Opis vonja: cvetni, narkotičen, omamen, maslen, intenziven
-
Absolut vrtnice, Florihana, 2g
32,80 €Vrtnica, kraljica vonjev, deluje na vseh nivojih življenja – neguje dušo, telo in duha. Zdravi čustvene rane in vzbuja ljubezen do samega sebe. Latinsko ime: Rosa damascena Način pridobivanja: ekstrakcija s topili Poreklo: Turčija Del rastline: cvet Vzgoja rastline: gojena Opis vonja: Cvetni, svež, maslen. -
Eterično olje cedre ima sladek, lesni vonj in je pravi drevesni eliksir. Podpira živčni sistem in je odlična podpora dihalom. Latinsko ime: Cedrus atlantica Način pridobivanja: parna destilacija Poreklo: Maroko Del rastline: les Vzgoja rastline: divje rastoča, ekološki certifikat Opis vonja: lesni, balzamičen, sladek, mehek, topel z zeliščnimi podtoni
-
Eterično olje spominja na vonj sveže bazilike. Pomirja živčni sistem in se priporoča pri mentalni izčrpanosti, živčnih boleznih in glavobolu. Druga imena: evropska bazilika, sladka bazilika, francoska bazilika (kemotip linalool). Latinsko ime: Ocimum basilicum ct. linalol Način pridobivanja: parna destilacija Poreklo: Egipt Del rastline: zel Vzgoja rastline: gojena, ekološki certifikat Opis vonja: vonj bazilike je sladek, zeliščni, zelen, svež, prodoren