PRIPOROČAMO: Zbirka izbranih čajev je prijazno in toplo darilo.   Preveri zdaj!

EARL GREEN, ZELENI ČAJ

Z aromo bergamotke (vrsta citrusa, ki ima v lupini izjemno dišeče eterično olje) aromatiziran earl grey čaj je klasika in prvo ime v svetu aromatiziranih čajev. Receptura zanj izvira s konca 18. stoletja, v Evropo pa ga je naravnost iz Kitajske prinesel Charles II. Earl Grey.
Earl Green je zelena različica znamenitega čaja, ki ima za osnovo kitajski zeleni čaj chun mee. Pijemo ga brez mleka, v skodelici je rumeno zelene barve, okus je zelo osvežilen, z značilno citronasto noto.

Zaloga: Na zalogi

4,00 €

Cena glede na izbiro: 0,00 €

EARL GREEN, ZELENI ČAJ   +40,00 €

* Obvezna polja

Postavite vprašanje o artiklu

Kitajska čajna tradicija pozna nekaj klasičnih aromatiziranih zelenih čajev, kot je na primer čaj s cvetovi jasmina, ki je nedvomno najbolj prepoznaven. Aromatizirane čaje pripravimo na enak način kot nearomatizirane zelene čaje. Ker imajo izrazito in včasih zelo močno aromo, ne uporabljajmo istih posod kot za pripravo nearomatiziranih čajev. Aromatizirani zeleni čaji so primerni za pripravo raznih vrst sadnih pijač, za bovle ali kot aromatičen dodatek sadnim solatam.

ZELENI ČAJ

Čaj je bil v vsej svoji vsaj dvatisočletni, verjetneje pa štiri tisočletni in morda še daljši preteklosti izrazito zelen. Je bolj ali manj izvorni čaj z dolgo, pestro in nadvse zanimivo preteklostjo, ki se ji danes pridružujejo še številne spodbude za zdravje. Da tako lepo vpliva na dobro počutje ter širi zavedanje, pa je znano že tisočletja. V zadnjem času se uveljavlja kot izrazito dobrodejen napitek proti civilizacijskim boleznim, pravzaprav kot preventiva pred njimi. Tako je dan z dvema, tremi skodelicami zelenega čaja vsekakor bolj zdrav, Predvsem pa zelo prijeten in spodbuden. Zeleni čaj resda poživlja, vendar obenem sprošča in učinkuje bistveno drugače kot črni čaj, ki je hitrejši in močnejši poživilni napitek. Domnevno je za sproščujoči učinek zelenega čaja odgovorna aminokislina teanin, ki je veliko vsebujejo predvsem japonski zeleni čaji.

Zeleni čaj izvira iz Kitajske, kjer ga še vedno pridelajo največ. Druga skrajno zelena čajna dežela je Japonska, kjer čajevec gojijo že več kot tisočletje. Bistvena razlika v primerjavi s črnim čajem je v tem, da lističe takoj po obiranju hitro segrejejo in tako preprečijo delovanje encimov, ki so v njih. Nato jih posušijo, vendar se zaradi posebnih postopkov obdelave razvijejo različne arome in zato so si - poleg vrste svežih lističev, sorte čajevca, rastišča in načina gojenja - zeleni čaji tako različni po okusu in aromi.

PRIPRAVA

Ključni prispevek k odličnemu zelenemu čaju se skriva v količini odmerjenih čajnih lističev, temperaturi vode in času. Bolj kakovostne vrste kitajskih zelenih čajev sicer lahko prelijemo z vrelo vodo, sicer pa velja, da zeleni čaj pripravimo z vodo, ki jo najprej zavremo in nato ohladimo na 70 do 80°C. Na skodelico odmerimo žličko čaja, vendar so zeleni čaji zelo različni, tako da na primer krogličasto zvitih lističev čaja odmerimo manj, puhasti white monkey pa zagrabimo kar s prsti.
Zeleni čaj, ki ga prelijemo z zavreto in nato nekoliko ohlajeno vodo, pustimo v njej približno tri minute in precedimo. Nato še enkrat zavremo enako količino sveže vode in čajne lističe prelijemo še drugič, zdaj z vrelo vodo. Pustimo dve do tri minute in precedimo. Tako pripravljamo predvsem japonske zelene čaje. Čajne lističe lahko že prvič prelijemo z vrelo vodo, vendar jih tedaj v njej pustimo le eno minuto ali največ dve. Zatem, spet z vrelo vodo, pripravimo še drugi preliv, ki ga precedimo po dveh do treh minutah.

Zeleni čaj pijemo brez dodatkov, saj le tako pride do izraza njegova čudovita aroma. Če se ne moremo navaditi na njegov zmerno do močneje trpek okus, si pomagamo tako kot na Japonskem, kjer ob čaju radi pojedo sladkorček. Zelenemu čaju ne dodajamo mleka, ker tako izničimo njegovo aromo in zmanjšamo zdravilni učinek.

zeleni čaj, aroma bergamotke

Mnenja strank

Napiši mnenje

Napišite svoj komentar

Kako si ocenil ta artikel? *

  1 točka 2 točki 3 točke 4 točke 5 točke
Ocena
  1. Bodite prvi in ocenite ta artikel

Pogoji in stroški dostave veljajo samo znotraj Republike Slovenije.

DOSTAVA

Storitev dostave opravlja Pošta Slovenije

Pri na nakupu nad 60,00 € je dostava brezplačna, pri nakupu do 60,00 € je cena pakiranja in dostave 3,50 €.

V primeru osebnega prevzema na Glavnem trgu 16, Novo mesto, stroškov prevzema ni.

 V primeru naročila samo virtualnega e-izdelka oz. e-izdelkov se strošek dostave ne obračuna.

Za potrebe dostave in obveščanja o dostavi mora kupec pri nakupu navesti svoje popolne podatke (ime, priimek, ulico in hišno številko, kraj in poštno številko), telefonsko številko in email. Podatki ne bodo uporabljeni v druge namene, razen dostave, v kolikor kupec ne poda izrecne privolitve.

Naročene pošiljke se oddajo isti ali naslednji delovni dan po izvedenem naročilu. V primeru, da artikla ni na zalogi je kupec obveščen o predvidenem roku dostave in lahko odstopi od naročila. Pošiljke so dostavljene v enem do treh delovnih dni od naročila.

V primeru vprašanj, pritožb in poizvedb nam pišite na info@starimost.si. Ali nas pokličite na 051 245 383 vsak delovnik med 10.00 – 18.00.

NAČINI PLAČILA

Spletna trgovina omogoča naslednje načine plačila:

 * z gotovino ob prevzemu preko Pošte Slovenije,

* po predračunu (UPN nalogu) na račun podjetja (SI56 6100 0000 3478 670, DELAVSKA HRANILNICA d.d. LJUBLJANA),

* s Paypalom na račun podjetja,

* s plačilno oziroma kreditno kartico (Mastercard, Visa, Visa Electron, BA Maestro) preko preko aplikacije Paywiser – Cebasek Denmark IVS, CVR-nr: 36725168, Industriomradet 107, 8732 Hovedgard, Danska.

 

Na prevzemnem mestu Čajarna in delikatesa Stari most, Glavni trg 17, Novo mesto je možno plačilo z gotovino ali s plačilno oziroma kreditno kartico (Mastercard, Visa, Visa Electron, BA Maestro).

 

sofinanciranje Republika Slovenija in Evropska unija

Naložbo izdelave spletne trgovine sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Sofinanciranje je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing.