PRIPOROČAMO: Zbirka izbranih čajev je prijazno in toplo darilo.   Preveri zdaj!

KOKOS, ČRNI ČAJ

Eksotični okus črnega čaja s koščki kokosa, ki se lepo zaokroži s kančkom mleka.

Zaloga: Na zalogi

4,00 €

Cena glede na izbiro: 0,00 €

KOKOS, ČRNI ČAJ   +40,00 €

* Obvezna polja

Postavite vprašanje o artiklu

AROMATIZIRANI ČRNI ČAJI

Na Zahodu so aromatizirani čaji prvič prišli v modo konec 19. stoletja, v sedanjem času pa lahko izbiramo med številnimi, tudi zelo dišečimi čaji, saj jih aromatizirajo s pomočjo različnih vrst eteričnih olj in arom. Pri vseh spodaj naštetih čajih je temeljni čaj cejlonski, nekateri imajo dodane tudi liste, cvetove ali plodove rastlin. Aromatizirane čaje pripravimo na enak način kot nearomatizirane črne čaje. Ker imajo izrazito in včasih zelo močno aromo, zanje ne uporabljajmo istih posod kot za pripravo nearomatiziranih čajev. S ščepcem sladkorja njihovo aromo morda še malo poudarimo.

ČRNI ČAJI

Glede na razširjenost črnega čaja v zahodnem svetu bi lahko domnevali, da je to »glavni« čaj na svetu. Po količini porabe je to res, v zgodovini čaja pa je črni čaj tako rekoč novinec. Kajti ves čaj je bil več kot dve tisočletji bolj ali manj zelen.
Črni čaj so resda začeli izdelovati Kitajci, domnevno po spremenjenem postopku izdelave čajev oolong pred kakimi 300 leti, v svojem bistvu pa je črni čaj dediščina kolonialne dobe. Britanci so v 19. stoletju začeli gojiti čajevce v Indiji, na Cejlonu in v vzhodni Afriki, kjer so pridelovali samo črni čaj. Še danes so to klasična območja pridelave črnega čaja, medtem ko nam sicer zelo zelena Kitajska tudi ponuja nekaj odličnih črnih čajnih specialitet.
Če so čajni lističi za zeleni čaj po obiranju le malo obdelani, so čajni lističi za črni čaj predelani. Po obiranju jih nekaj časa pustijo, da ovenijo. Nato jih ročno ali strojno svaljkajo, da se iz celic izloči sok z encimi. Naslednja faza je znana kot fermentacija, v bistvu pa je to encimska oksidacija, med katero se razvije samosvoja aroma, lističi pa postanejo bakreno rjave barve. Zatem jih posušijo, zapakirajo in razpošljejo po svetu.
Večino črnega čaja danes izdelajo mehanizirano, s tem postopkom pa nastane drobljeni (broken) čaj. Naši čaji so predelani po ortodoksni metodi, ki ohrani cele lističe in omogoča »individualnost« iz njih pripravljenih čajev. Ti imajo različne in samosvoje arome, drobljeni čaji pa dajo predvsem izrazito obarvan in močan napitek.

Glede učinka na zdravje črni čaji nimajo tako močnega antioksidativnega delovanja kot zeleni, ker flavonoidi v svežih čajnih listih med predelavo oksidirajo in se spremenijo. Še vedno pa učinkujejo kot antioksidanti, kar je v novejšem času potrdilo več znanstvenih raziskav.

Priprava

Na skodelico vode odmerimo zvrhano žličko črnega čaja. Prelijemo ga z vročo vodo, vendar šele zatem, ko voda v posodi zavre in jo odstavimo, da se dvigajoči mehurčki poležejo. Čaj pustimo v vodi tri do pet minut, natančna količina pa je odvisna od količine čaja in velikosti skodelice.
Če smo za žličko odmerili manj vode (1,5 dcl), pustimo čaj v njej manj časa, če smo odmerili več vode (2 ali 2,5 dcl), pa več časa. Dlje ko se čajni lističi namakajo v vodi, več polifenolov se izloči in trpkejši je čaj. Večina kofeina se izloči v prvih treh minutah.

Več o "pravih" čajih lahko izveste v članku Pravi čaj, tradicija in zdravje.

črni čaj, kokos

Mnenja strank

Napiši mnenje

Napišite svoj komentar

Kako si ocenil ta artikel? *

  1 točka 2 točki 3 točke 4 točke 5 točke
Ocena
  1. Bodite prvi in ocenite ta artikel

Pogoji in stroški dostave veljajo samo znotraj Republike Slovenije.

DOSTAVA

Storitev dostave opravlja Pošta Slovenije

Pri na nakupu nad 60,00 € je dostava brezplačna, pri nakupu do 60,00 € je cena pakiranja in dostave 3,50 €.

V primeru osebnega prevzema na Glavnem trgu 16, Novo mesto, stroškov prevzema ni.

 V primeru naročila samo virtualnega e-izdelka oz. e-izdelkov se strošek dostave ne obračuna.

Za potrebe dostave in obveščanja o dostavi mora kupec pri nakupu navesti svoje popolne podatke (ime, priimek, ulico in hišno številko, kraj in poštno številko), telefonsko številko in email. Podatki ne bodo uporabljeni v druge namene, razen dostave, v kolikor kupec ne poda izrecne privolitve.

Naročene pošiljke se oddajo isti ali naslednji delovni dan po izvedenem naročilu. V primeru, da artikla ni na zalogi je kupec obveščen o predvidenem roku dostave in lahko odstopi od naročila. Pošiljke so dostavljene v enem do treh delovnih dni od naročila.

V primeru vprašanj, pritožb in poizvedb nam pišite na info@starimost.si. Ali nas pokličite na 051 245 383 vsak delovnik med 10.00 – 18.00.

NAČINI PLAČILA

Spletna trgovina omogoča naslednje načine plačila:

 * z gotovino ob prevzemu preko Pošte Slovenije,

* po predračunu (UPN nalogu) na račun podjetja (SI56 6100 0000 3478 670, DELAVSKA HRANILNICA d.d. LJUBLJANA),

* s Paypalom na račun podjetja,

* s plačilno oziroma kreditno kartico (Mastercard, Visa, Visa Electron, BA Maestro) preko preko aplikacije Paywiser – Cebasek Denmark IVS, CVR-nr: 36725168, Industriomradet 107, 8732 Hovedgard, Danska.

 

Na prevzemnem mestu Čajarna in delikatesa Stari most, Glavni trg 17, Novo mesto je možno plačilo z gotovino ali s plačilno oziroma kreditno kartico (Mastercard, Visa, Visa Electron, BA Maestro).

 

sofinanciranje Republika Slovenija in Evropska unija

Naložbo izdelave spletne trgovine sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Sofinanciranje je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing.